Ezeket az életfontosságú varázsigéket tartsd észben, amikor belépsz az új munkahelyedre

szerző: Jobline
2017 szeptember 12.

Nem mindegy, hogy azonnal megkedvelnek vagy megutálnak-e a többiek, miután betetted karcsú lábad az ajtón.

Dunát lehet rekeszteni azokkal a dolgozatokkal, amelyek arról szólnak, milyen fontos az első benyomás az állásinterjún. Ám viszonylag kevés szó esik arról, mi a teendő, miután a sikeres interjú után megkaptad az állást, és új munkatársként bemész az első nap a munkahelyedre.

Ugye milyen jó lenne a megszokott kis kávéfoltos padlószőnyeg alatt csöndben besunnyogni a mérsékelten elfuserált géped mellé?

De nem lehet. Menj be tehát emelt fővel, felkészülve arra, hogy azonnal otthon érzed magad az új közösségben. Ebben segít mostani cikkünk.

A legfontosabb cél, hogy belopd magad a munkatársak szívébe. Ez nem is nehéz, csak ismerned kell a varázsigéket. Ezeket kérdezd a többiektől, és utána nagy baj nem lehet.

 


#1. Elmondanád, hogy mivel foglalkozol?
Tudnod kell, mit csinálnak azok az emberek, akik körülötted ülnek az irodában. Milyen a munkakörük, kinek küldik tovább az elkészült összegzéseket, kitől várható új információ, honnan jön az ellenőrzés és így tovább. Ennek alapján egész jól be tudod lőni, neked hol lesz a helyed a rendszerben – mert a közvetlen főnök rövid bevezetőjéből, amikor körbevezet, ez biztosan nem fog kiderülni.

Így azt is tudni fogod, kihez fordulhatsz útbaigazításért, egyben jelzed, hogy nem vákumban szeretnél dolgozni fejeden a fülessel, kizárva mindent és mindenkit, hanem a csapat produktív tagja kívánsz lenni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 

#2. Oké, ha ide ülök?
Az új munkatárs helyét automatikusan kijelölik az IT-s kollégák, mert be kell kötni a gépét meg a telefonját (és utólag még a főnökség is bekavarhat, ha stratégiai pozíciót kell elfoglalni, ahol több kollégával folyik a kommunikáció).

Más a helyzet viszont az ebédlőben vagy az étteremben – itt szabad a pálya. Ha sikerül jó helyre ülni, barátságok köthetők, megismered a csapattagokat, és új ismeretek szerezhetők a szomszédos osztályok munkájáról. Egy kiadós székelykáposzta mellett (sok tejföllel) komolyabb kapcsolatokat lehet építeni, mint a legmenőbb networking rendezvényeken, a szimpla munkahelyi ebédlői ülésrend jelentőségét tehát nem lehet túlbecsülni. Gyakran ülj máshová, és ezúttal ne zavarjon, ha valaki hangosan eszik (nem vagyunk egyformák).

 

# 3. Miben tudnék segíteni?
Ettől a kérdéstől mindenki elolvad – aki nem, azzal nagyon vigyázni kell! –, és hiába udvarias nem a válasz, előbb-utóbb kiderül, hogy azért mégis akad egy-két terület, ahol elkél az önzetlen támogatás. Emberek vagyunk: így a legkönnyebb lojális barátokat szerezni.

Természetesen nem kell túlzásba vinni az együttműködést, elég annyi segítség, ami nem lépi túl az észszerű határokat, nehogy a kolléga elbízza magát, azt gondolván, jött egy naiv balek, aki átveszi a terhek egy részét.

 

# 4. Most egy kicsit ráérek, összerakjam helyetted az adatbázist?
Level Up! Ez a kérdés már konkrét feladatra irányul, ezért itt még fontosabb az óvatosság. Ha rosszul csináljuk, azt sugalljuk a kollégának – és a csapatnak –, hogy az adott munkát ezentúl nyugodtan ránk lehet bízni, mert jött egy szabadon terhelhető öszvér, aki mindent kibír (és mindig ráérünk, mert nem vagyunk eléggé leterhelve, ami hosszú távon még rosszabb perspektíva).

Az ilyen kérdést tehát kizárólag tűzoltás jellegű helyzetekben érdemes föltenni, ahol stratégiai jelentősége van annak, sikerül-e időben elkészülni. Ellenkező esetben mindenkinek az lehet a benyomása, hogy a semmittevő újonc dolga a nemszeretem munkák elvégzése, és ezentúl ilyen lesz a többiek hozzállása.
Vészhelyzetekben viszont aranyat ér az ilyen hirtelen segítség, és mindenki roppant hálás érte. Csak jó érzékkel el kell találni, mikor dobjuk be a varázsigét.

 

A Fast Company cikke nyomán.

 

Szeretnél mindent megtudni a legfrissebb HR-trendekről? Kattints a HVG Online Toborzási konferenciájának folyamatosan bővülő programjáért, ahol többek között az SAP és az Inhiro szakértői is megosztják majd tapasztalataikat!


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen