Ne tölts túl sok időt álláskereséssel, inkább koncentrálj!

szerző: Jobline
2017 június 12.

Így találd meg a munka-magánélet egyensúlyát álláskeresés közben is.

Manapság egyre többek számára elsődleges szempont, hogy olyan állást találjanak, ahol a munka és a magánélet egyensúlyban lehet. De mi a helyzet ezzel a kényes egyensúllyal az álláskeresés ideje alatt? Sokan hajlamosak vagyunk akár 40 órát is álláskereséssel tölteni egy héten, ami megegyezik egy nyolc órába bejelentett alkalmazott heti munkaóráinak számával. Persze jó kérdés, hogyan számszerűsíthető időben az álláskeresés, de ha összeadjuk az online keresés, az önéletrajz- és motivációs levélírás, az interjúkra való felkészülés, a kapcsolattartást és az utazás idejét, könnyen kijöhet ez a mennyiség. A 40 órányi álláskeresés már önmagában is kiégéshez vezethet, ezért mindenképpen szükséges itt is megtartani a munka-magánélet egyensúlyát.


Ha gyorsan, egyszerűen szeretnél munkát találni, nézd meg legfrissebb álláshirdetéseinket:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


A munka keresése maga is munka
Ez az álláskeresők közös mantrája. Persze felvetődik a kérdés, hogy ez a már említett 40 óra valóban 40 óra-e, hiszen – tegyük a kezünket a szívünkre – van úgy, hogy a napi 8 óra sem telik munkával, a tényleges munkavégzés maximum 4-5 óra lehet. Gondoljunk csak arra, mennyi kávészünetet tartunk óránkét, hogyan nyújtjuk el az ebédidőnket, hányszor válaszolunk privát e-mailekre, vagy csak böngészünk a közösségi oldalakon pihenésképp.

Azokhoz az alkalmazottakhoz hasonlóan, akik sikeresek abban, amit csinálnak, az álláskeresők is sokkal produktívabbak a keresésben, ha tevékenységük fókuszált és megtervezett. Hasznos lehet, ha rangsoroljuk a teendőinket, kisebb tevékenységekre bontjuk a keresést, és szigorúan tartjuk magunkat ehhez.

De milyen tevékenységekre bontható az álláskeresés? Nézzünk néhányat ezek közül:

-          személyes kapcsolatépítés kisebb csoportokkal, közösségekkel

-          kapcsolatépítés formális rendezvényeken

-          motivációs levelek írása cégeknek

-          önkéntesség

-          online kapcsolatépítés

-          kapcsolatfelvétel fejvadász cégekkel

-          a LinkedIn profil tökéletesítése

Természetesen mindenkinél mások a prioritások, de törekedjünk arra, hogy az aktivitásaink közül válasszuk ki a 4 legfontosabbat, és azokba fektessünk több energiát.
Nem felejtheted el az életedet sem
Azok az alkalmazottak, akik egészséges munka-magánélet egyensúlyt tartanak fent, nincsenek az asztalukhoz kötve. Van idejük a gyermekeikre, mozira, étteremre, sétára, vakációra. Miért különböznének tőlük a munkakeresők?

Ha épp munkát keresel, lehet, már elég szétszórt vagy és depressziós. Aggódhatsz a pénz miatt, és folyamatosan szembe kell nézned a kudarc érzésével is. Félhetsz a jövőtől, különösen, ha már nem vagy pályakezdő, és nem éppen hiányszakma az, amiben jártas vagy. Nem csoda, ha mihamarabb szeretnél túl lenni ezen az időszakon, de a sikert nem biztos, hogy a folyamatos munkakeresés hozza meg.

A szakértők azt ajánlják, miután elvesztetted az állásodat, nyugodtan nyalogasd kicsit a sebeidet, de ez ne tartson tovább egy hétnél. Azt is tanácsolják, hogy strukturáld az idődet: minden reggel ugyanabban az időpontban kelj fel, ahogyan munkába menet is tetted, sétálj egyet vagy menj el edzeni, és majd csak utána láss neki a keresésnek egy megszabott határidőig.

Napi hat óra a gép előtt – ez néhány álláskereső fogalma a hatékony álláskeresésről, pedig ez maga az őrület. Sokkal hatékonyabb leszel, ha csak pár órát töltesz a gép előtt, a fennmaradó időben pedig csinálsz valami olyat, amitől hasznosnak érzed magad, például önkénteskedsz egy szervezetnél. Bár a végső cél a megfelelő munka megtalálása, legyenek kisebb részcéljaid is, amiket megünnepelhetsz egy aprósággal. Mivel a munkakeresőknek meg kell birkózniuk helyzetük érzelmi feldolgozásával is, mindenképp tanácsos wellness szolgáltatásokat is igénybe venni, elmenni egy jógaórára, kikapcsolódni. Bátran fordulj terapeutához az akadályok leküzdése érdekében, mert ez bizony nehéz időszak. Tedd hát kellemesebbé, hogy jó lelkiállapotban találj rá álmaid állására.

A Recruiter cikke nyomán.

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen