A sikeres emberek 5 szokása, amit neked is ideje eltanulnod

szerző: Jobline
2017 október 18.

Ha frusztrált vagy, mert nem jönnek össze a dolgok, fontolj meg néhány tanácsot: tanulj azoktól, akiket ritkán ér kudarc és boldogan élnek.

Az alábbi öt szokás segít abban, hogy rövid és hosszú távon is elérd céljaidat.

#1. Írj naplót, amelyben feljegyzed, miért lehetsz hálás
Elsőre kicsit buddhista dolognak tűnik, pedig a hálanapló (gratitude journal) pont a nyugati féltekén jön egyre inkább divatba. Nem bonyolult dolog: minden reggel vagy este le kell írni, amit annak a napnak köszönhetsz. Bekerülhetnek a naplóba egészen apró események és történések, ahogyan jelentős fordulatok is, amelyek jobb irányba terelik az életedet.

Ha ez nem elég meggyőző, gyorsan megjegyezzük, tudományos bizonyíték is van arra, hogy a dolog működik. A UCLA kutatása azt derítette ki, hogy a hálanaplót író emberek sokkal pozitívabbak és boldogabbak azoknál, akik minden reggel azzal kelnek, hogy legszívesebben rögtön visszafeküdnének, mert nyomasztó teher az élet. A hálanaplósok ritkábban betegek és produktívabbak a munkájukban. Aki nem szeret kézzel írogatni, egy appot is letölthet a cél érdekében.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Ne kapkodj összevissza
Hivatalosan tartalomváltásnak (context switching) hívják azt az őrült kapkodást, ami sokunk munkáját jellemzi. Vegyünk egy példát. Bemész a munkahelyedre, elkezded a napi rutinodat, amikor jön egy email, hogy az értekezlet nem kettőkor lesz, hanem négykor. Ezt le kell okézni és telefonálni kell a szomszéd néninek, hogy mégis vigye le ötkor a kutyát, mert nem érsz haza időben. Ekkor jön egy email a marketingről, hogy még nem tudják küldeni a havi jelentést, mert nem futott be időben minden adat. Fel kell őket hívni, hogy mégis mikor várható a riport, közben a veled szemben ülő kollegina zokogva taglalja a szakítása részleteit, mert megint elfelejtette, hogy magánügyben mobilozni a folyosón is lehet. Ez kapásból öt olyan dolog, ami elvonja a figyelmedet arról, amiért a fizetésedet kapod.

Megint csak egy kutatás támasztja alá, mennyire káros jelenség ez. A mai irodai dolgozó átlagosan 75 másodpercet tud koncentrálni a feladataira, mielőtt kizökkentené valamilyen váratlan impulzus. A kapkodásból eredő multitasking pedig akár 15 ponttal is csökkentheti az IQ-t átmenetileg, azaz kissé butábbak leszünk, ha kényszerűen megoszlik a figyelmünk.
#3. Dolgozz ki „ha-akkor” terveket
Minden eshetőségre pontos tervet kell kidolgozni, erről Robert Cialdini egész könyvet írt. A módszer lényege, hogy ki kell választani egy feladatot vagy eseményt, és hozzá kell rendelni egy megoldást. Például „ha túl nagy a nyüzsi az irodában, akkor beülök a laptopommal egy tárgyalóba és magamra zárom az ajtót”. Vagy: „ha nem tudok kimenni rendesen ebédelni, akkor rendelek egy pizzát és gyorsan megeszem az irodai konyhában”.

A kutatások szerint a „ha-akkor” tervek szerint működő emberek két-háromszor sikeresebben érik el céljaikat, mint azok, akik csak sodródnak az árral. A módszer eredményességének titka, hogy az előre kidolgozott automatikus válaszok sokkal hatékonyabbá teszik a problémák megoldását, s így könnyebben elérhetők a hosszú távú célok.

 

# 4. Edzz – ha csak pár percet is
Ha az edzés kerül szóba, általában arra gondolunk, hogy eltöltünk egy órát a konditeremben vagy lefutunk tíz kilométert. Pedig pár perc is számít, már ennyi idő alatt is felpezsdül a vérkeringés, kitisztul az agy, csökken a stresszhormon szintje. Próbáld csak ki: a napi gályázás során is biztosan lehet találni néhány percet arra, hogy kinyújtóztasd tagjaidat, vagy tegyél egy rövid sétakört a parkban. Ez a kis befektetés sokszorosan megtérül.

 

# 5. Végezz végrituálét
Akkor lehetsz igazán eredményes, ha mindig ünnepélyesen befejezed a munkanapodat, azaz összegzést készítesz, egyben néhány rövid jegyzettel felkészülsz a holnapra. Erről megint csak külön könyv született: Eric Barker karrierszakértő kimerítő alapossággal kifejti, hogy a „nyugtával dicsérjük a napot” módszer alkalmazásával nem csupán átlátjuk, milyen munkát végeztünk és legközelebb milyen feladatok állnak előttünk, de meg is könnyebbülünk, mert levetjük a feladatok elvégzése során ránk rakódott terheket. A végrituálé segít annak tudatosításában, hogy valami véget ért, most szünet jön, aztán persze minden kezdődik elölről, de erre már kész terveid vannak.


A The Muse cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen