Első benyomás: tönkreteheted a renomédat, mielőtt egy szót is szólnál 

szerző: Jobline
2017 május 18.

A mondás szerint az első benyomáson már nem sokat változtat a második, ezért vigyáznod kell, milyen a belépőd. 9 dolog, ami negatív irányba viheti, amit gondolnak rólad. 

A Princeton Egyetemen nemrég kutatást végeztek arról, milyen hatása van az első benyomásnak. A diákoknak portrékat mutattak 100 milliszekundumnyi időre, aztán értékelniük kellett a látottakat: az illető mennyire vonzó, rokonszenves, megbízható, illetve agresszív. Az ítéletalkotásra egy másodperc állt rendelkezésre. Amikor a második fordulóban a diákoknak több gondolkodási időt adtak, a véleményük nem változott. Az első benyomás hatása tehát hatalmas. 

Ezért kell nagyon vigyázni az alábbi dolgokra, nehogy rossz első benyomás alakuljon ki rólad: 

Gyűrött, igénytelen öltözék
Az alkalomhoz nem méltó megjelenés azt sugározza, hogy nem tartod fontosnak a találkozót, sem azokat az embereket, akik ott megjelentek. A jól vasalt ruha többet mond ezer szónál – nem muszáj, hogy márkás legyen, de tükrözze, hogy tiszteletet érzel a többiek iránt és fontos számodra az alkalom. 

Rágózás
A rágózás alapjában legitim dolog, használhatjuk stresszoldásra, segíthet a cigiről való leszokásban, elnyomja a fokhagymás öntet szagát és az is elfogadható, ha valaki egyszerűen csak szeret mélán kérődzni, mert jólesik neki. Hivatalos találkozókon, állásinterjún, networking eseményen, bértárgyaláson azonban mellőzendő! A rágózás nyegle ember benyomását kelti, különösen, ha valaki időnként lufit fúj és pukkantgat is. Találkozó előtt szabadulj meg diszkréten a rágótól, papírzsebkendőbe csomagolva helyezd a szemetesbe. 

Túl erős smink, ficsúros megjelenés
Buliba vagy más vidám társasági eseményhez illik, ha a lányok vampnak sminkelik magukat, a fiúk meg Elvis-imitátorként állítanak be, állásinterjúra vagy bármilyen hivatalos eseményre azonban visszafogottan illik bekopogtatni. Az erős vakolat vagy a ficsúros megjelenés nem veri ki feltétlenül mindenkinél a biztosítékot, de vannak, akik érzékenyen reagálnak erre, és eltűnődnek azon, vajon ki rejtőzhet a rikító maszk alatt. 

Ápolatlan cipő
Van olyan emberierőforrás-szakértő, aki a szemkontaktus felvétele után azonnal azt nézi meg, milyen lábbeliben toppant be hozzá a jelölt. A szépen kifényesített, elegáns cipő azt sugallja, hogy viselője igényes és ad a részletekre, ebből pedig további következtetéseket lehet levonni. Ne lógjon a cípőfűző, hölgyeknél a magas sarok ne legyen lekoptatva. (És ha az öv kissé repedezett, gyorsan újra kell cserélni.)

 

 

Rossz tartás
Nem csak a lanyha kézfogással és a szemkontaktus kerülésével rontható el az első benyomás, hanem akkor is, ha valaki behúzott nyakkal, leejtett vállal prezentálja magát. Ez a „bocsánat, hogy élek” pozitúra azt sugallja, hogy az illető nem képes délceg jegenyeként helytállni az élet viharában, vagyis fél a kihívásoktól, megfutamodik a nehéz feladatok elől, tehát rossz munkaerő vagy üzleti partner. Az egyenes tartás már csak azért is előnyös, mert minden ruha jobban áll, ha valaki büszkén kihúzza magát. 

Dekoltázs / ingnyak
Előfordult már, hogy a merészebben dekoltált diáklányok könnyebben megkapták a kegyelemkettest a szigorlaton, egy állásinterjún vagy üzleti megbeszélésen azonban jóval több forog kockán, ezért ezt a trükköt negatívan értékelik. A blúz legyen mindig diszkréten gombolt, ami a férfiingekre is vonatkozik, mert nem előnyös szőrös mellkason aranyláncot villantani, mint egy maffiafilmben. 

Illatok és szagok
Nagyon különbözőek vagyunk. Van, akit nem zavar, de sokan súlyos inzultusként élik meg, ha orrba vágja őket beszélgetőpertnerük pafümének illata (még akkor is, ha márkás termékről van szó), vagy ami ennél is rosszabb, testszaga. Különösen akkor, ha olcsó, agresszív hatású parfümről és kellemetlen testszagról van szó. (Azt már csak félve és nagyon halkan említjük, hogy néha a rossz parfüm a szúrós testszaggal keveredve már valóságos vegyi fegyverként hat.) Esetünkben is a diszkrét hatás a nyerő: miközben finom illatba öltözve látogatunk el a találkozóra, ez ne legyen érezhető, csak egészen közelről, és akkor is csak enyhén.
Ide tartozik, hogy manapság a dohányzás egyre kevésbé támogatott szenvedélynek minősül, ezért rossz hatást kelt, ha füstszagúan köszöntjük beszélgetőpartnerünket. A találkozó előtt idegesen elszívott egy-két cigaretta után megfelelő dezodorral szagtalanítsuk ruházatunkat és a leheletünk is legyen üde. 

Füldugó
Ma már szinte mindenki egész zenetárat hord magával az okostelefonján, és élvezi is ennek minden előnyét, erről a luxusról azonban le kell mondani, mielőtt meglátna, akivel találkozunk. Nyegleségnek, éretlenségnek minősül, ha fülünkben a dugóval, a zene ritmusára lépünk be a találkozó helyszínére. Az etikett bajnokai egy-két perccel a találkozó előtt kikapcsolják a telefont és elrejtik a füldugót, hogy mutassák, minden figyelmükkel az előttük álló feladatra koncentrálnak. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen