Így tedd jóvá, ha melléfogsz az állásinterjún

szerző: Jobline
2017 augusztus 18.

Olyasmi csúszott ki a szádon, amit jobb lett volna megtartani magadnak? Vagy hirtelen nem jut eszedbe a megfelelő kifejezés? Sebaj, nincs még minden veszve!

Az állásinterjú rosszabb, mint egy szóbeli szigorlat: az egyetemi vizsgán legalább van fogalmad arról, milyen ember a profeszor, a HR-es viszont vadidegen, és ott helyben meg kell győznöd arról, hogy téged válasszon. Nem csoda, ha az ember ideges és hibázik.


1. Rosszat mondasz az előző munkáltatódra

Aranyszabály, hogy az előző vagy aktuális munkáltatóról vagy jót szabad mondani, vagy semmit, de önkéntelenül elhangozhat egy negatív megjegyzés. Akár csak annyi, hogy a főnök sajnos nem nevezhető a világos kommunikáció bajnokának. Ha sikerült ilyesmit mondanod, vegyél egy mély levegőt, és kanyarodj pozitív irányba, ecsetelve a főnök előnyös tulajdonságait, amelyek mellett igazán eltörpül ez a kis hiányosság. Utána próbálj más témára áttérni, például hozd szóba a vállalati kultúrát oly módon, hogy megkérdezed a HR-est, miért szeret ennél a cégnél dolgozni.


2. Nem jut eszedbe egy kifejezés

A vizsgadrukk miatt könnyű elakadni, és néha a leghétköznapibb szó sem jut az ember eszébe. Ilyenkor nem szabad ötölni-hatolni, hanem nyíltan be kell ismerni az elakadást, mondjuk így: "Elnézést, de nem jut eszembe ennek az alkalmazásnak a neve, pedig naponta használom. De sebaj, az a lényeg, hogy sokkal hatékonyabban megy a munka, amióta megtanultam vele dolgozni." A trükk itt az, hogy a lényegre rátérve gyorsan eltereled a figyelmet a kis bakiról.

A hasonló balesetek elkerülése végett készíts kis jegyzetet azokról a legfontosabb kifejezésekről, amelyeket valószínűleg használni fogsz a beszélgetés során, és nézd végig a listát, mielőtt belépsz a szobába.

 3. Kicsúszik egy csúnya szó

A hétköznapi kommunikációban sokan elég gyakran használnak trágár szavakat, jó esetben a mondandójuk nyomatékosítására, rossz esetben lépten-nyomon, kötőszóként. Az állásinterjú feszült szituációjában pedig még azok is elereszthetnek egy oda nem illő kifejezést, akik egyébként igyekeznek elkerülni az ilyesmit. Ha megtörtént a baleset, nem szabad reflexió nélkül hagyni: kérj elnézést, és adj magyarázatot rá. Például azt mondhatod, hogy általában nem szoktál káromkodni, de most elragadtak az érzelmeid, mert nehezen dolgoztad fel, hogy egy apró véletlen miatt nem sikerült a számodra oly fontos projekt. Mint a fenti pont esetében, ezután rögtön valamilyen pozitív dolgot kell felhozni, hogy a baki minél hamarabb feledésbe merüljön.

Ha úgy ismered magadat, hogy feszült helyzetekben hajlamos vagy túl szabatosan megnyilvánulni, lassulj le, beszélj megfontoltan, így nagy valószínűséggel elkerülhetők a hasonló balesetek.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 

4. Meglepő kérdést kapsz
Akármennyire felkészültél az interjúra, a HR-es bármikor feltehet egy olyan trükkös kérdést, amitől elkerekedik a szemed. Ilyenkor időt kell nyerni: "Hűha, ez kemény kérdés, szeretnék egy kicsit gondolkozni a válaszon." Ezzel a gesztussal azt is jelzed, hogy komolyan veszed a beszélgetést, és a lehető legjobb választ szeretnéd adni. Jogod is van hozzá, nincs előírva, hogy meddig tarthat az interjú.


5. Kínos csend telepszik rátok

Befejeztél egy választ, várod a következő kérdést, de a HR-es nem szólal meg. Adj neki időt, mert valószínűleg gondolkodik, talán a következő kérdésen, esetleg azon, hogy pont olyan munkatársra van szüksége, mint te. Ezért ne kezdj el fölöslegesen beszélni, a másik félnél van a labda, majd folytatja, amikor akarja.

Ha idegesít a csend, kezdj el magadban számolni, ez eltereli a figyelmedet. Ha viszont a HR-es testbeszéde arról árulkodik, hogy tőled várja a folytatást (például kíváncsian felvonja a szemöldökét), tegyél fel egy odaillő kérdést a legutóbb érintett témával kapcsolatban.


6. Megszólal a telefonod

A mobilt ki kell kapcsolni egy ilyen fontos beszélgetés előtt, de előfordulhat, hogy idegességedben nem jut eszedbe. Murphy törvénye szerint a bekapcsolva hagyott telefon pont akkor szólal meg, amikor a legkevésbé kellene. Nem szabad fölvenni. Kapcsold ki, gyorsan kérj elnézést és folytasd a beszélgetést.

A baleset elkerülhető, ha az interjú előtt többször is ellenőrzöd, ki van-e kapcsolva a készülék. Segíthet, ha post-itot ragasztasz a noteszed tetejére "mobil kikapcs" felirattal.


7. Baj van a ruháddal

Nem csak a vígjátékokban fordul elő, hogy a fontos állásinterjú előtt a jelölt leönti kávéval a patyolatfehér blúzát/ingét. Nem kell pánikba esni, a HR-es tisztában van vele, hogy emberek vagyunk. Röviden kérj elnézést, hozzátéve, hogy nagyon izgultál. Ezzel még szimpátiát is kelthetsz magad iránt.

Fentieken kívül még számos kisebb-nagyobb baleset előfordulhat az állásinterjún. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy a dolgok nem mennek mindig zökkenőmentesen, de ha ügyesen tudod kezelni a problémát, még hasznodra is lehet, ahelyett, hogy ártana.

Innen merítettünk.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen