Érzelmi intelligencia: öt TED-előadás, amelyek e nélkülözhetetlen készség fejlesztéséről szólnak

szerző: Jobline
2017 június 08.

Az állásinterjún sokat nyom a latban, ha valakiről kiderül, hogy fejlett az érzelmi intelligenciája. Az ilyen jelölt előnyt élvezhet még azokkal szemben is, akik képzettebbek és több a szakmai tapasztalatuk.

Az előadások meghallgatása után az a benyomásunk támadhat, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése nem könnyű dolog, de mindenképpen megéri belevágni.

1. Kelly McGonigal a stresszről
A pszichológus azt meséli el, hogyan változott meg alapvetően a véleménye a stresszről. Évekig egy teljesen észszerű és általánosan elfogadott elméletet tanított az embereknek: azt, hogy a stressz megbetegít. Aztán elkezdte kutatni a témát, és nagyon fontos dologra jött rá. A stressz valószínűleg csak akkor ártalmas, ha szentül hiszünk abban, hogy rossz dolog.

McGonigal arra bátorít mindenkit, hogy pozitív dologként tekintsen a stresszre, és azt is megmagyarázza, hogy miért. Arra is buzdít, hogy lépjünk kapcsolatba másokkal – akár mi stresszelünk, akár az illető –, mert ily módon könnyebben leküzdhető ez a mégsem mindig egészen pozitív állapot.

 

2. Arianna Huffington szerint a siker titka az alvás
A Huffington Post alapító főszerkesztője sikeres üzleteasszony. Előadásában négy nagyon vidám percben összefoglalja, milyen személyes felfedezést tett a sikerrel kapcsolatban. Szerinte a siker egyik záloga, hogy az ember eleget pihenjen, más szóval „aludja végig az utat a csúcsra".


 

Arianna Huffington előad a TED-en
Arianna Huffington előad a TED-en


3. Laura Trice a köszönetnyilvánítás erejéről
Dr. Laura Trice terapeuta és coach elmeséli, mekkora ereje van annak, ha képesek vagyunk azt mondani, hogy köszönöm. Ez a szó kapcsolatokat képes megváltoztatni. Elmagyarázza, miért halljuk mégis viszonylag ritkán ezt a bűvös szót, és meggyőzően érvel amellett, hogy miért ne féljünk másokat köszönetnyilvánításra biztatni.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 

 


4. Daniel Goleman arról, miért nem vagyunk együttérzőbbek
A pszichológus és díjnyertes szerző az érzelmi intelligencia egyik leginkább nagyrabecsült szakértője, a témáról írt könyve alapmű, magyarul is olvasható.

Előadásában briliáns módon elegyíti a tudományos kutatások eredményeit érdekfeszítő anekdotákkal, és arra buzdítja hallgatóságát, gondolja végig, milyen társadalmat hoztunk létre, milyen hatások befolyásolják a látásmódunkat, és hogyan tehetnénk jobbá, élhetőbbé közösségünket. Az előadás végkövetkeztetése enyhén szólva mellbevágó.

5. Mandy Len Catron: Szerelembe esni még a könnyebbik eset
Látszólag kevésbé illik a súlyos tudományos, társadalmi, gazdasági és kulturális kérdéseket boncolgató TED-előadások köz, de csak látszólag. Az írónő ugyanis sokkal többről értekezik, mint a romantikus szerelem. Elmagyarázza, mi a különbség a szerelembe esés és a tartósan szerelmes állapot között, és miként ismerhetünk meg egy másik embert mélyebben. Elgondolkodtató kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban is, hogyan tudjuk ápolni legfontosabb kapcsolatainkat.


Az öt előadás összegyűjtve itt található, illetve a TED oldalán is elérhető.

 

A YouTube-on a magyar felirat előhívásához az alsó sávban található „Továbbiak” gombra kell kattintani, majd a legördülő menüből kiválasztani az „Átiratot”.

 

A TED oldalán a képen balra található „subtitle languages” feliratra kell kattintani, majd a Hungariant kiválasztani, ha nem eleve magyar változatban jön föl az oldal.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen