6 dolog, aminek nagyobb jelentősége lehet az állásinterjún, mint az önéletrajzodnak

szerző: Jobline
2017 november 16.

Régi mantra, hogy az első benyomás a legfontosabb. Az interjún sorsdöntő jelentősége lehet, mit gondol azonnal rólad a HR-es.

Pár másodperc alatt eldőlhet minden, hiába készültél fel tökéletesen és briliáns az önéletrazod.

Erre a hat dologra nagyon figyelj oda:

# 1. Az interjú előtt csevej
Könnyen idetalált? Nagy dugó volt idefelé? Mit szól ehhez a pocsék időhöz? Mielőtt a lényegre térnétek, ilyesmiről szokás kötetlenül csevegni az állásinterjún, ez oldja a feszültséget és baráti hangulatot teremt. Sajnos már ezzel az ártatlan csevejjel el lehet rontani mindent, hívja fel a Brad Harris egyetemi oktató és csapata a Journal of Applied Psychology című lapban publikált tanulmányában. Ha valaki ezalatt akár önkéntelen gesztusokkal rossz benyomást kelt, a HR-esben ugyancsak önkéntelen ellenszenv ébredhet, ami aztán egész hozzállását meghatározza. A jelölt hiába állja a sarat az interjú során, az első pillanatokban tanúsított magatartása mindvégig ellenszenvessé teszi.

Érdemes tükrözni a másik gesztusait, tanácsolja Jill Strange pszichológus. „Mindent csináljunk úgy, mint a beszélgetőpartnerünk, utánozzunk olyan gesztusokat, mint az előrehajlás, gesztikulálás, kéztartás, mosoly, ez ösztönösen szimpátiát kelt.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


# 2. A kézfogás nagyon számít, de nem mindenhol
Minden állásinterjúról szóló cikkben szerepel, hogy határozott, erős kézfogással lehet jó benyomást kelteni, mert ez asszertív, magabiztos személyiségre utal. Persze ha a kézfogás túl erős, az már baj, mert a kéz gazdája agresszívnek, tolakodónak tűnhet. Jill Strange szerint azonban csak bizonyos szakmákban érdemes a tökéletes kézfogást gyakorolni. „Aki értékesítési állásra pályázik, határozottan szorítsa meg a másik kezét, hiszen ebben a szakmában meggyőzőnek és egy kicsit nyomulósnak kell lenni, de mondjuk egy piacelemző, aki egész nap a számítógép előtt, megnyugodhat, elvégre nem emberekkel, hanem grafikonokkal és táblázatokkal dolgozik.”

 

 


# 3. Öltönyben több az esély
A jól szabott, elegáns öltöny majdnem mindig kedvező hatást kelt, mert azt sugallja, hogy gazdája sikeres és tehetős – áll a Journal of Fashion Marketing and Management című szaklapban. Hölgyeknek természetesen kosztüm ajánlott, sőt, amennyiben valamilyen vezetői vagy nagy felelősséggel járó pozícióra pályáznak, érdemes maszkulinabb öltözéket választani, mert ez erőteljesebb személyiségnek mutatja őket. Jobb, ha valaki túlöltözi magát, mintsem alulöltözné. E szabály alól azért van kivétel. Az interjú előtt utána kell nézni, milyen a céges kultúra. Egy startupnál például sokkal lazább a dress code, mint mondjuk egy pénzintézetnél, tehát előbbi cégnél nem kell túlságosan konzervatív öltözékben megjelenni.

# 4. Bármi, ami a HR-est idegesítheti
Nem ajánlott kávé-, cigaretta- vagy fokhagymaszagú lehetelettel megjelenni az állásinterjún, az alkoholszag pedig garantálja a kudarcot. A divatjamúlt vagy rikító színű öltöny szintén a siker útjába áll.

# 5. A cipő sokat elárul
A lábbeli többet elárul egy ember szemlyiségéről, mint gondolnánk. A Journal of Research in Personality című lap szerint például a drága, elegáns cipő jómódról árulkodik, a rikító színű extrováltságra, a frissen tisztított lelkismeretességre utal, aki pedig bokacsizmát visel, könnyen gondolhatják róla, hogy agresszív.

# 5. Érdemes órát viselni
Az okostelefonok korában az óra már nem nélkülözhetetlen eszköz, az állásinterjún azonban megéri karórával megjelenni. A brit Lancaster Egyetem kutatói arra jutottak, hogy aki elegáns órát visel, az lelkiismeretesebbnek tűnik. Azt sugallja, hogy az illető pontos, és ha valamilyen akadály merül fel, igyekszik minél kevesebbet késni.


A Fast Company cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen