Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, sikeresebb vagy, mint gondolnád

szerző: Jobline
2017 november 14.

Hét egyszerű kérdés, és mennyi minden kiderül belőlük.

Néha hasznos lehet összehasonlítanunk magunkat másokkal, ám ha folyamatosan csak ezt tesszük, hamar sikertelennek, elégedetlennek fogjuk magunkat érezni. Ha például zenész vagy, és Lenny Kravitz-cel hasonlítod össze magad, nem igazán lesz jó napod, de Gandhihoz sem célszerű méricskélnek magad, ha netán világmegváltó gondolataid támadtak. A hasonlítgatással pont az a probléma, hogy nem számít, mennyire érzed magad sikeresnek, biztos akad olyan a világon, aki nálad (látszólag) sokkal jobban csinálja. Ezért akkor vagy a legbölcsebb (na persze nem a világon), ha magadra koncentrálsz, és számba veszed mindazt, amitől valójában sokkal sikeresebb vagy, mint gondolnád. Ülj le, és vess számot a következőkkel:


#1. Van elég barátom?
A szoros barátság egyre ritkább jelenség. Egy tanulmányban a válaszadók azt nyilatkozták, hogy az utóbbi 20 évben majdnem egy emberrel kevesebbel, átlagosan 2 baráttal tudja megosztani az igazán fontos dolgokat. Ha tehát több mint 2 vagy 3 közeli barátod van, légy elégedett, nemcsak a társadalmi kapcsolatok hasznossága miatt, hanem azért is, mert a barátságok kétszer jobb hatással vannak az életedre, mint a rendszeres testedzés, és legalább annyira sokat nyersz velük, mint a dohányzásról való leszokással.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Megválogathatom, kivel állok szóba?
Vannak, akiket őrületbe kergetnek a főnökeik. Másokat az ügyfelek borítanak ki. Sokan pedig nem tudják elkerülni az önző, okoskodó emberek társaságát. Akár tetszik akár nem, ezek az emberek csak azért lehetnek körülöttük, mert ők maguk választották őket, és hagyják nekik, hogy így viselkedjenek velük. Ezért ha a téged körülvevő emberek iránt nincs ellenvetésed, akkor igazán sikeres vagy. Ha pedig van, akkor itt az ideje változtatni.


#3. Van elegendő pénzem ahhoz, hogy pozitív döntéseket hozzak?
Rengetegen élnek egyik napról a másikra, és ami még ennél is rosszabb, sokak kénytelenek választani a szükségleteik között. Ha többet keresel annál, mint amennyit elköltesz, olyan döntéseket is meghozhatsz, hogy elmenj-e vakációra, befektess-e valamibe, vagy tanulj-e valami újat. Vagyis azt teheted, amit megakarsz tenni, ahelyett, hogy azt tennéd, amit muszáj. Ha elég pénzed van, sikeresnek mondhatod magad, hiszen kihasználhatod az extra pénz nyújtotta előnyöket.
#4. A kudarcot vajon tanításnak veszem?
A kudarc sosem kellemes dolog, mégis segít a fejlődésben. Mindig lesznek kihívások és akadályok, de a kitartás sikerhez vezet. A sikeres emberek sokszor elbuknak. Ha minden egyes kudarcot el tudsz fogadni, tanulsz belőlük, és teljes felelősséget vállalsz, hogy a következő alkalommal majd másképp csinálod, akkor már sikeresnek mondhatod magad. Idővel pedig még sikeresebb leszel, mert kitartó voltál.


#5. Adakozó típus vagyok?
Mindannyian megtapasztaltuk már, mennyire kellemetlen, amikor hirtelen valaki kijátssza velünk szemben a „szükségem van a segítségedre”- kártyát. Ami régen barátságosnak tűnt, az most tolakodóvá válik, ráadásul bűnösnek érzed magad, ha nem tudsz, vagy nem akarsz segíteni. A sikeres emberek nem kuncsorognak segítségért, hanem elfogadják azt, ha felkínálják nekik. Inkább arra fókuszálnak, ők mit tehetnek másokért.


#6. Másokat helyezek reflektorfénybe?
Ha nem keresed mások elismerését vagy dicséret, akkor sikeres vagy. Büszke vagy magadra, és a boldogságod mások sikeréből is származik. Nincs szükséged glóriára, babérkoszorúra, mert tudod, mit értél el. Ha örömöt okoz mások sikere, de nem keresed a folyamatos megerősítésüket, jóváhagyásukat, akkor bizony sikeresebb vagy, mint gondolnád.


#7. Tudok értelmet adni a céljaimnak?
Minden sikeres embernek van célja, amiért lelkes, elszánt, ami iránt szenvedélyes, amiért tűzön-vízen át tudna küzdeni, és amit szívesen megoszt másokkal is. Ha találtál egy célt, ami inspirál, felráz, lelkessé tesz, akkor már most sikeres vagy függetlenül attól, hogy mennyi pénzt keresel, vagy mit gondolnak mások. Hogy miért? Mert a saját utadat járod – és ez a siker legbiztosabb jele!


Az Inc cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


önismeret  •  siker
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen