Nem bűn visszautasítani az állásajánlatot, hiába van protekciód hozzá

szerző: Jobline
2017 augusztus 08.

Ne tekintsünk úgy a munkakeresésre, mint félelmetes kötelezettségre, és merjünk rugalmasak lenni. Így biztosan jó helyre kerülünk majd.

Angela Copeland karriertanácsadó több száz embert segített álláskeresése során, és észrevett egy ismétlődő mintát: az álláskeresők egyik leggyakoribb félelme az, hogy végül felajánlják nekik a munkát. De vajon hogyan lehet ez?

 

Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, vissza kell tekintenünk egy kicsit saját karriermúltunkba. Gondoljunk csak a jelenlegi munkánkra, majd az azt megelőzőre és az azelőttire. A legtöbb emberhez hasonlóan valószínű a legtöbb munkánkat kapcsolatok útján szereztük; valaki ismert valakit a cégnél, vagy ő maga dolgozott ott, és ajánlott be minket. Persze nemcsak a protekció kellett a sikerhez, hozzáadott tudással is rendelkeztünk, de tény: mindenki szívesebben alkalmaz olyasvalakit, aki ajánlás útján érkezett a céghez.

A Lever nevű felvételi rendszer részletes jelentése szerint az ajánlás az egyik legjobb módja annak, hogy minket válasszanak, tízszer inkább, mintha lenyomnánk a „jelentkezem” gombot. Kimutatásuk szerint 20%-kal több az esélyük azoknak, akik ajánlás útján érkeztek, mint  azoknak, akik más módokon, pl. online jelentkezés útján vagy fejvadászcégeken keresztül jutottak be az állásinterjúra – az ő esetükben csupán 10% az esélye annak, hogy megkapják az állást az interjú végén. Az ajánlás tehát messze felülmúlja az összes többi jelentkezési módot, és kézenfekvő az álláskeresők számára, hogy növeljék a siker esélyeit, a vállalatoknak pedig arra, hogy a felvételi eljárás minőségét és hatékonyságát javítsák. De biztos, hogy az ajánlás útján tényleg a nekünk legmegfelelőbb állást kapjuk meg? Garantáltan jó lehetőség ez arra, hogy végre céltudatosan és felelősségteljesen döntsünk a karrierünkben?

 

 


 

Az ajánlás útján szerzett állások miatt ugyanis nehezebb lehet a hagyományos álláskeresés. Sokunk nem rendelkezik azzal a tapasztalattal, hogyan választhatná ki azt az állást a sok hirdetés közül, amelyre igazán jelentkezni akar. Képesek vagyunk kiszelektálni a rengeteg álláshirdetésből azt a 20, érdeklődésünkre leginkább számot tartó munkát, majd ezt a listát is leszűkíteni 3-4 találatra? Tényleg csak azokra a pozíciókra jelentkezünk, amelyekre valóban megfelelünk? A válasz általában az, hogy nem. Csak úszunk az árral, és kipróbálunk ezt-azt. Ha például egy barát úgy gondolja, jók volnánk az értékesítésben, kipróbáljuk, milyen értékesítőnek lenni, ha pedig a nagybátyánk tud egy nyitott asszisztensi pozícióról a cégénél, simán belevágunk abba is. Ám amikor proaktív módon és célzottan keresünk munkát, sokkal több felelősséget kell vállalnunk a jövőnkért…

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 


 

Ha olyanok vagyunk, mint a legtöbb ember, akkor valószínűleg minden munkát elfogadtunk, amit valaha felajánlottak. Amikor a barátunk vagy a nagybácsink azt mondta a pozícióról, hogy az jó lehetőség lesz a számunkra, nem haboztunk kipróbálni. Azonban ha bizonytalanok vagyunk abban, mit szeretnénk csinálni, egy-egy állás elfogadása akár azt is magával vonhatja, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amely nem feltétlenül jó a számunkra. Nem csoda, ha félelmet érzünk, amikor felajánlanak egy pozíciót.

 


Tegyük fel tehát megint a kérdést: vajon miért félünk elfogadni egy ajánlatot? Mert azt hisszük, hogy az ajánlat elfogadása egyet jelent az állás elfogadásával. Azt gondoljuk, hogy semmi választásunk nincs, menni kell, ha hívnak, akárcsak a sorozáson.

 


De mi van akkor, ha úgy döntünk, hogy lemondunk egy állásajánlatról, amelyet nem érzünk megfelelőnek? Mi van, ha úgy döntünk, csak pazarolnánk a cég és a saját időnket is azzal, ha végigevickélnénk az interjúfolyamaton, és végül nem fogadnánk el az állást? Gondolkozzunk el ezeken a kérdéseken, és álljunk úgy a munkakereséshez, mint egy tényfeltáró küldetéshez. Semmi sem kötelez minket.

 


A Recruiter cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Állíts össze személyre szabott Álláspostát, hogy azonnal értesülj a legjobb állásajánlatokról!

Beállítom az Álláspostát.


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen