Van kérdése? Erre legyél kíváncsi az állásinterjún!

szerző: Jobline
2017 június 19.

Kérdezni tudni kell, különösen az állásinterjún. Különösen jó benyomást tehet a leendő munkáltatóra az a jelölt, aki a mindkettejük számára legfontosabb dolgokra kíváncsi.

A cégből alaposan fel kell készülni és evidenciákra nem érdemes rákérdezni – sőt, ez egyenesen hiba lenne. A következő hat kérdés nyomán viszont világos képet lehet kapni a vállalatnál kínálkozó lehetőségekről, a munkáltató pedig megbizonyosodik arról, hogy rátermett és céltudatos jelölttel van dolga.

 

1. Mit várnak el tőlem az első három hónapban?
A rátermett jelölt azonnal tisztában akar lenni a követelményekkel, mert nem akar heteket arra szánni, hogy fokozatosan megismerje a szervezet működését. Tudja, hogy akkor tud kimagasló eredményeket elérni, ha rögtön beleveti magát a dolgok sűrűjébe.

 

2. Mi az a három legfontosabb tulajdonság, ami a legjobb itteni dolgozókat jellemzi?
A kiváló jelölt legfontosabb célkitűzése, hogy kiváló dolgozó legyen a vállalatnál. Minden szervezet más, ezért az ott dolgozóknak is más-más minőséget kell felmutatniuk. A legfontosabb tulajdonságok közé tartozhat a kreativitás, a jó kapcsolatépítési képesség vagy a művészi szinre emelt konfliktuskezelés, esetleg az extrém teherbírás, a lényeg az, hogy a kérdésre választ kapva a jelölt eldönthesse, szakmai tapasztalataival és készségeivel beleillik-e a szervezetbe.

 

3. Idén melyek a cég legfontosabb célkitűzései, és a munkámmal hogyan járulhatok hozzá az elérésükhöz?
A kérdés arra irányul, a meghirdetett állásnak mekkora jelentősége van a cég szempontjából, lesz-e súlya a jelölt által elvégzett munkának.

A kiváló jelölt jelentőségteljes munkára vágyik, amely hozzájárul egy nagyobb cél eléréséhez, és olyan emberekkel akar együtt dolgozni, akik hasonlóan állnak a feladataikhoz.

Különben a munkának nem lenne különösebb értelme.

 

Ha szeretnél jó állást találni, nézd meg legfrissebb ajánlatainkat!

 

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 

4. A munkatársak hány százalékát hozták a céghez azok, akik már itt dolgoztak?
Azok a dolgozók, akik szeretik a munkájukat, másoknak is jó szívvel ajánlják a céget. Ugyanez vonatkozik a vezetőkre: ők olyan emberekkel szeretnek együtt dolgozni, akikkel korábban már munkakapcsolatban álltak, és jó emlékeket őriznek róluk, bíznak bennük, mert megbizonyosodtak szakmai kompetenciájukról.

Ha sok olyan dolgozó van a cégnél, akiket az ottani kollégák csábítottak oda, ez ékes bizonyítéka annak, hogy fejlett a vállalati kultúra, azaz jó munkahelyről van szó.

 

Forrás: Jobline

 

5. Mit csinálnak az alkalmazottak a szabadidejükban?
Az elégedett alkalmazott szereti a munkáját és azokat is, akikkel együtt dolgozik. A kiváló jelölt arra kíváncsi, hogy nem csupán szakmai, hanem személyes szinten is beleillik a vállalati kultúrába, ami kiderülhet abból, milyen hobbikat űznek a dolgozók, illetve szoktak-e néha közös programokat szervezni.

A munkáltató szempontjából a válasz nem egyszerű, mert kis cég esetében még csak-csak lehet tudni, ki mit csinál a szabadidejében, de nagyobb vállalatnál csak általánosságokban számolhatnak be, mi a helyzet. Arról azonban a jelölt mindenképpen értékes információkat szerezhet, milyen habitusú emberek dolgoznak a cégnél.

 

6. Milyen terveik vannak arra az esetre, ha...?
Minden szektorban komoly kihívások állnak a cégek előtt, például új versenytárs lép be a piacra, a kormány meghökkentő új szabályozást vezet be, hirtelen nő a nyersanyagok ára, változnak a gazdasági trendek.

A jelölt arra kíváncsi, van-e kész terve a cégnek arra az esetre, ha váratlanul történik valami. Amikor úgy adódik ugyanis, a saját elhatározásából akar továbblépni, nem pedig azért, mert a cég kiszorult a piacról. A terv ismeretében el tudják dönteni, érdemes-e csatlakozni a szervezethez, azaz a munkájukkal hozzá tudnak-e járulni a közös sikerhez.

 

Az Inc.com ckke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen