Így kell elemezned egy álláshirdetést, hogy sikert arass

szerző: Jobline
2017 október 31.

Soha nem szabad reflexből jelentkezni egy olyan pozícióra, amely amúgy nagyjából megfelel az igényeidnek. Alaposan utána kell járni a részleteknek, különben nagyot koppanhatsz.

Legalább hat dolgot ki kell derítened a céggel és az állással kapcsolatban, mielőtt elküldöd az önéletrajzodat.

# 1. Milyen cégről van szó?
Legyen szó globális multiról vagy kis, családi vállalkozásról, nagyon fontos, hogy tudd, mi a küldetésük. Minden rendes vállalkozásnak van honlapja – ha nincs, felejtsd is el –, ott írnak magukról. Tanulmányozd a honlapot, keresd meg, kik a vezetők, és nézd meg a LinkenIn-profiljukat. Guglizz rá a cégre és a vezetőkre az interneten, nézd meg, van-e YouTube csatornájuk, a munkatársak megszólalnak-e szakmai fórumokon, szerepelnek-e más internetes platformokon, szóval gyűjts össze minden fellelhető információt.

Ezek alapján képet kaphatsz arról, illesz-e a céges kultúrába. Például ha laza, bohém karakter vagy, nem neked való egy olyan vállalat, amelynek hierarchiája annyira agyonszabályozott, mint egy 19. századi porosz lovasezredé. Ha nem túl szimpatikusak a vezetők, az is intő jel.

# 2. Feladatok és kötelezettségek
Tedd fel a kérdést magadnak: szembesültél már ilyen kihívásokkal? Ha nem, hajlandó vagy tapasztalatok nélkül is belevágni? Például ha azt említik a hirdetésben, hogy magas stressztűrú képesség szükséges és túlóra vagy hétvégi munka is szóba jöhet, érdemes komolyan elgondolkodni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


# 3. Megfelelően képzett vagy a feladatra?
Sok helyen rugalmasan kezelik ezt a kérdést, nem a papír számít, hanem a szakmai tapasztalat, vagy elfogadják, hogy hajlandó vagy rövid időn belül megszerezni a szükséges bizonyítványt, sőt még támogatást is nyújtanak, ha látnak benned fantáziát. De ha túl nagy a távolság és a képzettséged és az elvárások között, jobb, ha máshol próbálkozol.
A másik eset, ha egyáltalán nincs olyan képzettséged, amit elvárnak, de a transzferálható készségeid megfelelőek (például logisztikai állásra jelentkezel, de eddig könyvelő voltál vagy megfordítva). Ilyenkor a motivációs levélben domborítsd ki, hogy könnyen át tudsz állni az új vágányra, és érdemes lesz jelentkezned.

 


# 4. Milyen a juttatási csomag?
Egy rendes hirdetésben többé-kevésbé leírják, milyen fizetésre és egyéb juttatásokra számíthatsz. Egy informatikusnak vagy pénzügyi szakembernek nem kell attól tartania, hogy fillérekkel akarják kiszúrni a szemét, de ha nem sztárszakmában próbálkozol, kell egy kicsit matekozni. Megelégedsz-e átlagos bérrel, ha adnak mellé szolgálati autót, tabletet, okostelefont, egészség- és SZÉP-kártyát, vagy ennél többre vágysz? Nagyon nagy a szórás, ezért ezt a kérdést nem is igazán a hirdetés alapján lehet megválaszolni, hanem inkább az állásinterjún derülnek ki a részletek. Itt érdemes azt a szabályt alkalmazni, hogy ha nem nagyon lelombozó a hirdetésben ígért juttatási csomag, egy próbát megér a dolog.

# 5. Milyen típusú állásról van szó?
Főállás, részmunkaidős feladat, távmunka, meghatározott idejű szerződéses munka számlaképes alanyoknak – számos variáció létezik. El kell döntened, neked melyik a leginkább megfelelő időbeosztásban, a terveidet és az anyagi helyzetedet illetően. Például a hazai állapotokra jellemző, hogy a BKV úgy hirdet járművezetői pozíciókat, hogy hangsúlyozza, bejelentett állásokról van szó – emögött az áll, hogy rengeteg cég megígéri, de nem fizeti a különféle járulékokat a dolgozóik után. Ha jó nevű, megbízható cégről van szó, vagy a hirdetésben szerepel ez a kitétel, megnyugodhatsz, egyébként nézz utána, mire számíthatsz (netes fórumokon rengeteg információ található arról, hol mire számíthatnak a dolgozók, és sokat elárul, hogy a hozzászólások egy része nem tűri a nyomdafestéket.)

# 6. Hogyan kell jelentkezni?
Rengeten elvéreznek azon, hogy nem felelnek meg pontosan a jelentkezési elvárásoknak. Vita van arról, hogy szabad-e fényképet kérni a jelentkezőtől (hiszen ne a külső döntsön), a motivációs levél jelentőségét is megkérdőjelezik a közösségi média korában, mégis sok helyen ragaszkodnak az ilyen old school megoldásokhoz. Nem érdemes ezeket semmibe venni, ne ezen múljon az álláskeresés sikere. Ha bizonyos okmányok csatolása is szükséges (bizonyítványok, nyelvvizsga-dokumentumok, tanfolyamok elvégzéséről szóló igazolások másolatai), ezeket el kell küldeni, bizalmasan kezelik őket.


Ha a fenti hat kérdésre kilégító választ tudsz adni, illetve megfelelsz az elvárásoknak, jelentősen növeled az esélyeidet arra, hogy megkapd az állást. Sok sikert!


A Recruiter cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen