Ezeket a kérdéseket tedd fel az interjú végén, és megkapod az állást

szerző: Jobline
2017 július 26.

A záróakkord fontosabb, mint hinnéd. Ha észnél vagy, megnyered a meccset.

Az állásinterjú közeledtével mindig felvetődik kérdés: vajon milyen kérdéseket tegyünk fel a beszélgetés végén? Felesleges azzal nyugtatnunk magunkat, hogy ez a protokoll, és valójában semmi jelentősége nincs annak, hogy mit kérdezünk. Épp ellenkezőleg: ez az egyik legfontosabb része az interjúnak, hiszen lehetőséget ad arra, hogy megkülönböztessük magunkat a többi jelölttől.

Míg a legtöbben, akik erre az állásra jelentkeztek, ugyanúgy képzettek és érdemesek rá, mint te, az interjú végén feltett kérdések segíthetnek abban, hogy valóban emlékezetessé tedd a beszélgetést. Válaszd ki a neked legmegfelelőbbet ebből a 4 különféle típusú kérdésből, tedd fel az interjúztatónak, és nyerd el az állást:

 

#1.Kérdezd meg, mi teszi keménnyé a munkájukat!

-         Mi az a kihívás, amellyel jelenleg szembe kell néznie?

-         Hogyan segít a cég ennek a kihívásnak a kezelésében?

Mindenki nézett már szembe kihívásokkal a munkájában – nincs új a nap alatt. Azonban ezek a típusú kérdések betekintést engednek a szervezeti struktúrába és erőforrásokba, amelyek segítenek az alkalmazottaknak a munkájuk elvégzésében. Ezekkel a kérdésekkel felfedheted magad számára azokat a baljós jeleket, amelyek nem derültek volna ki másképp. Persze naivság lenne az feltételezni, hogy teljesen őszinte választ kapsz a kérdéseidre, amennyiben a cég nem büszkélkedik jó válságkezeléssel és vállalati kultúrával, azonban a válasz mikéntje, esetleg elutasítása is sokat elárul a hozzáállásukról.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 


#2. Kérdezz rá, mi a legélvezetesebb és a legfontosabb ebben a munkában!

-         Hogy néz ki egy igazán jó nap az ön számára?

-         Milyen eredményekre a legbüszkébbek a cégben?

Ez a kérdés tulajdonképpen kiegészíti a fentieket. Ha többet szeretnél megtudni az esetleges akadályokról, akkor jó kideríteni, mitől lelkesek a legjobban leendő kollégáid. A kérdések által feltárhatod, mire számíthatsz, ha elvállalod a munkát. Mivel a legtöbb ember szeret a sikereiről beszélni, pozitív irányban tarthatod a beszélgetést, és jó szájízzel zárhatod le az interjút.

#3. Kérdezz rá a munkájával való személyes kapcsolatára!

-         Mi vonzotta önt a vállalathoz/ehhez a munkakörhöz?

-         Úgy gondolja, hogy a munkájával előmozdítja a vállalati küldetést?

Ez a kérdés arra derít fényt, hogy egy konkrét alkalmazott hogyan segít a cégnek elérni céljait, és megmutatja neked, mennyire érzi magát fontosnak és befolyásos alkalmazottnak. Ezáltal az is kiderül, a vállalat mennyire becsüli meg saját dolgozóit.

 

#4. Kérdezz rá a kollégáival való kapcsolatára!

-         Ki az, akit csodál a cégnél, és miért?

-         Milyen dolgokat csinál a csapat együtt?

Sokunk szeretne egy mentort, vagy legalábbis egy olyan példát, akire felnézhetünk, akit követhetünk. Ez a kérdés betekintés enged abba, milyen típusú vezetők dolgoznak a vállalatnál, valamint megmutatja azokat a készségeket, tapasztalatokat vagy kompetenciákat, amelyeket mások értékesnek tartanak. A második képzés bepillantást enged a vállalati kultúrába. Vajon az interjúztató csupán a csapatprojekteket említi, vagy a vállalaton kívüli közösségi élményeiket is? A jövőben rengeteg időt fogsz velük tölteni, ezért jobb már most tudni, milyen a kapcsolatuk egymással, hogyan működnek együtt.

Nem számít, melyik kérdéseket választod ki, próbálj meg minél több információt gyűjteni a cégről, a kollégákról, magáról a pozícióról. Ne feledd, sokat elárul rólad, a gondolkodásmódodról, a fontossági sorrendedről az, amit kérdezel. Ám róluk is az, ahogyan válaszolnak. Olyan kérdéseket tegyél fel, amelyekre valóban szeretnéd tudni a választ.

 

A The Muse cikke alapján.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen