Milyen a rád jellemző gondolkodási stílus? Ha megismered, könnyebben előrejuthatsz a karrieredben

szerző: Jobline
2017 május 16.

Egyéni gondolkodási stílusunk befolyásolja azt, hogyan lépünk kapcsolatba a kollégáinkkal, kezeljük a projekteket, mutatjuk be az ötleteinket. Érdemes megismernünk a saját személyiségünket, mert ezzel olyan lehetőségeket szerezhetünk, amelyek egyéni és közösségi szinten is kiemelkedővé tehetnek minket.

Miért számít a gondolkodási stílus ismerete?
Akár új lehetőséget keresel, akár új tartalommal szeretnéd megtölteni aktuális munkádat, ha felszabadítod egyéni gondolkodási stílusodat, sokkal hatékonyabbá és befolyásosabbá válsz a munkádban, karrieredben és magánéletedben is. Ha pedig képes vagy a gondolkodási stílusodat a potenciális munkáltató felé kommunikálni, és elmagyarázod, miért illeszkedsz a céghez és az adott pozícióhoz, sokkal erősebb jelölt leszel, mint mások. A cégek értékelik azokat az embereket, akik tisztában vannak erősségeikkel vagy azzal, hogyan navigálják magukat a különböző személyiségekből álló szervezetben. Ha képesek vagyunk magas szintű öntudatosságot képviselni, és megértjük, hogy a személyiségünk hogyan viszonyul másokéhoz, akkor érett, tehetséges jövőbeli csapatjátékosként pozícionálhatjuk magunkat a munkaadó előtt.

Hogyan kezdd?
Fordíts időt arra, hogy számba veszed erősségeidet és gyengeségeidet, valamint azt, miként tudnak ezek a tulajdonságok segíteni vagy akadályozni a személyes hatékonyságodban, illetve a karrieredben való előmeneteledben. Minél többet értesz meg magadból, annál könnyebb lesz értelmes kapcsolatokat kialakítanod másokkal.

Számtalan eszköz áll rendelkezésedre gondolkodási stílusod, személyiséged és problémamegoldó megközelítésed értékelésére:

  • A Myers-Briggs típusindikátor például megmutatja azokat a területeket, amelyekben jók vagyunk, és azokat is, amelyeket fejlesztenünk kell. Az aránypárokat (extra-introverzió, érző-gondolkodó, érzékelő-intuitív, elfogadó-ítéletalkotó) vizsgáló teszt megmutatja, hogy húzóerőnek számítunk-e egy munkahelyen, vagy inkább több felügyeletet igénylünk a munkában.

  • A Hogan-féle személyiségteszt azt mutatja meg, milyen teljesítmény várható tőlünk a munkában, el tudjuk-e végezni azt, élvezettel tesszük-e, és mi állhat a sikeres munkavégzés útjában.

  • A „Hat gondolkodó kalap” személyiségteszt hat funkcióra osztja a gondolkodást, és mindegyik kap egy színnel jelölt „kalapot” (a fehér kalap jelöli a tényeket, a sárga az optimizmust, a fekete az ítélkezést, a piros az érzéseket és az intuíciót, a zöld a kreativitást, a kék pedig ellenőrzi az öt kalap párbeszédét). Mentálisan viselve és cserélgetve ezeket a kalapokat a csapattagok között, könnyebben tudunk összpontosítani a gondolatokra, és különböző szempontokból tudunk megvilágítani egy-egy problémát.


 

Az ingyenes online kvízek is segíthetnek meghatározni a téged jellemző domináns gondolkodási stílust. Kitöltés után a kvízek gyakran nyújtanak részletes értékelést az eredményről, illetve támpontot adhatnak ahhoz, hogyan tudod ezt a tudást a gyakorlatban is kamatoztatni. Ha például kiderült rólad, hogy gyakran analizálsz, és jobban szereted a logikai probléma-megoldási megközelítést, akkor valószínűleg kiválóan értelmezed az adatokat, és összetett problémákat is képes vagy megoldani. Ez a betekintés abban segíthet, hogy azonosítsd azokat a lehetőségeket, amelyekben elemedben lehetsz, és így hasznára válhatsz a szervezetednek.


Hogyan maximalizáld a gondolkodásodat
Ha már alkalmazott vagy, akkor az önismeret segítségével értékelheted jelenlegi szerepedet, és jobban azonosíthatod azokat a lehetőségeket, amelyek által fejlődni tudsz. Arra is használhatod ezt az információt, hogy szorosabbá tedd a feletteseiddel való kapcsolatot, hatékonyabban dolgozz együtt a kollégáiddal, akik másképp gondolkodnak. Ha pedig új lehetőségeket keresel, a személyes gondolkodásod ismerete abban fog segíteni, hogy könnyebben felismerd azokat a lehetőségeket és cégeket, ahol boldogulhatsz.

Egyéni gondolkodásodnak mélyebb megértése által sokkal kielégítőbb pozíciókat találhatsz, és olyan cégekkel dolgozhatsz együtt, akik segítenek a tehetséged kibontakoztatásában, és felszabadítják a benned rejlő teljes potenciált.


A Recruiter cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen