7 okos pénzügyi tanács, amit érdemes megfogadnod, ha boldogulni akarsz az életben

szerző: Jobline
2017 június 13.

Számtalan sorsmegváltó pénzügyi jó tanáccsal találkozhatunk az interneten az irtózatos mennyiségű szirupos életbölcselet mellett. Tanulj meg ügyesen gyomlálni!

Az olyan inspirálónak szánt tanácsokkal, mint például, „ha nem valósítod meg az álmaidat, akkor majd valaki felvesz alkalmazottnak, hogy megvalósítsd az övét”, sokra nem megyünk, ráadásul jogosan vetődhet fel bennünk a kérdés, miért törvényszerű, hogy csak a vezetőknek jár az önmegvalósítás.

De ugyanígy kinyílhat a bicska a zsebünkben a „csak hinned kell benne”- típusú útmutatásoktól is, hiszen azt sugallják, semmiféle erőfeszítést nem kell tennünk azért, hogy jobb anyagi körülményeket teremtsünk magunknak, de érezzük magunkat kellemetlenül, ha nem jött össze, hiszen akkor nem hittünk eléggé.

Steven Covey könyve nem ígér olyan csodákat, mint például „a pénzünk majd dolgozik értünk”, ő inkább a mi kezünkbe adja sorsunk irányítását. A Hatékony emberek 7 szokása című könyve, amelyet 25 millió példányszámban adtak el, ma is épp olyan fontos olvasmány, mint 28 évvel ezelőtt. Ráadásul sok hasznos tervvel szolgál ahhoz, hogyan kezelhetjük jól a pénzünket. A teljesség igénye nélkül íme pár tipp egy jobb életszínvonal megteremtéséhez:

1. Legyél proaktív
Szeretnél gazdag, de legalábbis pénzügyileg stabil lenni valamikor? Már most ülj be a vezetőülésbe. Minél korábban teszel magadévá hasznos szokásokat, annál könnyebb lesz fenntartani ezeket, és annál inkább megtérülnek majd az erőfeszítések hosszú távon is. Ahelyett, hogy olyanok miatt aggódnál, amelyek felett kevés vagy egyáltalán semmilyen irányításod nincs – legyen ez a gazdaság visszaesése, a tőzsdei ingadozások, a politikai helyzet – , inkább vedd számba, mire van valós befolyásod, legyen szó az adósságok visszafizetéséről, a megtakarítások, befektetések létrehozásáról, az álláskeresésről.


Ha gyorsan, egyszerűen szeretnél munkát találni, nézd meg legfrissebb álláshirdetéseinket:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


2. Legyenek határozott elképzeléseid
Covey szerint, „ha nem teszel tudatos erőfeszítéseket arra, hogy legalább elképzelésed legyen arról, ki vagy és mit akarsz az életben, akkor másoknak és a körülményeknek adsz hatalmat arra, hogy formáljanak téged és az életedet”. Pénzügyi térképet is nehéz készíteni, ha nem tudod, merrefelé tartasz. Gondolj a hosszú távú jövőképedre, és határozd meg az ehhez vezető lépéseket.

 

 


A siker esélyeit gyorsíthatod azzal, ha a nagyobb célokat kisebb célokra, erőfeszítésekre osztod fel, és minden kis előrehaladásnak, fejlődésnek örülsz.

3. Első helyre tedd a prioritásaidat
A komolyabb vagyon megteremtése érdekében először magadat fizesd ki, vagyis a hó elején intézd el az automatikus átutalásokat a megtakarítási, biztosítási, előtakarékossági számláidra. Így a hónap során megtanulsz kevesebből kijönni, és több figyelmet szentelsz a pénzügyi növekedésednek.

4. Ne félj a bértárgyalásoktól
Amennyiben a gazdasági válság után végeztél az egyetemen, szerencsésnek érezheted magad, ha olyan munkát találsz, ahol habozás nélkül tárgyalhatsz a jobb fizetésért. Ne feledd: ha nem kérsz, nem is fogsz kapni. Mindig legyen fontos a számodra a win-win gondolkodásmód, tehát amikor tárgyalsz, és összpontosíts a kölcsönös előnyökre. Érvelj azzal, mennyi értéket tudsz adni a közösbe, és soha ne azzal, milyen régóta vagy már a cégnél. Ha elutasítást kapsz, kérdezd meg, mit tehetsz az emelés érdekében, majd hat hónap múlva térj vissza a kérdéshez.

5. Először másokat érts meg, csak ezután értesd meg magad
A kapcsolati feszültségek középpontjában sok esetben a pénz áll, de nem kell, hogy ez így legyen. Általában amikor a partnerek megvitatják pénzügyi kérdéseiket, mindegyikük akkor készül fel arra, mit mondjon, amikor épp a másik beszél. Ehelyett inkább figyelj a másikra. Amikor rajtad a sor, fókuszálj a tapasztalataidra. Használj több „én” szót a „te” helyett, és keresd meg a közös nevezőt.

6. Fordulj segítségért
Bizonyos emberek egyedül is megbirkóznak a pénzügyi kérdéseikkel, de a többségnek szüksége van valakire, aki támogatja őt a nehéz financiális helyzetekben – legyen ez egy barát, egy támogató csoport vagy egy pénzügyi tanácsadó.

7. Figyelj a „legnagyobb haszonra”

Mit jelent ez? Covey azt tanácsolja, légy elővigyázatos, és ellenőrizd rendszeresen, hogy az általad végzett tevékenységek továbbra is előre visznek-e téged a vágyott célhoz, és ha nem, akkor keress olyan helyzeteket, ahol felgyorsíthatod az előrehaladást. De arról is szól, hogy vegyél ki egy kis szabadidőt, és jutalmazd meg magad a fejlődésért. Utóbbit egyszerűen megteheted, ha minden héten elköltesz egy kis „zsebpénzt” valami apróságra, ha a pénzügyi mérföldkövek elérését azokkal az emberekkel ünnepled, akik segítettek ebben, vagy ha ösztönzést adsz magadnak a pénzügyi feladataid elvégzéséhez például azzal, hogy mindig megjutalmazod magad valami általad kedvelt dologgal, amint kész vagy a munkával. És nem utolsó sorban a legnagyobb haszonra való elővigyázatosság azt is jelenti, hogy gondoskodsz a fizikai és mentális jólétedről. Hiszen csak ép testben és lélekben tudod teljes mértékben kiélvezni vagyonépítő erőfeszítéseidet!


A Business Insider cikke alapján.

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen