Nehezen döntesz? Itt a megoldás!

szerző: Jobline
2017 május 15.

Az Instagram vezérigazgatójának tippje segíthet, hogy gyorsabban hozz jobb döntéseket.

Az Instagram társalapítója és vezérigazgatója, Kevin Systrom elárulta, hogy ő és a csapata három hónapon keresztül olyan meetingeken vettek részt, ahol elvetették azokat a választási lehetőségeket, amelyek mellett még nem döntöttek odáig. Azaz nem elemezték tovább a döntés lehetséges kimeneteleit, hanem gyorsan, szinte hasraütésszerűen döntöttek. De hogy lehet ez jó döntéshozói taktika? A tudomány szerint Systrom a lehető legjobban járt el.


A túl sok adat hatása
A mai üzletemberek az úgynevezett Big Data korában élnek, ám mindenki számára világos, hogy a túl sok adat túlterhel minket és negatív következményekhez vezet. Egy amerikai kórház doktorai például jóval kisebb pontossággal jósolták meg a szívrohamokat, amikor több információ birtokában voltak. A fogyasztók pedig sokkal nagyobb valószínűséggel vásárolnak, ha kevesebb választásuk van.

Ha tehát elfogadjuk, hogy a több adat nem mindig vezet jó válaszhoz, és nem akarunk minden információ birtokába jutni, sokkal inkább az ösztöneinkre kell támaszkodnunk. De miért jó ez?


Az agy védőszerkezete
Az agyunk arra hivatott, hogy az érzelmeknek nagyobb jelentőséget tulajdonítson, mint a logikának, mégpedig azért, hogy biztonságban tartson minket. Ha ugyanis túl sokat gondolkodunk arról az oroszlánról, amely épp ránk feni a fogát, akkor valószínű, hogy a vacsorájává válunk. Tehát amikor ösztönünk alapján hozunk döntéseket, akkor sem hagyjuk abba az adatok használatát, csupán megváltozik az adatkészlet. Például ahelyett, hogy a prezentációkban vagy a kinyomtatott anyagunkban lévő információkat használnánk, inkább az érzelmi memóriánkra támaszkodunk vagy a spontán, tudatalatti ötleteinkre, amelyeket agyunk sokkal gyorsabban ér el és alkalmaz, mint a racionális gondolkodás útján létrejött információkat.

Ennek fényében sok tanulmány kimutatta, hogy a döntéshozatal alapja valójában az érzelem. Antonio Damasio ideggyógyász például olyan személyeket vizsgált, akiknek az agya az érzelmeket keltő részében károsodott. Azt találta, hogy az érzésekre való képesség nélkül még az olyan alapvető döntési képességek is elvesznek, mint például az étkezés.

Azok a szakértők, akiknek több élettapasztalatuk, ezáltal gazdagabb tudatalatti érzelmi memóriájuk volt, jobb intuitív döntéshozók voltak, mint az újoncok. Érzelmeik pedig megbízhatónak bizonyultak a kapcsolatok, az intelligencia és még a munkára való alkalmasság értékelésénél is.


Az ösztönös döntések megtakarítják agyunk „tüzelőanyag-tartalékait”
Ezért is van az, hogy egy pihentető alvás után jobb döntéseket hozunk. A kutatók arra is rájöttek, hogy az agyunk kevesebb energiát használ fel a tudatalatti folyamatoknál, mint a tudatos, végrehajtó működés során, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a tudatalatti akkor is megbízható a döntéshozásban, amikor a vércukorszint alacsony. Vagyis amikor fáradtak és erőtlenek vagyunk, nem feltétlen döntünk rosszul, ha az ösztöneinkre hallgatunk. Sőt valószínűleg a legjobb megközelítést választjuk.

 Morál és bizalom
De mi a helyzet a morális kérdésekkel? Hiszen a döntéshozás során arra törekszünk, hogy a helyes utat válasszuk. Kutatások azt találták, hogy amikor az embereknek több idejük van latolgatni egy helyzetet, a döntés kevésbé lesz etikus, mint ha spontán és gyorsan hozzák meg a döntést. Mindennek tetejében azt is kimutatták, hogy minél több idejük van a döntéshozásra, annál kevésbé fognak megbízni a választásuk helyességében.


Dönts most, gondolkozz később
Systrom megközelítése nem tekinthető feltétlenül kötelezőnek, de tudományos szempontból a lehető legjobban cselekedett. Ráadásul ezzel a módszerrel időt takarít meg, hiszen a vállalatnak nem kell egyre több és több információt begyűjtenie a döntéshozáshoz, és a gyors munkavégzés miatt megnöveli annak esélyét, hogy a csapat által hozott döntések erkölcsi szempontból is helyesek legyenek.

Mivel ez a módszer arra sarkallja a csapatot, hogy az ösztöneit kövesse, sokkal megbízhatóbb eredményeket ér el, még akkor is, ha a csapat fáradt. Ne vegyük be tehát a mítoszt, miszerint a jó döntés egy teljes meetinget vagy egy tucat dokumentációt igényel, inkább döntsünk zsigerből és cselekedjünk gyorsan.


A Business Insider cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen