5 tévedés, ami még mindig visszavet a karrieredben

szerző: Jobline
2017 június 21.

A szülők, a barátok, a kollégák között még mindig tartja magát az az általános „bölcselet”, hogy minden tanácsot megtalálhatsz a neten, ha állást keresel. Ezek azonban általában nem működnek. A munkaerőpiac gyorsan változik, és ami néhány évvel ezelőtt kiváló tanács volt, az ma már egyáltalán nem állja meg a helyét.

Ha tényleg olyan tippeket keresel, amelyek segítenek abban, hogy megkapd a vágyott új állást, akkor ne támaszkodj túl sokat az egyébként jó szándékú családtagjaidra és barátaidra, hanem szakértőktől tájékozódj. A Fast Company cikke segít eloszlatni néhány félreértést, amely az álláskeresők között terjeng, és felderíti, mi a valóság.

1. Tévhit: Legalább x évig a jelenlegi cégnél kell maradnod
Valamikor régen ez igaz volt, hiszen a munkavállalóktól azt várták, hogy hosszú éveken át egy munkahelyen maradjanak, nehogy lekötelezhetetlen kalandoroknak tekintsék őket. De manapság megváltoztak a szabályok: az Y-generáció átlagosan négy évente vált munkahelyet az államvizsgája utáni 10 évben – ez a mennyiség az X-generáció munkahelyváltási arányának kétszerese. Ez pedig jó okból történik – az új munkahely általában a leggyorsabb módja annak, hogy előlépj a pozíciódban, illetve a fizetésedben. Másrészről, ha valóban boldogtalan vagy a munkahelyeden, akkor semmi esetre sem kell maradásra kényszerítened magad csak a számok miatt: az élet túl rövid ahhoz, hogy időd nagy részét egy szörnyű munkahelyen töltsd. Ne aggódj: ha megfelelő vagy a munkára, akkor nem fognak csak azért leírni, mert túl kevés ideig voltál a megelőző munkahelyeiden.

 

Munkát keresel? Nézd meg legfrissebb álláshirdetéseinket:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


2. Tévhit: A lehető legtöbb helyre add be a jelentkezésedet
Biztosan több helyre kell jelentkezned, mielőtt megtalálod a tökéletes munkahelyet, de ez nem jelenti azt, hogy a több jelentkezés egyértelműen több lehetőséget is hoz. Amikor elérkezik az idő a jelentkezésre, a siker kulcsa, hogy okosabban dolgozz és ne keményebben. Ezért ahelyett, hogy több jelentkezést küldenél, mint amennyi emberileg lehetséges, inkább csak azokhoz a cégekhez jelentkezz, amelyek tényleg érdekelnek. De hogyan tudod pontosan azonosítani ezeket a cégeket? Az első, amit tenned kell, hogy egy listát hozol létre azzal a top10 munkavállalóval, amelynek imádod a termékét, munkáját, vezetőit…stb. Aztán kérdezd meg magadtól, mi a közös ebben a 10 vállalatban. Kiváló ügyfélszolgálattal, innovációs kultúrával rendelkeznek? Segítőkészek? Sokkal könnyebb megtalálnod a számodra ideális munkáltatót, miután tisztába jöttél a saját preferenciáddal.

 3. Tévhit: Az önéletrajzodnak csupán egy oldalnak kell lennie
Ne aggódj, minden híresztelés ellenére a több oldalnyi önéletrajz nem jelent automatikus kizárást a felvételi folyamatból. A jól olvashatóság ára az, ha szellős és több oldalas lesz az önéletrajzod. Sokkal rosszabb, ha fél centiméteres margót és 9-es betűméretet használsz csak azért, hogy minden egy lapra tömörüljön.


4. Tévhit: A kísérőlevelednek össze kell foglalnia azt, amit az önéletrajzodban írtál
Elavult nézet, hogy a motivációs levélnek az a célja, hogy összegezze és folytassa azt, ami a CV-ben van. Azon túl, hogy ez felesleges, ha a kísérőlevedet az önéletrajzod kifejtéseként használod, akkor nem fogod tudni azt a lelkesedést közvetíteni általa, amely elengedhetetlen annak megállapításához, vajon illeszkedsz-e a cégkultúrába. A motivációs levél lehetőség arra, hogy elmondd a munkáltatónak, hogyan kapcsolódsz a céghez, mit tartasz benne értékesnek, másnak, speciálisnak. Ezt különösen akkor fontos tudatnod, ha még pályakezdő vagy. Ha feltudod mutatni, hogy kötődsz a vállalathoz, és lelkes vagy a munkája iránt, az a legnagyobb érték. Bármilyen személyes történettel is tudsz kapcsolódni hozzájuk, azt írd bele bátran.


5. Tévhit: Ne legyenek rések a munkatörténetedben
Természetes, hogy el akarod kerülni a lyukakat, ám a fejvadászok és a HR-esek értékelik az őszinteséget, akkor is, ha azt kérdezik, miért tartottál ennyi szünetet két munkahely között. Nagyon fontos, hogy ilyenkor mondd el nekik, mit tapasztaltál meg, mit tanultál ebből a helyzetből, és hogyan tudtál fejlődni általa. Ha pedig személyes életesemény miatt hagytál ki pár hónapot, azt se féld megosztani.

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen