A Yahoo után az IBM is tiltja már a távmunkát. Mi értelme van?

szerző: Jobline
2017 június 01.

Pár éve a távmunka forradalmi előrelépésnek számított, most viszont a vezető amerikai tech-cégek némelyike visszakozik. Az IBM egyenesen ultimátumot küldött a dolgozóinak: gyere vissza az irodába, vagy keress más munkát. Mi történik?

A Fast Company óvatos elhatárolódással közölte Stephane Kasriel eszmefuttatását, aki az Upwork vezérigazgatója, amely több mint 300 informatikust alkalmaz távmunkában a világ különféle országaiból. Kasriel természetesen a távmunka híve, és kockázatosnak tartja a mostanában kibontakozó tendenciát.

Az IBM mostanáig a távmunka egyik élharcosa volt – írja Kasriel –, márciusban azonban ultimátumot intézett az alkalmazottakhoz, hogy vagy visszaülnek az irodába, vagy kereshetnek más munkahelyet. Az ultimátum mostanában járt le, és Kasriel szerint az ötlet nem bölcs megfontoláson alapszik, mivel a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


Sose hátra, csak előre
Az IBM döntése rímel a Yahoo négy évvel ezelőtti lépésére, amikor Marissa Mayer vezérigazgató visszarendelte az irodába a dolgozókat, hogy „fizikailag is együtt legyenek”.
Ez a fizikai együttlét azért nem sült el olyan jól Kasriel szerint. A Yahoo büszkén kiállt a sratégiai változtatás mellett, ám az évek nem igazolták e céges politika létjogosultságát. A Yahoo, az egykor vezető internetes cég számos csapást szenvedett el, és tavaly 4,4 milliárd dollárért vette meg a Verizon, ami bizonyos mértékben elmarad az egykor becsült 100 milliárd dolláros piaci értéktől.
Mayer 2013-ban óriási nyomás alatt volt, hogy csináljon végre valamit a bukó spirálba forduló céggel, és most az IBM nagyfőnöke, Ginny Rometty van hasonló helyzetben. Erre a Yahoo-hoz hasonlóan az IBM is azzal az ötlettel állt elő, hogy javítanak a dolgozók együttműködésén és felgyorsítják az innovációt.
Nem fog ez menni. Ha visszaterelitek a dolgozókat az irodába, az három okból is borzasztó ötlet – írja Kasriel.


Az IBM müncheni székháza
Az IBM müncheni székháza

A kötelező irodai munka visszaüt
Egy. Az új rendszerben nem nehéz meglátni a bújtatott létszám-leépítést. Csakhogy ez nagyon szűk látókörű lépés. A „ha nem tetszik az iroda, menj el” szlogen hatására ugyanaz fog történni, mint a Yahoo-nál: a legjobb informatikusok szépen lelépnek, és könnyedén elhelyezkednek olyan cégeknél, ahol támogatják a távmunkát, és tárt karokkal várják őket. Az IBM-től ezáltal távoznak a legkiválóbb dolgozók, és azok a közepes vagy annál rosszabb képességűek maradnak, akik számára az irodai robotolás gyötrelme még aránylag elviselhető rossznak számít. Vagyis az IBM áttereli a saját húzóembereit a konkurenciához, aminek már rövid távon is megmutatkoznak majd az eredményei.

Kettő. Az irodai munka nem növeli a produktivitást, hanem éppen ellenkezőleg. A Harvard Business Review kutatása kimutatta, hogy az otthonról dolgozók sokkal produktívabbak, mint azok a társaik, akik az irodában senyvednek egész álló nap. Mi több, ez a lépés ignorálja az IBM saját friss kutatását is, amely szerint az otthonról dolgozók boldogabbak, produktívabbak, innovatívabbak és jobban hisznek a cég küldetésében, mint az irodai biorobotok.

Három. Az erőszakos irodába terelés rosszkor történik a cég és az USA gazdasága szempontjából is. Az IBM óriási cég, 380 ezer embernek ad munkát az egész világon, és ezt a tényt nem hagyhatják figyelmen kívül. Ha a vállalat a nagyvárosi irodaházaiba akarja visszaszipkázni a tehetséges dolgozókat, ezzel belekavar a helyi közösségek életébe, hiszen az alkalmazottak kénytelenek lesznek közelebb költözni a munkahelyükhöz, vagyis máshol fognak adózni és máshol költik el a fizetésüket, ami gazdasági csapást jelent eredeti élőhelyük számára.

A rugalmas munkavégzés nem a jövő zenéje, már itt van és működik. A dolgozók visszakényszerítése az irodába tehát retrográd, abszurd és kontraproduktív lépés. Elmennek a legjobb emberek, és nem fognak jelentkezni a legjobb jelöltek, mert ismerik a Yahoo szomorú esetét. Megéri?Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


távmunka  •  Yahoo  •  IBM
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen