Hogyan vészelhetjük át kisgyermekes anyukaként a gyes utáni visszatérést?

szerző: Jobline
2017 május 19.

1-2 év kihagyás után újra az irodában. Bűntudatod van, bizonytalan vagy? Kibékíthetetlen ellentétet látsz az érzéseid és a gondolataid között? Végy egy mély levegőt, és ne feledd, hogy minden kismama hasonló cipőben jár.

Még azok is ellentmondásos érzésekkel küzdenek, akik már alig várják, hogy újra munkába álljanak. Hiába vágynak arra, hogy újra intellektuális ingerek érjék őket és „felnőtt” beszélgetésekben legyen részük, biztosan meg fogják tapasztalni a kétség és a frusztráció kevésbé inspiráló pillanatait. A jó hír az, hogy egyre inkább könnyebb lesz, ahogy újra belerázódsz a munkába. Addig azonban próbáld ki ezeket a stratégiákat, amelyek segítségedre lehetnek az első hetekben:

-          Fogadd el, hogy esetleg tettetned kell magad, amíg újra otthon nem érzed magad az irodában. Ha megkérdezik, hogy vagy, legyen egy rövid válasz a tarsolyodban, például: „jó itt lenni újra”.

-          Adj magadnak egy kis időt. Várj legalább egy hónapot a kihívásokkal, és ne hibáztasd magad. Hívd fel a férjedet vagy egy barátodat, ha támogatásra vágysz.

-          Emlékezz arra, hogy azt csinálod, ami most a legjobb neked és a családodnak.

-          Gondolj azokra a példákra, akik inspirálnak; anyagilag független nőkre csodás pályafutással.

-          Élvezd azt a csodálatos érzést, amikor a nap végén újra meglátod a gyermekedet.

Kezeld a szeparációs félelmet
Egy kutatásból kiderült, hogy a dolgozó anyukák 67%-a szeparációs szorongást érzett, miután visszament a munkahelyére. A babának persze semmi baja nem lesz erre a pár órára nélküled, ám egy kis időbe telhet, amíg ezt te is belátod: miután nyilvánvalóvá válik számodra, hogy gyermeked továbbra is boldog és kiegyensúlyozott, érzelmeid stabilizálódni fognak. De addig is itt van néhány tipp a szorongás megkönnyítésére:

-          Tedd ki gyermeked fotóját a dolgozóasztalodra. Kérd meg a bébiszittert/dajkát/óvónőt, hogy ha teheti, alkalmanként fotózza le őt, és küldje át a képet.

-          Gondolj arra, hogy a babáknak általában semmi gondjuk nincs a gondozójukkal, amíg sok-sok törődés és szeretet veszi őket körbe. Ez nem jelenti azt, hogy helyettesíthető vagy, csupán arról van szó, hogy több ember is gondját tudja viselni a gyermekednek.

-          Ne feledd, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a gyermekek lelkileg megsérülnek, amikor anyjuk az otthonuktól távol dolgozik. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia arról számolt be, hogy az a gyerek, akivel érzelmileg sokat törődnek, ugyanúgy fejlődni fog, függetlenül attól, hogy az anyukája otthonról dolgozik-e vagy az irodából.

 Kezeld a bűntudatot
A dolgozó anyukák kétharmada mondta azt, hogy bűntudata van, ha távol van a gyermekeitől a munkája miatt. Kérdezd meg magadtól, hogy miért érzel bűntudatot, és próbáld meg kitalálni, pontosan mi okozza ezt. Talán nem tudod, mi a legjobb a gyermeked számára? Amikor ezek a tolakodó gondolatok felbukkannak, segíthet, ha elmondasz magadban egy mantrát, például azt, hogy „én vagyok a legjobb anyuka a gyermekem számára”.  Egy idő után ez a kijelentés valós hitté és önbizalommá válik.

De mi van, ha megalapozottak a félelmek?
„Mi van, ha kések a munkából?”, „Mi van, ha előbb el kell mennem a gyerek miatt?”, „És ha beteg lesz?”. Vannak sajnos olyan helyzetek, amelyekkel nem tudunk mit tenni: a gyermeki lét szerves része a betegség, főleg a bölcsibe/oviba való szoktatás során. Öröm az ürömben, hogy jogod van otthon maradni a beteg gyerekkel, és gyermekápolási táppénzre is jogosult vagy. A főnököd nem fenyegethet kirúgással, ha beteg gyermekedet el kell hoznod az óvodából, vagy otthon kell ápolnod. Ha mégis így tenne, élj törvény adta jogaiddal, és gondolkozz el a váltáson.

A Working Mother cikke nyomán.

 

Várunk a Jobline Női Karriernapon június 10-én! A negyedik alkalommal megrendezett esemény kiváló alkalom, hogy a munkaadók megmutassák cégük kifejezetten nőket megszólító programjait, családbarát kezdeményezéseit. A közvetlen hangulat pedig lehetővé teszi, hogy a munkavállalók oldottabb hangulatban ismerhessék meg a velük szemben támasztott elvárásokat.


 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen