Bértárgyalás – mondjunk rögtön igent, vagy alkudozzunk?

szerző: Jobline
2017 május 22.

A bértárgyalás a munkaerő-felvétel azon fontos szakasza, amikor a munkaadó és a munkavállaló kölcsönösen meggyőződhetnek arról, hogy együtt akarnak-e dolgozni.

Bár nem létezik varázsmondat, nincsenek titkos taktikák, amelyekkel dupla fizetést tudunk kialkudni, mégis sok minden múlhat a bértárgyaláson – nem utolsósorban az, hogy mennyire értékeli a cég az adott pályázót, és ennek fényében mennyit hajlandó a munkájáért fizetni.


Várd meg, amíg a munkáltató hozza szóba a bérezést
Gyakran már az álláshirdetésben azt kérik, hogy az önéletrajzot a fizetési igény megjelölésével küldjük el. Rossz fényt vet rád, ha nem teszel eleget ennek a kérésnek, mert azt sugallja, hogy a piaci értékedet nem tudod meghatározni. Ilyen esetekben célszerű egy fizetési sávot megadni, és jelezni, hogy ez az összeg a munkakör és a juttatási csomag ismeretében még bizonyára módosulhat (például ha a cég nagyon rugalmas munkavégzést kínál vagy ha bőséges a cafeteria, az eredetileg elképzeltnél kisebb fizetéssel is elégedett lehetsz). Az interjú során törekedj arra, hogy ne te hozd fel a témát.


Nem muszáj az első ajánlatot elfogadni
Ha a jelentkező túlságosan erőszakos, ellenreakciót fog kiváltani az interjú során, és a leendő ajánlatát teszi semmissé. Bár a munkaerőpiac sok tekintetben hasonlít egy hétvégi vásárhoz, ahol a kereslet és a kínálat egymásra találása áll a középpontban, mégis a normális kereteken belül alkudozz. Ha még pályakezdő vagy, akkor sem kötelező az első bérajánlatot elfogadnod, ugyanis magasabb kezdő fizetéssel később nagyobb eséllyel keresel majd többet.

Az is fontos szempont, mi mindent tanulhatsz az adott munkakörben – ha a pozíció komoly szaktudással gazdagít, és fényes karrier kiindulópontja lehet, érdemes kompromisszumot kötni, és csekélyebb bérrel is beérni, hosszú távú befektetésnek tekintve a lépést.

 

 


Az is előfordulhat, hogy frissdiplomásként először csak gyakornoknak alkalmaznak egy nagy presztízsű munkahelyen. Az így megszerezhető tapasztalatok és kiépíthető kapcsolatok értéke felbecsülhetetlen, ezért érdemes vállalni azt a többletterhet, hogy esetleg másodállásban kell kitermelned a megélhetési költségeket, vagy a tartalékaidat éled fel. Éppen emiatt nem árt, ha a gyakornoki életformával korán megismerkedsz, vagyis már a felsőfokú tanulmányaid alatt bekapcsolódsz valamilyen céges programba, így a diploma megszerzése után már profiként kezdheted építeni a nagybetűs karrieredet.

Ha már egy ideje egy adott cégnél dolgozol, és megnövekednek a bérrel kapcsolatos igényeid, bátran jelezd ezt a munkáltatónak. Egy-egy elért eredményed, jól sikerült munkád, pozitív teljesítményértékelésed alkalmat adhat az egyeztetésre, ezért ügyelj a jó időzítésre.


Tájékozódj a pozícióhoz tartozó fizetésekről
Az állásinterjú előtt nézz utána, hogy az adott területen, iparágban, a szakmai tapasztalataidat figyelembe véve mekkorák a keresetek. Nemcsak honlapokon érdemes tájékozódni, kérdezz meg olyan embereket (pl. LinkedIn-kapcsolataidat), akik hasonló pozícióban dolgoznak.

A bértárgyalásra készülődésed során indulj ki a jelenlegi béredből, és ennek alapján határozd meg optimális fizetési igényedet. Mindemellett fontos listázni és rangsorolni magadban az igényeidet, szükségleteidet és várható kiadásaidat, hogy reális döntést hozhass a bérajánlatról.

A megpályázott állással kapcsolatos bérinformációk hiánya komolyan hátráltathatja az álláskeresőket. A bizonytalan viselkedés az állásinterjún azzal is járhat, hogy a pályázó az elérhetőnél jóval alacsonyabb összeget jelöl majd meg bérigényként, ami bizalmatlanságot is kelthet a leendő munkáltatóban. Érdemes tehát felkészülni a fizetési igényeddel kapcsolatos kínos kérdésekre, mert az általad megadott összeggel egyben tájékozódást is nyújtasz arról, mennyire értékeled önmagadat, képességeidet, szakértelmedet és tapasztalataidat.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen