A pároddal akarsz együttdolgozni? Ezeket gondold előtte végig!

szerző: Jobline
2017 augusztus 30.

A munkában is olyan jól menne az együttműködés, mint egyébként az élet más területein? Meglepően sok a buktató.

Központi téma manapság a munka-magánélet egyensúlyának megtalálása, illetve megtartása. Az uralkodó elmélet szerint a boldog, egészséges élet titka, ha a személyes életünket és karrierünket élesen különválasztjuk. De mi történik, ha egy pár úgy dönt, hogy együtt szeretne dolgozni, új vállalkozásba fogni? Vajon hogyan tudjuk működőképessé tenni a közös munkát? Egyáltalán belevágjunk-e? A kérdésekre adott válaszok számos tényezőtől függnek, ám ezt a négy dolgot mindenképpen érdemes végiggondolnunk, mielőtt meghoznánk a nagy döntést:

1. Lehet-e a bizalmunk előny?
Ha te és a párod/házastársad ugyanannál a vállalatnál és ugyanabban a szervezeti egységben kerestek állást, először el kell fogadnotok, hogy HR-es szemszögből a házastársak alkalmazása bizony korántsem annyira támogatott, némely munkakörben és pozícióban akár összeférhetetlenséget is jelenthet. Ezért készüljetek fel arra, hogy meg kell védenetek magatokat, és meggyőznötök a HR-est, miért ti vagytok az üdítő kivétel.

Az elsőre hátrányt jelentő helyzet akár még az előnyötökre is válhat. Hogyan? A munkavállalók alkalmazottaikban elsősorban a megbízhatóságot és a hűséget keresik, és a házasságotok akár arra is biztosíték lehet, hogy ti rendelkeztek ezekkel a tulajdonságokkal. (Ez az érvelés azonban nem minden munkáltatónál helytálló, ezért csak óvatosan vele!)

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK2. A távolság olykor megerősít
„A távolság olyan, mint a szél: a kis tüzeket eloltja, a nagyokat fellobbantja” – tartja a mondás. Olykor pedig kifejezetten jót tehet, hiszen nem egészséges, ha egy pár szinte a nap minden egyes órájában együtt van. Hagyományos esetben a munka az, amely ezt a kis egészséges távolságot biztosítani tudja, ezért ha mégis együtt kell dolgoznunk, más módszereket kell találnunk a „távolságtartásra”, például érdemes nem együtt ebédelnünk vagy utaznunk a munkába. Fontos betartanunk azt a szabályt is, hogy nem keverjük össze az otthoni életünket a munkával. Sose vigyünk személyes problémákat az irodába, és ne engedjük, hogy a munkahelyi stressz rányomja bélyegét az otthoni párkapcsolatunkra.

 3. Szabaduljunk meg az egótól!
Ha egyikőtök magasabb pozícióban van, mint a másik, többet keres, az irigységhez vezethet. A nem egyenlő szerepekkel vagy fizetéssel kapcsolatos negatív érzések pedig nem maradhatnak megoldatlanul, máskülönben haragot, frusztrációt eredményezhetnek, és hosszú távon rossz hatással lehetnek a házasságra.


4. Vegyüljünk!
A munkáltatók leginkább attól félnek egy pár alkalmazásánál, hogy esetleg elkülönülnek a többi munkatárstól. Ez pedig nem tesz jót a vállalati kultúrának, a csapatnak, és „mi kontra ők” dinamikát eredményezhet. Ezért ha ugyanabban az irodában dolgozunk, mint a házastársunk, akkor kemény erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy más csapattagokkal is szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki.

Egyesek számára teljesen elvetélt ötlet a házastárssal való közös munka, míg mások bátran belevágnának. Utóbbiaknak sem kell aggódniuk: a közhiedelemmel ellentétben lehetséges a zökkenőmentes együttműködés, feltéve, ha figyelembe vesszük és alaposan átgondoljuk a fenti kérdéseket.

 


A Recruiter cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen