Így használd a Jobline CV-adatbázisát – részletes útmutatóval

szerző: Jobline
2017 október 12.

A toborzás egyik leghatékonyabb eszköze a CV-adatbázisok átvizsgálása, ha nagy mennyiségű önéletrajza van szükségünk vagy, ha gyorsan szeretnénk betölteni egy üresen álló pozíciót.

CV adatbázis – avagy a HR-esek aranybányája

Mindannyian találkoztunk már a következő jelenettel: a főnök reggel kilenckor benyit az ajtón, kedvesen köszön, majd felteszi a következő kérdést: „Na, lányok, fiúk, kinek van 10 szabad perce?”  - Ez tipikusan az a kérdés, amiről érzed, hogy ebből baj lesz, és ha magadra vállalod a következő feladatot, biztosan rá kell szánnod az egész napot.

Mire ezt végig gondoltad, már ott is áll az asztalod előtt egy lappal – „Erre a hat pozícióra kellene 2-3 új kolléga, hívj be, kérlek, pár embert holnapra!”

Mit tehet a fenti esetben a HR-es? Általában három lehetőség van:

  1. Fejvesztve kéri be az árajánlatokat a különböző állásportáloktól, bízva abban, hogy még belefér a havi büdzsébe, és imádkozik, hogy nagyon jó önéletrajzok jöjjenek, hogy neki kevés dolga legyen. Persze, ha „tegnapra kész lenne is késő lenne” tempóban.
  2. Elkezd kutakodni az előzőleg beérkezett önéletrajzok között, közben felhívja minden ismerősét, hogy vészhelyzet van, mindenki posztoljon az üzenőfalára, mert nagyon sürgősen kell az ember.
  3. A harmadik lehetőség pedig, hogy nyugodtan leül a számítógép elé, az önéletrajz adatbázis keresőjébe beírja a kívánt preferenciákat, és máris előtte vannak az önéletrajzok.

De miért is könnyíti meg a HR-esek, researcherek és recruiterek munkáját az adatbázis használata?

Használata hasonló a Google keresőjéhez. Be tudjuk állítani, hogy milyen önéletrajzokra van szükségünk és a kereső másodpercek alatt kidobja a legfrissebb és relevánsabb önéletrajzokat. Innentől nincs más dolgunk, mint felkeresni a megfelelő jelölteket.

Ezt a fajta toborzási eszközt egyaránt használják KKV és nagyvállalati szektorban is, sőt, vannak olyan cégek, akik nem is adnak fel álláshirdetést, kizárólag az adatbáziskora hagyatkoznak. Egyes portáloknál csak megtekinteni, míg másoknál letöltésre is van lehetőség.

Abban az esetben kifejezetten hasznos lehet, sőt még spórolhatunk is vele, ha egyszerre több pozícióra keresünk ember. Egy álláshirdetés jelenleg átlagosan 40-50 ezer forintba kerül, ha csak 5 pozíciót nézünk is, ez már 200-250 ezer forintot jelent. Viszont, ha a hirdetés helyett adatbázis hozzáférést vásárolunk, a legtöbb esetben, ennek a töredékéért is megkaphatjuk.

Bevált szokás az is, hogy egyszerre vásárolnak a cégek önéletrajzadatbázis hozzáférést és álláshirdetést. Ilyenkor a nehezebb pozíciókra nem csak leválogatnak önéletrajzokat, de meg is hirdetik, ez által elérve nem csak az aktív, de a passzív jelölteket is.

CV adatbázis hozzáférés igényléséért kattints!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen