Így válaszolj egy veszélyes interjúkérdésre

szerző: Jobline
2017 november 20.

Miért jelentkezik erre az állásra? Amilyen természetes a kérdés, olyan komoly csapdákat is rejt.

A munkáltató természetesen tudni akarja, mennyire problémás alkat az álláskereső, akivel kapcsolatban több ki nem mondott kérdése is van. Vajon azért jelentkezett a meghirdetett posztra, mert a munkatársak jó részével nem tudott kijönni az előző munkahelyén, a főnököt is beleértve? Netán úgy számol, hogy az új helyen tíz százalékkal magasabb fizetést folyósítanak, a tetejében BKV-bérletet is kap, és ennyiért már megéri neki váltani? Vajon mennyi ideig fog nálunk maradni, ha fölvesszük?

A címben szereplő kérdésre adott válasz sok olyan dolgot elárulhat a jelöltről, amit nem is szeretne megosztani beszélgetőpartnerével, kivéve, ha időben felkészült a meglepetésre. A választ a szakemberek többsége döntő jelentőségűnek ítéli: számos esetben a jelölt vagy teljesen elvágja magát a rossz felelettel, vagy megnyeri magának az interjúztatót az ügyes válasszal.

Vagy jót, vagy semmit
Az álláskeresők jelentős része azért néz új munka után, mert már nem bírja tovább a régi helyén, vagy őt nem bírták, ezért elbocsátották. Mindezek miatt a jelölt érthetően negatív érzelmeket táplál a korábbi munkáltatója iránt, erről azonban egy árva szót sem szabad szólni az állásinterjún. Ha nem vagy teljesen őszinte, az még nem hazugság, hanem, mondjuk úgy, a tények sajátos színben való feltüntetése. A korábbi munkáltatóról azért nem szabad rosszat mondani, mert a leendő főnökeid joggal gondolhatják, őket is hajlamos leszel befeketíteni a következő hasonló alkalommal.

A tényekre kell szorítkozni, az érzelmeket mellőzve. Például ha nem jöttél ki a főnököddel, ne nevezd őt teljes őszinteséggel sült parasztnak, mondhatod azt is, hogy eltérő volt a habitusotok vagy másképpen képzeltétek el egy projekt megvalósítását, ami kibékíthetetlen ellentétekhez vezetett. Ebből leszűrhető a lényeg, mégsem tünteted fel magad negatív színben.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Ne feledd, hogy a dolog nem csak rólad szól
A kérdésre adott válaszban érdemes közös érdekre utalni: például azért jöttél el az előző helyről, és szeretnél az aktuális cégnél dolgozni, mert megfelelő fejlődési lehetőségeket kínál, és hatékonyabban hozzá tudsz járulni a közös sikerekhez. Kerülendő viszont annak kijelentése, hogy szerinted a képzettségedet és a tapasztalataidat tekintve nagyobb anyagi és erkölcsi  megbecsülést érdemelsz, ezért akarsz váltani, illetve hamarabb érhetsz el menedzseri pozíciót, ami régi vágyad.

 

 


Gyakorolj
A kérdésre derűs, pozitív, jövőorinetált válasszal kell felkészülni, amihez gyakorlásra van szükség. Nem szó szerinti magolásról van szó, mert ebben az esetben a felelet úgy fog hangzani, mintha egy robot mondaná fel a beprogramozott szöveget. A válasz szerkezetét kell alaposan kidolgozni: mondandód szerveződjön két-három épkézláb gondolat köré, a többit pedig a helyszínen improvizáld, hogy a lehető legtermészetesebbnek hass.

Íme három példa a három alapesetre

Ha minden rendben van a mostani munkahelyeddel vagy jó hangulatban távoztál.

Ez a legkönnyebb helyzet, mert arról van szó, hogy nem haragszol senkire, csak váltani akarsz. Beszélj arról, hogy az új lehetőségeket sokkal izgalmasabbnak találod, mint az eddigieket, a munka jobban illeszkedik a távlati karriercéljaidhoz vagy olyan sok jót hallottál a cégről, hogy mindenképpen szeretnél átigazolni hozzájuk.

Ha utálod a munkádat vagy a főnöködet.

A fentieknek megfelelően kerülni kell a negatív hozzállást. Érdemes úgy megközelíteni a dolgot, hogy hálás vagy az aktuális munkahelynek és a kollégáknak, mert nagyon sokat tanulhattál a szakmáról és önmagadról, és pont ennek köszönhetően jöttél rá, hogy más cégnél sokkal jobban kamatoztathatod a képességeidet. Nagyobb felelősségre, több emberi interakcióra, kreatívabb kihívásokra vágysz – bármit mondhatsz, ami pozitív irányba mutat.

Ha kirúgtak.

Nem szabad köntörfalazni, el kell ismerni az elbocsátás tényét, akkor is, ha a te hibádból történt. Ebben az esetben az interjúztató arra kíváncsi, mit tanultál a sajnálatos incidensből, hogyan tápászkodsz föl a bukás után, jobb munkaerő és ember lettél-e általa, és mindent megteszel-e a fejlődésed érdekében, ha kapsz egy újabb esélyt. A cégek nem idegenkednek annyira a kirúgott dolgozóktól, amennyire a kirúgott dolgozók hiszik, mert általános tapasztalat, hogy ha valaki valamiért nem vált be az egyik helyen, még fényes karriert futhat be egy másik, neki való pozícióban.

A US News & World Report cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen