Google: ezért nem boldogok a világ legjobb cégének dolgozói

szerző: Jobline
2017 október 24.

Rengeteg bajuk van a munkahelyükkel a Google dolgozóinak. A panaszok jó része jogosnak tűnik, de azért sokan cserélnének az ottani alkalmazottakkal.

Korábban megírtuk a Facebook-alkalmazottak kifogásait, akik hosszan tudják sorolni, mennyi bajuk van a Zuckerberg-birodalommal. Most itt a panaszáradat párja: a világ legjobb cégének többször is kikiáltott Google dolgozói sem maradéktalanul boldogok. A Quora.com kérdezőportál legjobb válaszait a Hackoder.com programozóportál gyűjtötte össze. Lássuk a problémákat! (Szubjektív vélemények következnek.)

Sosincs megállás
Nem létezik munka-magánélet egyensúly, írja az egyik Google-alkalmazott. A rengeteg kényeztetés és juttatás – ingyen étkezés, csocsó, saját mosoda, műgyep az iroda közepén, amire bármikor rá lehet heveredni és így tovább – csak illúzió, azt szolgálják, hogy minél többet dolgozz és minél produktívabb legyél. Nem láttam még olyan Google-alkalmazottat, aki hétvégén ne dolgozott volna vagy elment volna nyaralni. A menedzsmenttől soha nem hallanai olyasmit, hogy nem lehet szabadságot kivenni, de olyan céges kultúrát hoztak létre, hogy ilyesmi az embernek eszébe se jusson.

Véletlenszerűen lefújják a projekteket
A legnagyobb negatívum számomra az, hogy szemlátomást teljesen önkényesen leállítanak projekteket. A tetejébe a leállított projekteken dolgozókat nem léptetik elő, mondván, nem nyújtottak megfelelő teljesítményt.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Nem elég sokszínű a gárda
Folyton ugyanolyan embereket vesznek fel. Ugyanaz a háttér, ugyanaz a tíz elitegyetem, ugyanaz a világnézet, ugyanaz az érdeklődési kör. Nem vicc, három év alatt 100 triatlonossal találkoztam a Google-nál, és alig akadt köztük érdekes ember.

Nem tudsz kiemelkedni
Három évig dolgoztam a Google-nál, nagyon nehéz volt eljönni, de volt egy tényező, ami segített a döntés meghozatalában. Mégpedig az, hogy egyénként csak minimális hatással lehettem a cég működésére. A Google hihetetlenül nagy pénzgyártó gépezet, és ha csak nem vagy zseniális mérnök, aki feltalál valami újat, neked csak annyi jut, hogy olajozod a fogaskerekeket.

Éretlen a kultúra
Az egész olyan, mint egy nagy vidámpark, a dolgozók örök gyerekek. Cseverésznek, játszanak és alig dolgoznak valamit.

 

 


Túl nagy a cég, lassabban történnek a dolgok, mint egy startupnál
Az új termékek megjelenése roppant lassú, és bár úgy érezheti magát az ember, mintha egy startupnál dolgozna, az a tapasztalatom, hogy ennek inkább az árnyoldalai érvényesülnek (túlórázás, megerőltető munka), az előnyei nélkül (gyors ütemű fejlesztés, optimális sebességű döntéshozatal).

Az intellektuális kihívások hiánya kész rémálom lehet
Az egyik nagy campuson dolgoztam (nem a Mountain View-ban működő központban), és az ott töltött idő alatt csak akkor értek intellektuális ingerek, amikor az elején az állásért interjúztattak. Nem találkoztam briliáns elmékkel, ellenben egy csomó olyan középszerű kollégám volt, aki briliáns elmének képzelte magát, és láttam, hogyan törleszkednek (a válaszadó ennél erőteljesebb kifejezést használ – a szerk.). A csoportvezetőm két éve rá sem nézett egy árva algoritmusra sem, és már eleve programozóként is inkompetens volt.

Mindenki túlképzett, mert csak bizonyos egyetemekről vesznek fel dolgozókat
A tíz legelitebb egyetemen végzett szakemberek triviális feladatokat végeznek, például technikai támogatást nyújtanak a Google hirdetéseinek, manuálisan leszedik a YouTube-ról a tiltott tartalmakat vagy alapalgoritmust gyártanak egy gomb színének tesztelésére.

Nehéz őszintének lenni a kollégákkal
Alig lehet bármilyen témát megbeszélni, ha csak nem barátod az illető. Az objektív viták nagyon ritkák, mert mindenki csak a saját területével foglalkozik, ezért nem érdekli mások véleménye, kivéve, ha valaki a Fontos Istenek közé tartozik.

Csak a tech-dolgozók érezhetik magukat fontosnak
Ha nem-tech területen dolgozol (például értékesítés, toborzás, HR), könnyen úgy érezheted magadat, hogy csak fogaskerék vagy a gépezetben. Számos munkafolyamat már olyan finoman kidolgozott, hogy az ember túlképzettnek érzi magát, amikor elvégzi a rábízott részfeladatokat.

Valódi ok nélkül léptetnek elő
Egyeseket nem azért léptetnek elő menedzserré, mert alkalmasak a vezetői posztra, hanem mert okosak vagy más irányban már nem tudnának fejlődni. Ennek folytán kialakult egy roppent intelligens emberekből álló réteg, amelynek tagjai borzasztó menedzserek és vezetők.

Bónusz
Az egyik legszellemesebb véleményt a The Independent idézi Katy Levinsontól, aki a Google szoftvermérnöke volt, amíg el nem menekült onnan.

„Az a marketingkampány, amely szerint a Google alkalmazottai mindent megkapnak, ami a boldogságukhoz csak kell, a cég egyik leglenyűgözőbb terméke.”

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen