Mindenki kerülhet szorult helyzetbe a munkahelyén. Így küszöbölheted ki a problémát

szerző: Jobline
2017 november 03.

Akár a főnököddel, akár a közvetlen munkatársaddal van a probléma, mindig a helyzet magaslatán kell állnod.

Néha úgy tűnik, mintha semmit sem tudnál tenni a rendszeresen jelentkező problémák és a lehetetlen helyzetek ellen. A munka egy bizonyos forgatókönyv szerint zajlik, számos kínos és kellemetlen jelenettel tarkítva. Azonban még mielőtt hozzászoknál ahhoz, hogy a munkaidőnek szükségszerűen folyamatos konfliktusokkal és drámákkal kell eltelnie, inkább próbáld meg megtalálni rájuk a gyógyírt. Íme a hét legtipikusabb, egyúttal legkellemetlenebb munkahelyi szituáció és a kezelési útmutató hozzájuk.

1. A főnök ellopja az ötleteidet
Az egyik legrosszabb helyzet, ha más tollával ékeskedik a főnököd, és ezt a tollat bizony most belőled húzta ki. A látványos összeomlás vagy a főnök háta mögötti panaszkodás helyett azonban csinálhatod másképp is, amikor a főnököd határozottan magának tulajdonítja az érdemeidet. Ha folyamatosan egyes szám első személyben beszél például a projektről, te ragaszkodj a többes számhoz, és ha alkalmad adódik beszélni a munkáról, következetesen a „mi”-t használd az „én” helyett. Ez őt is észre térítheti.

2. Egy „ki ha én nem” munkatárssal/gyakornokkal kell együttműködnöd
Ismered azt a típust, aki azt hiszi, a munka felett áll, nem akarja kivenni belőle a részét, és nem hajlandó semmilyen erőfeszítést tenni? Az egyetlen módszer, ami a helyzet kezelésére ösztönösen eszedbe jut, hogy üvöltéssel bírod rá a cselekvésre, pedig léteznek más taktikák is, amelyeket bevethetsz. Próbáld meg a jó zsarut alakítani, ami annyit tesz, játssz szépen. Együttérzéssel a hangodban mondd el neki, hogy egykor ugyanebben a pozícióban voltál, és bár elismered a tehetségét, mégis meg kell tanulnia megfelelni a munkaköri kötelezettségeknek és elvárásoknak annak érdekében, hogy tovább tudjon lépni. Ha csak kiabálsz vele, ellenséges és védekező pozíciót vesz fel, a szituáció pedig egyre rosszabbá válik. Mondd el neki, hogyan összpontosítson a munkakörére, hogy készen álljon a következő lépésre.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. A főnököd pont olyan, mint Miranda Priestly Az ördög Pradát visel című filmben
Talán nem dobja rád a kabátját úgy, mint egy fogasra, de megkér, hogy vidd tisztítóba a ruháit, vagy foglalj neki asztalt, holott nem vagy az asszisztense. Próbálj meg nyugodtan beszélni vele, és mondd el neki, hogy szeretnéd, ha sokkal fontosabb, a munkával kapcsolatos projektekbe vonna be téged. Emlékeztesd arra is, nem azért vett fel téged, hogy a magánéletében a cselédje légy. Nyugodtan legyél őszinte, miközben persze kedves maradsz: honnan is tudhatná, hogy nem bánik veled jól, ha még senki sem hívta fel rá a figyelmét?

 


4. A munkatársaid/asszisztenseid/gyakornokaid helytelenül öltözködnek
Nem feltétlen az ő hibájuk, ha nincsenek tisztában a protokollal, ezért első körben szerkessz egy általános e-mailt a professzionális irodai viseletről. Ha ez nem működik, szemtől szemben beszélj velük a dress code-ról, és győzd meg őket azzal, hogy a viseletük miatt rossz megítélés alá esnek az ügyfelek körében, és az emberek nem fogják őket komolyan venni és megbecsülni.

5. A főnököd ismerősnek jelölt a Facebookon
Van néhány olyan iparág vagy kisvállalkozás, ahol nem lehet probléma a Facebook-ismeretségből a főnök és az alkalmazott között, de egyéb esetekben elég helytelen, és nem feltétlenül van jó következménye. Utasítsd vissza nyugodtan a felkérést, és ha esetleg felhozza neked a témát, mondd azt, hogy alig használod a közösségi oldalt, és amúgy is csak a családoddal és a nagyon közeli ismerősökkel tartod fent a kapcsolatot. Persze nem árt előtte meggyőződnöd arról, hogy úgy állítottad-e be a profilodat, hogy az ismeretlenek nem láthatják az ismerőseid listáját. Akár elébe is mehetsz a szituációnak: keresd meg te a főnöködet, és blokkold. Így soha nem fog megtalálni a közösségi oldalon (hacsak nincs más néven fenn).

6. A munkatársad vagy a főnököd flörtöl veled
Ha a szituáció valóban félreérthetetlen, mondd el neki nyugodt hangnemben, hogy ez az egész hidegen hagy téged, és ez a fajta viselkedés nagyon kényelmetlen helyzetbe hoz mindkettőtöket. Ha esetleg eldurvul a helyzet, azt is mondd el, hogy a HR elé viszed az ügyet. Persze néha nem olyan egyértelmű a helyzet: a profi flörtölők a nyílt kikezdés helyett sokszor bújtatottan közelítenek mindenféle kitalált indokkal, ezzel is elbizonytalanítva téged. A legjobb tehát, ha nem reagálsz ezekre a próbálkozásokra, és határozottan elutasítod mindazt, ami nem a munkával kapcsolatos. Egy idő után nagy valószínűséggel le fog kopni az illető, ha pedig mégsem, irány a HR!

7. A munkatársad túl személyes információkat oszt meg veled
De az is előfordulhat, hogy te vagy ez a kolléga. Sok esetben előfordul, hogy közel kerülünk bizonyos munkatársakhoz, de miközben a munkaidőben a gluténmentes diétánkról vagy a magánéletünkről csevegünk velük, figyelembe kell vennünk, hogy semmi sem marad az iroda négy fala között, az eszmefuttatásainkat mások is hallják körülöttünk. A szabály az, hogy ha nem akarod, hogy a főnöködig jusson a legutóbbi szakításod híre, tartogasd az információkat a munkaidő utánra. Próbáld emlékeztetni magad arra, miért is jársz be a munkahelyedre, mi a célod. Azért jöttél, hogy társasági életet élj, vagy hogy elvégezd a munkádat? Persze előbbi sem gond, csak számolj a kellemetlen következményekkel és a folyosói pletykákkal.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen