A rossz főnök kezelése – Miért az empátia a kulcs?

szerző: Jobline
2017 november 24.

Egy főnök sajnos pokollá teheti a munkahelyi légkört. Tekintve, hogy mennyi időt töltünk az irodában, akár az egész életünk elviselhetetlenné válhat, ha rossz főnök alatt dolgozunk. Állandóan dühösnek, megalázottnak, szorongással telinek vagy depressziósnak érezhetjük magunkat.

Úgy érezhetjük, ideje tennünk ez ellen valamit, de aztán mégsem lépünk semmit. Reméljük majd, hogy a főnökünk megváltozik, és minden magától rendbe jön. Persze tudat alatt magunk is tisztában vagyunk azzal, hogy a főnök nem válik angyallá, és továbbra is üvölteni fog velünk, követelőzik vagy kritizál minket és a munkánkat. Lassan rájövünk, hogy a változás valószínűtlen. Megpróbálunk minden megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük a kiégést, de egyik módszer sem működik. A munkahelyünk börtönné válik, és minden nap arra gondolunk, mennyire utáljuk a főnökünket. Mindeközben szörnyen érezzük magunkat, és rettegünk minden interakciótól.

Azonban nem kell ennek így lennie. Két lépés is létezik, amivel megváltoztathatjuk a helyzetet. Talán mindkettő nehéznek tűnhet, noha meglepően könnyi eszerint cselekedni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#1. Vegyük tudomásul, mit tettünk le az asztalra, és kérdezzük meg magunktól, miért zavar ennyire a főnökünk viselkedése
Még ha a csoportos pletyka átmeneti vigaszt is nyújt, és megnyugtató, hogy mások is utálják a főnököt, lehet, hogy személyes okok állnak zavaró érzéseink hátterében. Talán emlékeztet ő valakire az életünkben? Lehet, hogy egyáltalán nem toleráljuk a kritikát? Mitől látjuk ennyire negatív fényben őt? Akármennyire is nehéz szembenézni a válaszokkal, talán érdemes, hiszen magunk is meglepődhetünk, olykor milyen banális okok állnak ellenszenvünk hátterében.

 


#2. Bár nehéz elfogadni ezt a megközelítést, hasznos lehet empátiát gyakorolnunk iránta
Ha hosszú távon gondolkodunk, meg kell értenünk, miért viselkedik így a főnökünk. Ha megengedjük magunknak, hogy empátiát érezzünk iránta, akkor megteremtjük annak lehetőségét, hogy negatív érzéseink egy része lecsillapodjon, és a megvetés helyett a tanulás és a fejlődés kerüljön figyelmünk központjába. Ha emellett döntünk, hasznos lehet feltennünk magunknak a következő kérdéseket: Mit tudhatunk erről az emberről? Vajon miért viselkedik ilyen lehetetlenül?

A legfontosabb, hogy próbáljuk meg meglátni azokat a belső küzdelmeket, amelyekkel a főnökünknek minduntalan szembe kell néznie, és amelyek a kellemetlen viselkedését okozzák. Talán egy mikromenedzselő főnök annyira fél a kontroll elvesztésétől, hogy mindenkit fegyelmeznie kell az irodában, hogy biztonságban érezze magát? Lehet, hogy a főnök az egész életét azzal töltötte, hogy megpróbált tökéletes lenni, és mások kedvében járni? Lehet, hogy egy látszólag arrogáns főnök, csak attól fél, hogy egyszer majd mindenki előtt nyilvánvalóvá válik, hogy munkájának hátterében alacsony önbecsülés, a másoknak való megfelelni vágyás áll?

A főnök szorongásának megérteni akarásával olyan módon léphetünk vele kapcsolatba, amely segít neki abban, hogy biztonságban érezze magát. Ha a főnöknek törékeny az önbecsülése, akkor ismerjük el a benne lévő pozitívumokat, amikor csak lehetőség adódik rá.

A legnehezebb része ennek mégis saját szerepünk elismerése a munkahelyi légkör jobbá tételében. Ha képesek vagyunk magunkról is tanulni a főnök viselkedésének tükrében, és őt is jobban megismerni, már sokat hozzátettünk a kellemesebb légkör kialakításához. Mások megérteni akarása mindig képes pozitív változásokat generálni.


A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen