Hogyan jussunk túl a munkával kapcsolatos leggyakoribb félelmeinken?

szerző: Jobline
2017 április 25.

A félelem mint a fizikai és érzelmi veszélyre adott válasz, lehetővé teszi, hogy felkészültek legyünk a legváratlanabb helyzetekre is. Ugyanakkor a túl sok félelem szorongáshoz, stresszhez vezet, és akár el is akadhatunk miatta a karrierünkben.

Íme az öt leggyakoribb munkával kapcsolatos félelem és öt mód a kezelésükre:


1. Félelem attól, hogy nem illeszkedünk be
A visszautasítástól való félelem az egyik legősibb, mióta ember csak él ezen a földön. A törzsi időkben ugyanis a csoportból való kizárás egyet jelentett a halállal, ez pedig máig tartja magát a tudatalattinkban.

Ellenszere: Figyeljünk másokra és maradjunk nyitottak

Talán mindennél jobban szeretnénk, ha meghallgatnák az ötleteinket és az aggodalmainkat. Nem kell minden vitában részt vennünk, de a csapatunk értékelni fogja, ha tudja, hogy mi mindenkit meghallgatunk. Mivel mindenkinek különböző ötletei vannak, nagyon fontos, hogy nyitottak maradjunk a többiek tapasztalataira, hiszen ezzel a saját tudásunkhoz is hozzáadunk valamit.


2. A megrekedéstől való félelem
Mindannyian szeretnénk azt érezni, hogy előre haladunk és megbecsülnek minket. Csak így rendelkezhetünk azzal az erővel, hogy befolyásolni tudjuk a világot.

Ellenszere: Tanuljunk meg úgy gondolkodni, mint a főnökünk főnöke

Kérdezzük meg magunktól a következőket: Mire van szüksége a főnököm főnökének? Mi a legnagyobb kihívás, amivel szembenéz? Mit tudnék én tenni ahhoz, hogy a főnököm a legjobb színben tűnjön fel a felettese előtt? Milyen képességgel, szakértelemmel vagy eredménnyel tudok hozzájárulni ehhez?


3. Félelem attól, hogy nem kedvelnek minket
Teljesen normális emberi jellemvonás, hogy mások figyelmét és megbecsülését keressük. Ám ha nem értékeljük magunkat, ez a félelem teljesen átveheti az irányítást felettünk.

Ellenszere: Feltételezzük a legjobbat a másikról

Ha őszintén találunk valami szeretnivalót másokban, akkor általában kedvességgel reagálnak. Ha valami pozitívumot találunk a helyzetben, akkor az atmoszféra is megváltozik. Legyünk magabiztosak és barátságosak másokkal.

 


4. Az alkalmatlanságtól való félelem
A kudarctól való félelem vonakodóvá tesz minket abban, hogy kipróbáljunk valami új, kihívást jelentő feladatot. Ha ez azt okozza, hogy halogatunk és távol maradunk az új céloktól, akkor szinte biztosan megteremtjük azt, amitől félünk.

Ellenszere: Tisztázzuk az elvárásokat, és ne legyünk perfekcionisták

Kérdezzük meg a főnökünktől: Milyen sikerre számít a projekt végén? Aztán döntsük el, milyen visszajelzésre van szükségünk ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, jól csináljuk a dolgunkat. Emlékezzünk arra, hogy tökéletes nem létezik. Legyünk hajlandóak arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki, tökéletlenül. Kérdezzük meg magunktól: mit tanultam a hibáimból? Mit csinálnék másképp, ha már az elején a tökéletes tudás birtokában volnék?


5. A kirúgástól való félelem
Számos oka lehet, ha valakit kirúgnak: a cég elvesztette a legfontosabb ügyfeleit, hatalmas változások zajlanak az iparágban, vagy az új vezetőség új irányok felé szeretné vinni a céget. Nem mindig van hatalmunk e külső körülmények felett.

Ellenszere: Maradjunk résen, legyünk felkészülve

Ismerjük az iparágat, és tudjuk, hogy a cég épp hol helyezkedik el a piacon? Milyen a pénzügyi helyzete, milyen változások várhatóak? Panaszkodás nélkül kérdezzük meg a főnökünket, mit tehetünk annak érdekében, hogy segítsünk enyhíteni a terhelést, és hogyan tudnák a célokat és projekteket támogatni. Vezessünk listát a saját teljesítményeinkről, így nem csak megfogalmazzuk ezeket, de jó hasznát vehetjük, ha netán frissíteni kéne az önéletrajzunkat.

 

A Recruiter cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen