Ez a hat jele annak, hogy valaki rossz tanácsot akar adni, és így védd ki

szerző: Jobline
2017 július 19.

Akár a munkatársad, akár a főnököd akar tanácsot adni, akár egy önjelölt életmódguruval hoz össze a sors, érdemes figyelmi, mit és hogyan mondani. Ugyanis lehet, hogy nem szabad megfogadni azt a tanácsot.

„Rossz tanáccsal mindenhol találkozik az ember – mondja April Masini kapcsolati szakértő, az Ask April című internetes tanácsadófórum gazdája. – Általában jó szándékú, aki tanácsot akar adni, de nem ismeri eléggé a tényeket és az összefüggéseket. És valószínűleg minket sem ismer, tehát azzal sincs tisztában, hogy pontosan milyen tanácsra van szükségünk.”

Hat jele is vannak, hogy az átadott „bölcsességet” jobb lesz elfelejteni.

1. Az illető teljesen fogalmatlan
Mindenkinek van véleménye, de nem biztos, hogy ért is ahhoz, amivel kapcsolatban tanácsot akar adni, mondja Bruce W. Cameron, egy dallasi tanácsadócég vezetője. Ha az illetőnek nincsenek megfefelő referenciái azzal kapcsolatban, amiről beszél, nyugodtan ignorálni lehet a véleményét. „Akinek nem az a szakterülete, amiről beszél, valószínűleg fabatkát sem ér a tanácsa.”

Különösen óvatosnak kell lenni, ha az illetőről feltételezhető, hogy nem egészen jó szándékból akar tanácsot adni, teszi hozzá Masini. „Ha olyan emberről van szó, akivel régóta bizalmas kapcsolatban vagyunk, és tudjuk róla, hogy mindig a mi érdekeinket nézi, nagyon jó tanácsadó lehet. De ha valakinek hátsó szándékai lehetnek, erős kritikával kell fogadnunk a tanácsukat.”

2. A tanács nem személyre szabott
Ha a tanácsnak nincs sok köze ahhoz a szakterülethez vagy témához, amely minket foglalkoztat, valószínűleg értéktelen. „Nagyon sokszor olyan tanácsot kapunk, amely az illető tapasztalatain alapul, amelyekből nem tudunk profitálni, ha más a problémánk” – mondja Jeremy Greenberg üzleti stratéga, akinek olyan ügyfele vannak, mint a Capital One és az Avon.

3. A tanács gazdájából ömlik a szó, de nem figyel ránk
Amikor az előadott tanács tele olyan kifejezésekkel, „így kéne” meg „úgy kéne”, megint csak élni lehet a gyanúperrel, hogy csak az időnket vesztegetjük. A jó tanácsnak kontextusra van szüksége, ehhez pedig kérdezni kell, amire csak akkor van lehetőség, ha a másik előbb türelmesen meghallgatja, pontosan miről van szó.
„A jó tanácsadó előbb alaposan kifaggat, mielőtt előadja a nekünk szánt bölcsességet” – mondja Cameron.

 

 


4. Csak a döntés számít
Akkor is nagyon vigyázni kell, ha a tanács kizárólag a döntésre koncentrál, és az odáig vezető lépésekről nem esik szó, mondja Greenberg. A kiértékelési rendszer felépítése legalább olyan fontos, mint maga a végeredmény.

„Sorra kell venni a lehetőségeket, és elemezni, hogy mi szól mellettük és ellenük, mert ezzel a legjobb döntést hozhatjuk, és később kevésbé bánjuk, hogy ezt a megoldást választottuk.”

5. A tanács érzelmileg tűlfűtött
Amikor meghallgatjuk valakinek a véleményét, hogy objektív és alaposan átgondolt választ kapjunk. De ha valaki teljesen átadja magát az érzelmeinek, gyanítható, hogy érzelmileg túlfűtött tanácsa impolzív ötletekkel van tele.

„Ha emberünk teljesen kivetkőzik magából, nagy az esélye, hogy torz optikán keresztül látja a dolgokat – mondja Greenberg. – Olyan indulatok munkálhatnak benne, amelyek nincsenek hasznunkra.”

6. Az ösztönünk azt súgja, hogy valami nem stimmel
Ha megszólal egy belső hang, hogy rossz tanáccsal van dolgunk, nyugodtan hallgassunk rá, mert valószínűleg igaza van, mondja Masini.

Ráadásul amikor tanácsot kérünk, már van valamilyen elképzelésünk, csak szeretnénk külső megerősítést kapni. Ha a kapott tanács nem passzol ahhoz, amit gondolunk, nem kell figyelembe venni.


Hogyan hárítsuk el a rossz tanácsot?
Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy rossz tanáccsal van dolgunk, nem kell éles hangon felelősségre vonni az illetőt. „Nem gond, ha udvariasan meghallgatjuk valakinek a rossz tanácsát – magyarázza Greenberg. – Sok minden kiderülhet például az illetőről, aminek később hasznát vehetjük. (Például nem ért valamihez, de szentül meg van győződve arról, hogy igen.)”

Ha a tanácsadó fáradhatatlanul győzköd az igazáról, és ez már bosszantó, udvariasan le kell állítani. Például olyasmit mondhatunk, hogy nagyon érdekes új szemponttal gazdagodtunk általa, de még időre van szükség, hogy összerakjuk a képet, és helyes döntést hozzunk. „Sokan nógatni fognak, hogy ott helyben hozzuk meg a döntést – folytatja Greenberg. – Ilyenkor köszönetet kell mondani, amiért olyan segítőkész volt, és időt kell kérni, hogy nyugodtan mérlegelhessük a dolgokat.”

Nem szabad vitába bocsátkozni, bármennyire is szeretnénk, mondja Masini. „Ha be akarjuk bizonyítani, hogy rossz tanáccsal van dolgunk, a másik negatív érzelmeket fog táplálni irántunk, hiszen kétségbe vontuk a kompetencijátát. Erre semmi szükség. Hálás köszönetet kell mondani és befejezni a beszélgetést.”

 

A Fast Company cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen