Unod a banánt? Így pezsdítsd fel négy lépésben unalmas munkádat

szerző: Jobline
2017 április 05.

Ezt a négy dolgot próbáld ki, ha már unod a munkád, de még nem állsz készen a váltásra.

Még nem is olyan régen izgalommal töltött el a munkára való készülődés, azonban mostanában legalább kétszer lenyomod a szundigombot, és mantraként mormolod, bárcsak végre péntek lenne. Még nem gyűlölöd, amit csinálsz, és nem is állsz készen arra, hogy összepakold az irodaszereid, és felmondj. Ez ugyanisy hatalmas döntés, és mielőtt újra álláskeresővé válnál, szeretnéd tudni, hogy mindent megtettél-e jelenlegi munkádért.

Ha a motiváció és a szenvedély, amit régen éreztél, mostanra teljesen elapadt, próbáld ki az alábbi lehetőségeket, hátha újra beleszeretsz a munkádba:

1. Ajánld fel a segítséged más részlegeknek is
Amikor másoknak segítesz, gyakran olyan projektekbe nyerhetsz betekintés, amelyek kívülesnek a napi rutinodon. Az újfajta munkatípusok kipróbálása ráadásul izgalmassá teheti újra a munkádat. A kollégáid azt látják majd, hogy számíthatnak rád, megbízható vagy, és értékes ötletekkel járulsz hozzá mások munkájához.


2. Legyél szakértő abban, amit szeretsz
Ha szenvedsz attól, hogy hiába próbálsz értelmet találni a munkádban, próbáld felfedezni, amit tényleg élvezel benne. Lehet, arra fogsz rájönni, hogy sokkal több kreatív feladatot szeretnél ellátni, mint aminek a mostani pozíciót teret enged, ezért olyan utakat kell keresned, ahol működtetni tudod a kreativitásodat. Egy kis idő elteltével, miután a többi kolléga is látja, hogy szereted és tudod is kamatoztatni a kreativitásodat bizonyos területeken, egyre többen fognak megkérni arra, hogy szállj be a buliba, és bevonnak bizonyos projektekbe. Minél többet csinálod azt, amit szeretsz, annál lelkesebb leszel reggelente, amikor dolgozni indulsz.

 3. Lépj ki a komfortzónádból
Ugyanazt a dolgot csinálod mindennap? Ez igencsak unalmas és bosszantó lehet egy idő után. De legyünk őszinték: ez tényleg amiatt van, mert semmi új lehetőséged nem adódik, vagy inkább azért, mert visszautasítottad a főnököd vagy a kollégád ajánlatát, amikor valami új feladat kipróbálására ösztönzött?

Számos oka lehet annak (akár a teljes unalom is), amiért nem ragadjuk meg az érdekes lehetőségeket. Az „érdekes” és „izgalmas” jelzőkkel ellátott új lehetőségek ugyanis sokszor nehezek, és a bukás kockázatát is magukban hordozzák, ám néha nincs más módja az unalom legyőzésének. Új feladatba kell vágni a fejszénket, olyanba, amely miatt tényleg ki kell lépnünk a megszokott rutinból. A következő alkalommal tehát, amikor azon gondolkozol, hogy elpasszolod a feladatot csak azért, mert ismeretlen, inkább kérd meg a főnöködet/kollégádat, hogy magyarázza el a számodra nem világos részeket a feladatban, majd láss neki a munkának.


4. Beszélj a főnököddel
A jó vezetők igenis tudják, mennyire elkötelezettek a beosztottaik, de ez nem jelenti azt, hogy gondolatolvasók lennének. Ha a feladat teljesítése számodra unalmas, de nem beszéled meg a főnököddel, fogalma sem lesz arról, hogy folyamatosan csak unod magad. Ha megpróbáltad a fenti lépéseket, de még mindig csak malmozol, akkor fel kell hoznod a témát, például a következőképpen:

„Szeretnék beszélni veled a jelenlegi munkaterhelésemről. Az elmúlt x időben jelentkeztem x munkára/több munkát vállaltam el az engem érdeklő területen, de még mindig úgy érzem, hogy ennél többet is tehetnék. Van esetleg egyéb projekt, amelyben dolgozni tudnék?”

Az, hogy a jelenlegi munkakörödben dolgozol, azt jelenti, hogy valaha érdekelt az állás, vagy legalábbis azt gondoltad akkor, hogy ez a legjobb lehetőség. Ezért teljesen érhető, ha hezitálsz azon, összepakolj-e vagy maradj. Próbáld ki a fenti taktikákat, és ha ezek után sem sikerül némi izgalmat csempészned a munkába, lehet, hogy tényleg ideje váltanod.

 

A The Muse cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen