Tanulj meg meditálni, sikeresebbé tesz a munkában

szerző: Jobline
2017 szeptember 01.

Amikor úgy érzed, hogy rád borul minden, tegyél egy lépést hátra, és tanulj meg befelé figyelni.

Képzelj el egy napot telefon- és internet kapcsolat nélkül, egy napot, amikor senkivel nem beszélgetsz az ég adta világon. Egy napot, amikor egy teremtett lélek sincs a közeledben. És most képzelj el ebből a napból egy hetet vagy még többet is. Bár igen keménynek tűnik ez a hosszan tartó szilencium, az olyan több napos elvonulás, mint például a Vipassana meditáció, akár az egész életünket megváltoztathatja. Nem ritka, hogy az elvonulást követő hónapokban és években drámaian átalakulnak kapcsolataink, munkánkban és magánéletünkben is sikeresebb emberekké válunk.

Hogyan változtatja meg a meditáció az agyat?
Az MRI és egyéb képalkotó technikák megjelenése lehetővé tette az ideggyógyászok számára, hogy jobban megismerkedjenek a meditáció agyra gyakorolt hatásaival. Többek között arra is fény derült, hogy a meditáció erősíti az agysejtek közti kapcsolatot. Egy 2012-es UCLA tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, magasabb fokú gyrifikációval rendelkeznek, vagyis bizonyos kérgi területeik tekervényezettebbek, ami lehetővé teszi az agynak, hogy gyorsabban dolgozza fel az információkat. A tudósok azt gyanítják, hogy ez felelős az információ jobb feldolgozásáért, a döntések gyorsabb meghozataláért, az emlékek kialakításáért és a figyelem javításáért.

A meditáció hatással van az agykéregre is, ami a kognitív folyamatainkért felel. A meditálók agykérge vastagabb volt, mint a nem meditálóké. A meditáció ráadásul nemcsak az agyra van pozitív hatással, hanem előnyösen hat a szívre, a vérnyomásra, és hatására csökken a vérben a stresszhormonok szintje.

Pozitív érzésekhez kötődik
A meditáció pozitív hatással van a központi idegrendszerre is. A meditáció pozitív érzéseket hoz létre, segít megőrizni az érzelmi stabilitást, és tudatosabb magatartást eredményez, amelynek nagyon fontos szerepe van a mindennapi életben. Mivel a meditáció pozitív változást idéz elő a gondolkodásmódunkban, az emberekkel való kapcsolatunk is jobbá válik. A TLNT cikke szerint a meditáció a következő tulajdonságokat segít felszínre hozni és fejleszteni, ezért a munkánkban is sikeresebbé válhatunk, ha napi szintű szokásként vezetjük be életünkbe a meditációt.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


Megtanít elfogadni
A meditáció azt tanítja nekünk, hogyan fogadjuk el a dolgokat úgy, ahogy vannak, ahelyett, hogy azt akarnánk, másmilyenek legyenek. A meditáció alatt a legfinomabb fizikai érzékeléseinket is meg tudjuk figyelni, így pedig fülön csíphetjük negatív gondolataink és reakcióink gyökerét, s megakadályozhatjuk, hogy ezek átvegyék felettünk az irányítást. Ez nem azt jelenti, hogy leszámolunk ezekkel magunkban, pusztán megtanuljunk észrevenni és elengedni ezeket, nem azonosulunk velük többé. Ezáltal nem bonyolódunk bele a fejünkben zajló történetekbe, így sokkal békésebb életet élhetünk.

 


Válaszolni fogunk, nem pedig reagálni
Ha megtanuljuk, hogyan lépjünk egyet hátra, és váljunk érzéseink és gondolataink puszta tanúivá, akkor az is könnyebben fog menni, hogyan válaszoljunk, ne pedig reagáljunk életünk konfliktusaira. Legtöbbünk nagyon fontosnak tartja az azonnali reakciót, de így nem adunk időt magunknak arra, hogy mérlegelés után cselekedjünk. Pedig a higgadtság nagyon fontos tulajdonság, főleg akkor, ha embereket menedzselünk.

Könnyebben fogunk dönteni és jobban kommunikálunk
A sikeres vezető egyik kulcsképessége a dönteni tudás és a tisztánlátás. Mai, gyors tempójú munkakörnyezetünkben kifejezetten fontos, hogy döntéseinket gyorsan hozzuk meg. A meditáció hozzásegít minket ahhoz, hogy jó megfigyelőkké váljunk, tisztán lássuk a dolgokat, és ezáltal könnyebben hozzunk jó döntéseket. Arra is rájövünk, hogy a kommunikáció hatékonysága nem attól függ, mennyit tudunk beszélni, hanem inkább attól, hogyan fejezzük ki a gondolatainkat. A meditációból nyert összeszedettség meglepő módon fogja átalakítani kommunikációs stílusunkat, kifejezőkészségünket.

Kezdjük csak egy perccel
A meditáció elsőre félelmetesnek tűnhet: órákig csendben és mozdulatlanul ülni önmagunkkal néha elég kényelmetlen, sőt egészen frusztráló élmény is lehet, ilyenkor ugyanis olyan dolgokkal is találkozhatunk önmagunkban, amiket nem igazán kedvelünk. Ezért először csak pár percet meditáljunk, majd naponta növeljük egy perccel ezt az időt, így fokozatosan szokhatunk hozzá a gyakorlathoz.

A meditálók általában a légzésük megfigyelésével kezdik a gyakorlást, az elme tulajdonsága ugyanis az, hogy összevissza csapong. Minden alkalommal, amikor az elménk csapongani kezd, vagy elveszünk egy gondolatfolyamban, vigyük vissza a figyelmünket a lélegzésünkre. Lassan észre fogjuk venni, hogy egyre jobban tudunk majd csendben ülni, és urai lenni saját gondolatainknak.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen