Networking: nem az a fontos, kit ismerünk, hanem az, minket ki ismer

szerző: Jobline
2017 november 10.

Túlságosan elfoglalt vagyok a kapcsolatépítéshez – hányszor ismételgettük magunknak ezt a negatív mantrát? Pedig azok számára, akik jól csinálják, a networking már régóta előnyben részesített stratégia a karrierlehetőségek eléréséhez.

Rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy kihasználhassuk a kapcsolati hálónkban rejlő előnyöket, és új lehetőségek felé nyissunk.

A Phoenix nevű üzleti iskola 2015-ös felmérésében a dolgozó felnőttek és álláskeresők fele nyilatkozott úgy, hogy a közösségi médián keresztül építik ki a kapcsolataikat. Egy jól felépített és vonzó közösségi média profil tehát az első és legfontosabb lépése a hálózatépítésnek, de szintén célszerű tudnunk, hogy a közösségi média-kapcsolatok és követők egyáltalán nem helyettesíthetik a személyes kapcsolatokat. Hiába tűnik félelmetesnek a munkahelyen belüli, illetve azon túli személyes kapcsolatépítés, ez elengedhetetlen feltétele a sikeres karriernek.

A networking nem arról szól, kit ismersz, hanem arról, hogy ki ismer téged
Lehet, hogy a legerősebb hálózat az, amelyhez már tartozunk. Függetlenül attól, hogy ők a főiskolai, egyetemi csoporttársaink, korábbi kollégáink vagy legfontosabb ügyfeleink, azok, akik ismernek minket és az általunk nyújtott készségeket, gyakran a legerősebb támogatóink. Ha kiépítjük feléjük a hidat, és szoros kapcsolatot ápolunk velük, akkor megbízhatóságra épülő hírnevet szerezhetünk.

Minden napunkra tekintsünk úgy, mintha egy állásra interjúznánk
A napi munkánk végső soron azt tükrözi, aki vagyunk. Miközben nagyon fontos az első benyomás is, a karakterünk, a munkánk minősége nyom a leginkább a latba. Minden egyes lehetőségünk tulajdonképpen a jelenbeli kapcsolataink minőségén, mostani megítélésünkön múlik.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A hálózatépítés ijesztőnek tűnhet, de bizonyos lépések betartásával könnyebbé tehetjük az utat:
Legyünk önzetlenek: A hálózati kapcsolatoknak kölcsönösen előnyösnek kell lenniük. Gondoljunk arra, mit kínálhatunk és mit nyerhetünk. Ne legyünk olyasvalakik, akik csak akkor hívják a másikat, amikor szükségük van valamire. Amikor mások erőforrásai is vagyunk, a kapcsolati hálónk és megítélésünk pozitív irányban fog fejlődni.

Legyünk hitelesek: Ismerjük meg az embereket személyes szinten is, és mutassunk őszinte érdeklődést a munkájuk és a személyük iránt. A hálózatépítési folyamat sokkal kevésbé fog félelmetesnek tűnni, és kifizetődővé válunk, ha így cselekszünk.

 


Legyen naprakész közösségi média profilunk: A következő konferencia vagy networking esemény közeledtével vessünk egy pillantást a közösségi média profilunkra, és győződjünk meg róla, hogy a legfrissebb készségek, a jelenlegi munkáltatók…stb. szerepelnek rajta.

Csináljunk házi feladatot: A legfelkészültebb kapcsolatépítők mindig ismerik a közönségüket. Ahogy egy állásinterjúra sem mehetünk úgy el, hogy ne ismernénk a céget, úgy kapcsolatot sem építhetünk olyasvalakivel, akiről semmit sem tudunk. Mielőtt beszélgetésbe elegyedünk vele, frissítsük fel a róla szóló tudásunkat.

Legyünk megbízhatóak: A hálózatépítés sosem áll meg a puszta megismerkedésnél. Akár egy cikket küldünk el egy kollégának, akár egy follow-up e-mailt egy új ismeretségnek, mindig tartsuk magunkat ahhoz, amit megígértünk.


A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen