Így felelj, ha az állásinterjún felteszik az egyik legkínosabb kérdést

szerző: Jobline
2017 november 09.

Ha a HR-es azt kérdezi, mi tud kihozni a sodrodból, vegyél mély levegőt, és alaposan fontold meg a választ.

A trükkös kérdéseknek se szeri, se száma, és a fentire különösen nehéz jó választ adni. A HR-esek azért kedvelik, mert a válasz változó irányokba terelheti a beszélgetést, és leránthatja a lelplet a jelöltről, ha például óhatatlanu elárulja, hogy háklis természet, aki emiatt nem illik bele a vállalati kultúrába. A reakcióból mindenképpen több dolog derül ki az álláskeresőről, mintha arra kérnék, hogy meséljen egy kicsit magáról (mivel ez a kérdés bene van a Top 10-ben, szinte mindenki igyekszik is készülni rá).

Mivel szokatlan és kissé kellemetlen kérdésről van szó, a HR-es a jelölt testbeszédét, metakommunikációját is figyeli, illetve az is számít, mennyi idő telik el a kérdés és a válasz között. Az sem lényegtelen, hogy az álláskereső mit nem említ. Érdemes tehát felkészülni erre a kérdésre. Van néhány tippünk a Business Insider jóvoltából:

1. Ne kerüld ki a kérdést
Mindenkit ér frusztráció, sokakat folyamatosan, ezért nem hiteles válasz, ha azt mondod, hogy hirtelen semmi nem jut eszedbe, mert olyan kiegyensúlyozott személyiség vagy, hogy fát lehetne vágni a hátadon. Apró kellemetlenséget sem érdemes említeni (például zavar, hogy mások hangosan telefonálnak az irodában), mert a HR-es azt gondolhatja, folyton bosszankodsz valami miatt, hiszen mindenhol vannak hangos telefonálók. Ha mondjuk olyasmit említesz, hogy a marketingesek hajlamosak késve átküldeni a havi jelentést, és emiatt kellemetlen helyzetbe kerülsz, már jobb megoldás. Ilyenkor azt is el kell mesélni, hogyan kezeled a problémát, méghozzá két irányban. Egyrészt megfelelő technikával túlteszed magad a kellemetlenségen, másfelől megpróbálod megértetni a marketingesekkel, hogy jó lenne, ha tekintettel lennének a határidőkre. E magyarázaból ki kell derülnie, mennyire empatikus szenélyiség vagy és hogy mindig törekszel a problémák kontstruktív megoldására.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


2. Legyen általános probléma
Ha kisebb-nagyobb specifikus bosszúságokat említesz, például hogy a melletted ülő kolléga naponta 37-szer teljes erőből odacsapja a telefont, amit te strigulázni szoktál, arra lehet következtetni, hogy bármi miatt képes vagy felkapni a vizet. Valamilyen általánosabb problémát érdemes felhozni, például hogy elvárod, mindenki betartsa az udvariasság általános szabályait, különösen, mert erre a vállalati viselkedési kódex külön kitér.

 

 


3. Fordíts a dolgon
Első hallásra úgy tűnik, hogy a kérdés miatt előálló helyzetből nem lehet jól kijönni, pedig van megoldás. A válasz kiváló lehetőséget ad arra, hogy bemutasd, hogyan kezeled a stresszt. Azt kell érzékeltetned, hogy nem a kellemetlen helyzet irányít téged, hanem pont fordítva: te kezeled a kormányt. Például elmesélheted, hogy kellemetlen szituáció esetén soha nem reagálsz meggondolatlanul, hanem időt adsz magadnak, hogy lehiggadj, és közben arra gondolsz, ha egy barátod szembesülne hasonló problémával, milyen tanáccsal szolgálnál neki.

Az is jó megoldás, ha röviden említesz egy bosszantó dolgot, aztán hosszan ecseteled, hogyan törekszel az ilyen dolgok kiküszöbölésére. Például neheztelsz azokra a munkatársaidra, akik folyton másokra hárítják a felelősséget, ha hibáznak, de nem magadban duzzogsz, hanem tapintatosan próbálod elmagyarázni nekik, hogy nem jó a hozzáállásuk. Ehhez szakkönyveket is forgatsz és rákeresel a témára az inteneten, mert szentül hiszed, hogy az emberek attitűdje megfelelő munkával helyes irányba fordítható. Lám, pozitív válasz született egy roppant negatívnak tűnő kérdésre.

4. Koncentrálj az álláshoz szükséges készségekre
Ha a meghirdetett pozíció betöltéséhez kiváló kommunikációs készségek szükségesek, említsd azt, hogy nem szereted, ha a kollégáid nem kommunikálnak megfelelően, és emiatt néha fennakadás jelentkezik a közös munkában. Tehát olyan háklid van, amely végső soron hasznos a cég szempontjából.

5. Ne próbálkozz tréfás válasszal
Adja magát a vicces válasz: pont az ilyen kérdések tudnak felidegesíteni. Ez azonban nem a Comedy Central, hanem állásinterjú. Általában ajánlott, hogy a jelölt oldottan, humoros oldalát is megcsillatva mutatkozzon be, de ez pont nem az a kérdés, ahol ilyesmi helyénvaló. Végső soron annak kell kiderülnie, hogyan kezeled a stresszt, ezért komoly választ illik adni, különben elbukhatod az egyébként sikeresnek tűnő interjút.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen