Önéletrajz: mikor érdemes beleírni a hobbidat és hogyan?

szerző: Jobline
2017 június 20.

A hobbi és az érdeklődési körök feltüntetése általában nem kötelező egy önéletrajzban, de roppant hasznos lehet, ha ügyesen csinálod.

„Szeretek olvasni, sportolni, kirándulni, érdekel a komolyzene.” Ilyen általánosságok felsorolása csak a helyet foglalja, és esetleg bosszantja is a HR-est, mert a legtöbb tanult emberre jellemző az ilyesmi, és a lista semmi konkrétumot nem árul el. Olyan hobbikat, érdeklődési köröket kell felsorolni, amelyek hozzátesznek valamit ahhoz a marketinstratégiához, amellyel el akarod adni magad, és arra utalnak, hogy összetett és érett személyiség vagy.

A hobbik és érdeklődési körök közlése különösen olyan pályakezdők számára hasznos, akiknek még nem túl hosszú a szakmai önéletrajza. Még csak pár évet dolgoztak egy-két cégnél gyakornokként vagy asszisztenként, de a középiskolában és az egyetemen már sokat önkénteskedtek, klubokat vezetettek, az iskolai kosárcsapat kapitánya voltak, már van egy webshopjuk. Vagyis még ki sem nőttek a tojásból, de már csiszolták vezetői képességeiket, önzetlenül tettek valamit egy közösségért, fejlesztették a puha faktorokat (kommunikáció, empátia, problémamegoldó képesség), üzleti tapasztalatokat szereztek. Mindezek tömör és ügyesen megfogalmazott felsorolása ékesen árulkodik arról, hogy ebben a jelöltben van potenciál, és pár év alatt a cég egyik legértékesebb dolgozója lehet.

Ebben az esetben is igaz, hogy soha nem hazudj, mert könnnyen rajtakapnak, ha a HR-es rákérdez a részletekre (különösen, ha véletlenül konyít is valamit az adott területhez.)

 

Egésztsd ki az önéletrajzodat a hobbiddal (ha megteheted), és nézd meg legfrissebb álláshirdetéseinket:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


A másik fontos szempont, hogy csak olyan hobbit tüntess fel, aminek nem lehet semmilyen negatív konnotációja. Például nem szabad elárulni, ha politikai vagy vallási aktivista vagy, nem vicces, ha azt írod, hogy a shoppingolás a kedvenc időtöltésed, imádod a filmeket, ezért több terabájtnyit torrenteztél össze, vagy már pénzdíjas nemzetközi versenyeket is nyertél bizonyos videójátékok bajnokaként (utóbbi esetben természetesen kivétel, ha egy videóják-forgalmazónál szeretnél elhelyezkedni).


Vegyük sorra a teljesség igénye nélkül, milyen hobbik és érdeklődési körök mutathatnak jól egy önéletrajzban:

Utazás. Bizonyos munkaköröknél ez azért számíthat jó pontnak, mert azt mutatja, hogy érdeklődő vagy és mindig új kihívásokat keresel, ráadásul kreatívan elő is tudod teremteni az utazásaid költségeit.

 

 Olvasás. Készülj fel a cég profiljához kapcsolódó könyvekből (is), és ha kérdést tesznek fel, mesélj lelkesen az élményeidről. Tipp: a mániákusan olvasó Bill Gates – és még jó pár amerikai milliárdos, akik nem buta emberek és jó ízlésük van – minden évben közzéteszik az aktuális kedvenceik listáját, ha ezek közül szemelgetsz, nem járhatsz prórul. Olyan érdekes szépirodalmi mű is szóba jöhet, amely katartikus élménnyel ajándékozott meg, és azóta más szemmel tekintesz a világra, például jobban megérted az embereket.


Gyűjtés. Ha nem preparált százlábúakat gyűjtesz, hanem mondjuk antik írógépeket (mint Tom Hanks), ez jó pontnak számíthat például egy tech-cégnél, ahol értékelik, ha valaki el tud mélyedni a régi, precízen kidolgozott kütyük szépségeiben, amik nem frissítették órákig magukat és nem kellett őket rendszeresen töltőre rakni.


Blogolás. Ezt általában mindenhol szeretik, különösen, ha valaki szakmai blogot vezet, és jelentős követői tábora van. De az sem baj, ha a blog témája nem kötődik szorosan a meghirdetett munkakörhöz, hanem mondjuk a lelked apró rezdüléseiről szoktál írni hetente kétszer. Ez arra utal, hogy elmélyedni képes, kreatív alkat vagy, aki nem rest rendszeresen nekiülni valaminek, amit szeret.


Önkéntes / Közösségi munka. A cégek nagyra értékelik, ha valaki elkötelezett egy ügy iránt, és hajlandó önzetlenül tenni is érte valamit. De lásd mint fent: ha önkéntesként éjszakánként átragasztod a neked nem tetsző pártok plakátjait vagy színes kutyákat festesz a kátyúkba, esetleg egy LMBT egyesület programszervezője vagy, azzal nem biztos, hogy most kell eldicsekedned.
A mindenki által pozitívan értékelhető önkénteskedés megemlítése azért is hasznos lehet, mert egyes cégek – főleg a nyugati vállalati kultúrát meghonosító multik –, az ilyen tevékenységeket beépítik a programjaikba (csapatépítés, vezetőképzés).


Sport. Aki sportol, az képes kitartóan küzdeni valamiért, valószínűleg jó csapatjátékos, fejlettebb a konfliktusmegoldó képessége, ezért jelöltként előnyt élvezhet a többi álláskeresővel szemben.

 

A Recruiter cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen