Meglepően sokan rosszul válaszolnak ezekre az egyszerű interjúkérdésekre

szerző: Jobline
2017 augusztus 02.

HR-esek és toborzók árulják el, mitől tudnának leginkább falramászni.

Az állásinterjú feszült helyzetet teremt, ezért a HR-esek általában elnézik, ha a jelölt egyszer-kétszer melléfog a válaszadással. De aki a legegyszerűbb kérdéseket is sorra elbukja, ne számítson sok jóindulatra. A Fast Company tapasztalt interjúztatókat kérdezett arról, mik a tipikus rossz válaszok.


Hogyan ne válaszoljunk erre: meséljen egy kicsit magáról
Klasszikus nyitókérdés, ahol az úgynevezett elevator pitch-et illik előadni (vagyis egy olyan tömör, lényegretörő bemutatkozást, ami egy liftezésnyi idő alatt elmondható). Myilvánvalóan nem a jelölt élettörténetére kíváncsiak, és arra sem, hogy felmondja az önéletrajzát, mert az ott van a HR-es előtt az asztalon. Az sem jó, ha a jelentkező csupa általános és közhelyes dolgot mond magáról (ambíciózus, jó csapatjátékos, fejlett a problémamegoldó képessége).

És ami kész katasztrófa: ha valaki elárulja a fájdalmas igazságot. Egyszer egy jelölt így válaszolt: „Egyelőre próbálom kitalálni, mi érdekel igazán, és melyik pozícó lenne számomra a legmegfelelőbb.” Egy másik pedig ezt tartotta fontosnak elmondani magáról: „Nem vagyok nagyon pontos, tehát ha azt várják, hogy reggel nyolckor már a monitor előtt legyek, nem én vagyok a maguk embere.”

 

JELENTKEZZ A HVG HE CENTER ONLINE TOBORZÁSI KONFERENCIÁJÁRA. MINDEN INFORMÁCIÓ ÉS REGISZTRÁCIÓ ITT!


Hogyan ne válaszoljunk erre: miért szeretné ezt az állást?
A rossz válaszok skálája igen széles. Van, aki azt mondja, régóta nincs munkája és már nagyon szeretne valahol elhelyezkedni, más meg előadja, hogy kicsit bizonytalan, mert a hirdetés alapján nem tudott rájönni, pontosan milyen pozícióról van szó. Olyan jelölt is előfordult már, aki a szigorú szüleit hozta fel indokul: „Egyetem után hátizsákos turistaként nyakamba vettem Európát, de öt hónap után a szüleim rámtelefonáltak, hogy most már ideje lenne munkát találnom. Így aztán itt vagyok.”

 

 


Hogyan ne válaszoljunk erre: miért szeretne ennél a cégnél dolgozni?
A klasszikus rossz válasz az, amikor a jelölt beismeri, hogy nem sokat tud a cégről, de majd megismeri, ha megkapja az állást. A pimaszabbak megfordítják a kérdést: „mesélje el ön, miért érdemes itt dolgozni”. Mások felsorolják, hogy a cégnél jól lehet keresni, számos további juttatás illeti meg a dolgozókat és a médiajelenléte is pozitív. Az egyik leghajmeresztőbb válasz az volt a megkérdezettek emlékei szerint, amikor az egyik jelölt elárulta, hogy a cég honlapján látta, hogy lehet pingpongozni is, és ez nagyon megtetszett neki. Akkor is elkerekedett a HR-es szeme, amikor a jelölt ezt mondta: „Nem vagyok biztos benne, hogy szeretnék itt dolgozni, mert a kutyámat nem hozhatom magammal az irodába.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


Hogyan ne válaszoljunk erre: hol látja magát öt év múlva?
Az egyik megkérdezett kiválasztási szakembere szerint ez volt a legrosszabb válasz a fenti kérdésre: „nem gondolkozom ennyire hosszú távon”. Viszonylag gyakori, frappánsnak vélt felelet: „ezt a céget fogom vezetni vagy ehhez hasonlót”. Ez azért nem szimpatikus válasz, mert túl arrogáns, másfelől miért vegyenek fel valakit, aki pár év múlva már egy másik hasonló céget szeretne vezetni?

Hogyan ne válaszoljunk erre: mi a legnagyobb gyengesége?
Nem jó, ha a jelölt őszintén beismeri, hogy mondjuk könnyű felidegesíteni. Pedig sokan így tesznek, és ezzel el is búcsúzhatnak az állástól. Ki alkalmazna egy olyan dolgozót, aki hamar kijön a sodrából? Szintén ideges lesz a HR-es, ha a jelentkező a sokáig elfogadott módszerrel próbálkozik, és egy erősséget állít be gyengeségnek: „tökéletességre törekszem”, „hajlamos vagyok agyondolgozni magam”. És vannak a klasszikus, már-már tréfába hajló válaszok: „az a gyengeségem, hogy túl sok erősségem van”, „hálistennek nincs semmilyen gyengeségem”.

Hogyan ne válaszoljunk erre: van kérdése?
A legnagyobb katasztrófa, ha a jelentkezőnek nincs kérdése. Két-három okos kérdés mindenképpen szükséges, különben a HR-es azt gondolja, a jelentkezőt nem is érdekli az állás. (Az interjú végén feltehető kérdésekről legutóbb itt írtunk.)

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen