5 stratégia, hogy le tudd küzdeni a munkahelyi stresszt

szerző: Jobline
2017 október 17.

Vess véget az állandó szorongásnak, különben a karriered és az egészséged bánja.

Mindannyian ismerünk valakit, aki karrierjének nagy részét folytonos rettegésben tölti, állandóan aggódik a prezentációja miatt, és gyakran érzi magát túlterheltnek a munkanyomás alatt. Vagy talán mi magunk vagyunk ezek az emberek? Ha igen, akkor tudod, hogy még az olyan általános irodai szituációk is, mint például a munkatársakkal való beszélgetés, fokozott stresszhez vezethetnek. Egy kis idő elteltével úgy találhatod, hogy gondod akad a koncentrálással, emiatt pedig krónikus önbizalomhiánytól és munkavonatkozású rémálmoktól szenvedhetsz.

Bár mindenki megtapasztal bizonyos fokú stresszt, állandó szorongással élni és dolgozni egészen más tészta. A megoldás érdekében először állítsuk fel a diagnózist, keressünk rá hathatós kezelést, és alkalmazzuk ezeket az egyszerű stratégiákat a mindennapjaink során:

Ismerjük fel a kiváltó okot
Legyünk tisztában azzal, milyen helyzetek töltenek el minket aggodalommal. Talán a visszajelzések miatt aggódunk, vagy egy fontos levél megírásától, esetleg rossz érzés egy rendetlen asztalnál kezdeni a napot? Vezessünk naplót a megfigyeléseinkről, és figyeljünk fel az ismétlődő mintákra. Ha tudjuk, mi tesz minket nyugtalanná, akkor jobban felkészülhetünk a kihívásokra, és kieszelhetünk egy tervet ezeknek a gócpontoknak a kezelésére. Például ha szorongunk attól, ha sietnünk kell, mindig szánjunk több időt az utazásra, érkezzünk előbb, hogy legyen időnk lehiggadni, levegőt venni. Ez a megspórolt nyugalom lehetővé teszi nekünk, hogy teljes mértékben jelen legyünk az adott helyzetben, és értelmes módon járuljunk hozzá a feladathoz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Sajátítsuk el a „földelés” technikáját
A szorongás aktiválja a test „harcolj vagy menekülj” válaszát, amely számos kényelmetlenséget okoz a verejtékezéstől kezdve a csőlátásig. Az ügynevezett földelő technikákkal újra a jelen pillanatban tartózkodhatunk, és visszakaphatjuk a kontrollt és a nyugalmat. A meditáció, a különféle légzőtechnikák, a nyújtógyakorlatok, egy barát felhívása vagy egy könnyed séta remek opció lehet. Találjuk meg, melyik működik a leginkább a számunkra.

 


Hozzuk létre a siker feltételeit
Tegyük a jóllétre való törekvésünket mindennapi célkitűzéseik közé. Az olyan egyszerű változtatások, mint a túl sok koffein elkerülése, a természetes fény előtérbe helyezése a neonvilágítás helyett, a zaj kontrollálása fülhallgató használatával mind segítheti a jó gondolatok megszületését.

Tanulmányok megmutatták, hogy a sok alvás az emberek 50%-ának segít sokkal nyugodtabbnak maradni. Az irodán kívül húzzunk szilárd határokat a munka és magánéletünk között.

Kérdezzük meg magunktól, mire van szükségünk
Ha időszerű, tartsunk gyakoribb szüneteket a munkaidő alatt, vagy vegyünk ki szabadságot. Fogalmazzunk meg ésszerű kéréseket, amelyekkel határokat állíthatunk fel, például kérjük meg a főnökünket, hogy ne küldjön éjfélkor e-mailt. Ha határozottak vagyunk az igényeinkkel kapcsolatban, tiszteletben tartjuk mások idejét, és szándékos lépéseket teszünk a minőségi munkáért, akkor mások is megbecsülik majd a számunkra fontos dolgokat.

Állítsunk fel mikrocélokat
A kicsi, megvalósítandó célok felállítása mindig okos döntés, de akkor válik igazán fontossá, mikor épp szorongással küzdünk. Miközben a komfortzónánkat szeretnénk tágítani, óvatosnak kell lennünk, nehogy túlterheljük magunkat. Például ha épp szeretnénk növelni a kapcsolati hálónkat a karrierváltás miatt, elég egy hónapban egy-két iparági rendezvényre ellátogatni, és nem minden héten egyre. A reális elvárások megteremtése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket.

A The Muse cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen