Kiderült: az intelligenciaszintünk mutatja meg leginkább, mennyire leszünk sikeresek a munkában

szerző: Jobline
2017 október 13.

Igazságtalannak tűnhet, hogy az IQ határozza meg a legjobban, hogyan végezzük el a tanulmányainkat, vagy hogyan teljesítünk a munkában.

Érthető, ha nehezen fogadjuk el, hogy az intelligenciánk nyom a legtöbbet a latba a munkateljesítményünk szempontjából, hiszen az IQ-nak meglehetősen erős genetikai alapjai vannak, és nagyon nehéz változtatni rajta.


A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az általános kognitív képesség jósolja meg leginkább, milyen lesz a teljesítményünk a munkában. Habár a szociális, vezetői készségek és az olyan személyiségbeli jegyek, mint például a lelkiismeretesség, szintén számítanak, és a vállalatok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek ezekre, sokkal bölcsebb dolog volna, ha a jelöltek intelligenciáját is mérnék, így holisztikusabb képet kaphatnának róluk. Bill Gates is azt mondja, hogy a kiválasztásban mindig a jelölt intelligenciája számít a leginkább. „Az IQ-t nem lehet megkerülni, és nagyon elitistának kell lenned ahhoz, hogy azokat válaszd ki, akik megérdemlik, hogy szoftvereket írjanak” – mondja.


IQ kontra egyéb tényezők

A Psychology Today nevű szaklap szerint az IQ összetett dolog; magában foglalja a problémamegoldó készséget, a térbeli manipulációt és a nyelvi képességeket is. Az IQ teszten a 100-as pontszám átlagos eredménynek számít, míg a 125-nél magasabb pontszám már átlag felettinek. A megfelelő jelölt megtalálásához az IQ tesztelésével és a kognitív képességeinek felmérésével juthatunk közelebb.

Egy kutatás szerint nagy a szakadék a vállalatok jelöltkeresési stratégiája és aközött, amit a tudósok javasolnak: a munkáltatókat sokkal inkább érdekli a jelölt szociális készsége, mint a kognitív képességei. Pedig ha ezek a tényezők nem is annyira erősek, magas intelligenciával vagy megfelelő kognitív készségekkel (pl. jó emlékezettel, reakció idővel, figyelemmel, nyelvi készségekkel…stb.) még mindig helyt állhatunk a munkában.

Mégsem túlértékelt az IQ?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


A legtöbb HR szakember elismeri, hogy a társas kapcsolatokra való képesség vagy a kemény munkára való hajlandóság nagyon fontos tényező, azonban az intelligencia szerepéről gyakran elfeledkeznek. Pedig tanulmányok bizonyítják, hogy az okos emberek általában jobban teljesítenek a munkahelyen, leginkább azért, mert gyorsabban megtanulják az új készségeket. Ráadásul az intelligencia nemcsak az olyan bonyolultabb munkaköröknél számít, mint például a könyvelői vagy az ügyvédi hivatás, de a viszonylag egyszerű munkák szempontjából is fontos tényező.

 

 


 

 

Sőt egyes pszichológusok egyetértenek abban, hogy az érzelmi intelligencia (az érzelmek azonosítani tudásának, kezelésének értelmében) kevésbé fontos, amikor munkateljesítményről esik szó. Szerintük a kognitív képességek legalább ötször erőteljesebbeknek bizonyulnak, mint az érzelmi intelligencia. Egy kutatásból az is kiderült, hogy míg egy átlagos munkavállaló magas kognitív képességekkel évi 195 ezer dollárt is generált, addig a mérsékelt kognitív képességekkel rendelkezők 159 ezer dollárt, az alacsony képességűek pedig csupán 109 ezer dollárt hoztak a cégnek.

 

Hogyan mérjük az IQ-t a munkahelyen?

A Microsoftnál és a Google-nál bevett gyakorlat, hogy a jelölteknek komplex problémákat kell megoldaniuk az interjú során, hiszen ez tükrözi leginkább kognitív képességeiket. Más szervezetek ennél közvetettebb módon, IQ tesztek útján mérik fel a jelöltek IQ-szintjét. Ám néhány pszichológus szerint az IQ mérése meglehetősen korlátozott lehet. Az egyik, korántsem tökéletes megoldást azt kínálja, ha a munkakeresőket átfogóbb vizsgálatnak vetik alá, és így a munkáltatók ugyanannyit tudnak meg a jelöltek kognitív képességeiről, mint a személyiségjegyeiről. John Mayer pszichológus szerint olyan szabványosított teszteket érdemes alkalmazni, mint például a SAT-vizsgálat, és ezeket más tesztekkel kell kombinálni, amelyek különböző kognitív képességeket mérnek.

Természetesen nem minden pszichológus osztozik abban a koncepcióban, hogy az IQ a legerősebb előrejelzője jövőbeli teljesítményeinknek. Szerintük a legfontosabb, ha egy cég teret enged a különféle „elmék” összjátékának, és értékeli mindenkiben az egyedi vonást.


A Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


hr  •  siker  •  IQ
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen