10 ok, amiért nem jeleznek vissza a pályázatára

szerző: EUwork Kft.
2017 június 26.

Sok álláskereső visszatérő problémája, hogy állás jelentkezésükre semmiféle válasz nem érkezik, még egy elutasítás sem. Ezek az álláskeresők általában vagy magukat hibáztatják, vagy különböző összeesküvés elméleteket gyártanak az okokról. Valójában többnyire ésszerű okai vannak annak, hogy miért nem kapunk választ a jelentkezésünkre.

Az állást már betöltötték. Ezt követően még napok telhetnek el, mire az álásajánlat lekerül az állásportálokról. Ha ebben az időszakban jelentkezünk erre, a már nem aktuális állásra, akkor lehet, hogy nem kapunk választ, hiába felelünk meg a feltételeknek.

Az állásra már megvan a kiszemelt nyertes. Azonban amíg a sikeresen kiválasztott személy nem írja alá a munkaszerződést, a munkaadók az állás hirdetést addig is aktívan hagyják. Ugyanis sok dolog jöhet még közbe: az igazgató megvétózza a HR-es döntését, a jelentkező egy másik ajánlatot fogad el, vagy mégsem akar költözni, jelenlegi munkaadója sikeresen marasztalja egy mgagasabb fizetéssel, stb. Ha ez bekövetkezik, csak akkor veszik elő az idő közben beérkezett új jelentkezéseket. Addig azonban jelentkezésünket sem elfogadni, sem elutasítani nem tudja a döntéshozó, és lehet, épp ezért nem kapunk választ sem.

A közvetítő szándékosan adatbázist épít. Ebben az egyébként nem egészen etikus esetben az állásközvetítő egy már nem aktuális állást azért hirdet tovább, mert arra számít, hogy a közeljövőben hasonló állásajánlatokat fog kapni, és akkor azonnal be tud mutatni megfelelő önéletrajzokat. Az egyetlen előnye ennek az álláskereső részére, hogy így lehet, hogy pár hónap múlva viszont felhívják egy hasonló munkalehetőség ügyében.

Nem felelünk meg az álláshirdetésben kiírt feltételeknek. Amennyiben önéletrajzunk alapján nyilvánvalóan nem felelünk meg az álláshirdetésben megírt valamennyi feltételnek, akkor ne sértődjünk meg azon, hogy nem jeleznek vissza. A gyakorlatban rengeteg olyan jelenetkezés érkezik aHR osztályra, amelynek semmi köze nincs a meghirdetett álláshoz. A HR-eseknek gyakran más feladatok mellett, rövid határidővel kell dolgozniuk, és csak a releváns jelentkezések kezelésére marad idejük. 

Nagyon rossz önéletrajzot küldtünk, vagy nem is küldtünk önéletrajzot. Az önéletrajz alapvető egy állásra jelentkezésnél, akkor is, ha fizikai munkáról van szó; ennek hiányában könnyen lehet, hogy vissza sem hívnak minket! Minden irodai munkánál pedig elvárt valamilyen számítógépes jártasság. Ha az önéletrajzunk szerkesztetlen, hibás, akkor azt bizonyítjuk, hogy ezekkel az alapismeretekkel nem rendelkezünk. 

Nem tudja a HR-es, hogy mire jelentkeztünk. Amennyiben nem egy állásportálon keresztül, hanem közvetlenül emailben jelentkezünk egy állásra, mindig tüntessük fel, konkrétan melyik állás miatt küldjük az önéletrajzunkat! Attól, hogy mi csak egy álláshirdetést láttunk, lehet, hogy annak a cégnek még van száz másik.

A munkaadónak életkori vagy nemi preferenciái vannak, de ezt törvényi okokból nem írhatja bele a hirdetésbe.  Ez a 25 év alatti és 45 év feletti álláskerőknél fordulhat leginkább elő. Ha erre gyanakszunk, a következőképp javíthatjuk az esélyeinket: szedjük ki a fényképet az önéletrajzunkból. Töröljük ki az életkorunkat és, hogy mikor születtünk. Használjuk a leánykori nevünket. Iskoláinkból csak a felsőfokú képzettséget tartsuk meg (ha van), és az ez után szerzett esetleges OKJ-s vagy egyéb végzettségeinket.

 Nem abban a városban lakunk, mint ahol a munka van. Ebben az esetben a munkaadó plusz kockázatot vállal. Egyre nehezebb ugyanis albérletet találni például Budapesten, tehát egy sikeresen kiválasztott, de vidéki jelentkező sokkal nagyobb eséllyel mondja vissza az állást, egyszerűen mert a lakhatását nem tudta megoldani. E fajta diszkrimináció ellen egyszerűen úgy védekezhetünk, ha nem írjuk bele az önéletrajzunkba, hol lakunk. 

Nem vagyunk elérhetőek telefonon. Ha a HR-esnek megtetszik az önéletrajzunk, valószínűleg nem emailben, hanem telefonon fog kapcsolatba lépni velünk, ugyanis ez a leggyorsabb módja az időpont egyeztetésnek egy állás interjúra. Amennyiben ez bárhogy megoldható, legyünk telefonon elérhetőek munkaidőben, a mégis elszalasztott hívásokat pedig hívjuk vissza (szintén munkaidőben). 

Nem létező álláslehetőség. Sok sikertelen álláskereső szerint az egyes pozícióra már rég megvan a kijelölt személy (barát, rokon...) és csak a látszat kedvéért hirdetik meg az álláslehetőséget. Sajnos ilyen tényleg előfordul kis hazánkban. Ez azonban elég ritka, a fenti magyarázatok mindegyike gyakoribb ok ennél.

http://www.euwork.hu/

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen