Ezzel az 5 embertípussal küzdesz meg egy állásért

szerző: Jobline
2017 március 30.

Fenyegetően közeledik a nagy interjú időpontja? Úgy érzed, készen állsz a kérdésekre? Azt sem árt azonban tudnod, milyen típusú versenytársakra számíthatsz. Ugyanis nagy versenyelőny, ha ismered a gyenge pontjaikat.

1. A stréber
Már az általános iskolában is utáltad, nemhogy most, amikor álmaid munkahelyéért kell vele megküzdened. Miközben te is azok közé a normális emberek közé tartozol, akik az utolsó pillanatban készülnek fel a vizsgára, ő már a HR-es hívása utáni 10 másodpercben elkezdte kiguglizni a céget. Nem, nem úgy, ahogy te szoktad: ő valóságos kutatást végzett 1991-ig visszamenőleg, és minden lehetséges interjúkérdésre kész válasza van. Tisztában van az összes KSH-adatot illetően a hazai átlagfizetésekről, és felvette a kapcsolatot néhány munkavállalóval a cégnél. A strébert lehetetlen legyőzni. Vagy mégsem?

A felkészültség nagy előny az interjún, ugyanakkor a túlzott magolás a visszájára sülhet el, hiszen ha mindenre van kész válaszod, agyatlan robotnak tűnhetsz, és semmi esélyt nem adsz a spontaneitásnak, így a kreativitásnak sem, a beszélgetés pedig elveszíti természetes áramlását. Sokkal jobban teszed, ha végiggondolod a legáltalánosabb interjúkérdéseket, és mindegyikre keresel néhány személyes példát még az interjú előtt. Ha végiggondolod a kihívást jelentő pillanatokat és a büszkeségre okot adó eredményeket, továbbá be tudsz számolni olyan kudarcokról, amelyekből sokat tanultál, úgy lehetsz felkészült, hogy válaszaid nem tűnnek majd túlságosan begyakoroltnak és természetellenesnek.


A laza
Ez a versenyző az előző szöges ellentéte. Mindössze 20 percet tölt a felkészüléssel, beleértve a zuhanyzást is, illetve az öltözéke kiválasztását. Hogy miért? A laza versenyzőnek általában nagyon jó a beszélőkéje, vagy papíron erős. Meglehet, hogy azt hiszi, már biztos befutó, az interjú pedig puszta formalitás, de az is előfordulhat, hogy túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy időt fordítson a felkészülésre.

Nyilvánvalóan rengeteg előnnyel rendelkezel vele szemben, ha megfelelően felkészültél, hiszen a lazák nem mindig támaszkodhatnak a puszta csáberejükre. Érdemes azonban neked is gyakorolnod fő erényét, a laza társalgást, ezért kérd meg az egyik barátodat, hogy játsszátok el az interjúhelyzetet. Így egy kis rutint és magabiztosságot szerezhetsz, mielőtt élesben menne az interjú.


A pedigrés
Minden lehetséges álláskeresésed alkalmával fel kell készülnöd azokra a versenytársakra, akik rendkívüli pedigrével rendelkeznek, például külföldi tanulmányokkal a legnevesebb egyetemeken, vagy a top munkáltatóknál eltöltött szakmai tapasztalattal. De mi van akkor, ha te „csak” Budapestre jártál egyetemre, nem végeztél globális humanitárius munkát, vagy nem jutottál a ranglétra magas fokára egy jó nevű multinál? Ha olyan állásra jelentkeztél, amelyhez megvan az összes képesítésed, akkor nincs miért félned. Egyszerűen csak gondolj arra, hogy mit szeretne a szervezet, és milyen emberre van ehhez szüksége. Gondold át az álláshirdetést, és beszélgess bennfentesekkel a munkakörről. Ne felejtsd: a pedigré szép és jó dolog, de semmit nem jelent magában, ha a jelölt nem illeszkedik a cég kultúrájába.

 A tökéletesen illeszkedő
80%-ban illeszkedsz a munkakörbe, ami nem is rossz, ha nem jut eszedbe az a bizonyos tökéletes illeszkedő, aki rendelkezik a megfelelő számú év tapasztalattal, és az elvárt speciális tudással. De aki tökéletes papíron, még nem biztos, hogy tökéletes minden téren. Fontos tehát tudatosítanod – különösen, ha nem felelsz meg 100%-osan a hirdetésben megadott elvárásoknak –, hogy a cégek a következő három dolog alapján veszik fel a megfelelő jelöltet: el tudja végezni a munkát, szimpatikus, illetve illeszkedik a szervezeti kultúrába. Tehát ha elég jól illeszkedsz a csapatba, akkor légy biztos abban, hogy teljesíteni tudod a követelményeiket. Arra is törekedned kell, hogy megszerettesd magad a HR-menedzserrel, hogy mindenképp azt érezzék, szükségük van rád, még akkor is, ha van olyan jelentkező, aki szakmai tudásával és tapasztalatával mindenkit leköröz.


A beképzelt
Őt a legkönnyebb legyőzni, szinte még egy szalmaszálat sem kell keresztbe tenned ehhez. Ne érts félre: a vállalati döntéshozók nagyra értékelik a magabiztosságot a jelöltekben, ugyanakkor, ha egy beképzelt vagy arrogáns emberrel van dolguk, a játéknak hamar vége lesz. A beképzeltet úgy tudod kiütni a ringből, ha az interjúra lelkesen lépsz be, tele vagy energiával és fenntartod a szemkontaktust. Légy barátságos, közvetlen és lényegretörő. Soha ne hátrálj meg. Ha nem tudod, miként válaszolj egy kérdésre, kérj felvilágosítást, vagy ismerd be, hogy nem tudod a választ, más témában azonban sokkal jártasabb vagy.

A végső tanulság pedig az, hogy tekintsd az interjút olyan egyéni versenynek, ahol a legtöbbet kell magadból kihoznod. Mert bár fontos megérteni, milyen karakterek vehetnek még részt a versenyben, a kulcs az, ha magadhoz mérten vagy a legjobb az interjún.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


A Business Insider cikke nyomán.


 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen