Munkahelyi elszigeteltség: mit tegyél, ha nincs kivel beszélgetned?

szerző: Jobline
2017 november 28.

Egyre nagyobb probléma a szabadúszók magányossága.

Sok dolog van, amit az emberek nem mondanak el neked arról, hogy mi történik, amikor ott hagyod a 9-től 5-ig tartó munkarendet, és saját szabadúszó vállalkozásba kezdesz. Miközben rengeteg előnye van annak, ha a saját főnökünkké válunk, a személyes kapcsolatok hiánya nem tartozik ezek közé. Készülj fel, az önfoglalkoztatás magányos munka, de akkor is válhatsz elszigeteltté, ha egyébként alkalmazottként dolgozol.

A szabadúszás az emberi kapcsolatoktól való szabadságot is jelenti…

A szabadúszásnak számtalan előnye van: otthon dolgozol, a magad főnöke vagy, te határozod meg, mikor és mennyit dolgozol. Azonban az idő nagy részében egy teremtett lélekkel sem tudsz beszélni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


„Míg az úgynevezett gig economyba, azaz „haknigazdaságba” való belépés számos előnyt kínál, természetesen olyan hátrányokkal is szembe kell néznünk, mint például a magányosság érzése – véli Vip Sandhir, a HighGround cég elnök-vezérigazgatója, a munkavállalói elkötelezettség technológiájával foglalkozó cég alapítója. – A szabadúszók gyakran távmunkában dolgoznak, távol az ügyfelektől. Emiatt általában csak igen kevés kapcsolatuk van a kollégáikkal, így elszigeteltnek érezhetik magukat, nem úgy, mint a tipikus irodai környezetben dolgozók, ahol közös ebédeken, egyéb csapatépítő tevékenységekben vehetnek részt.”

 


Miért nem lehetsz az alkalmazottaid barátja?

Minden vezető azt mondja, hogy az alkalmazottakkal való barátkozás rossz ötlet, hiszen a munkavállaló speciális bánásmódban részesülhet. Miközben Sandhir szerint ez a sztereotípia lebomló félben van, azt elismeri, hogy sok kisvállalkozó még mindig magányosnak érezheti magát a munkájában – akár 30%-uk is egy kutatás szerint.

„Úgy vélem, hogy a kisvállalkozók nem akarnak barátságokat kialakítani a személyzetük tagjaival attól való félelmükben, hogy ez árt az üzleti tevékenységüknek – mondja Sandhir. – A vállalkozók aggódhatnak amiatt, hogy azt tartják majd róluk, kivételeznek egyesekkel, míg mások azért tartják meg a 10 lépés távolságot, hogy a vállalat megközelíthetetlen vezetőjének képét tartsák fent magukról. Az alkalmazottakkal való barátkozás különösen kényelmetlenné válhat a rossz időkben, késedelmes előléptetés, csúszó fizetés, vagy ami még rosszabb, elbocsátás idején.”

A munkahelyi magány elleni harc

A távmunkában dolgozók és a szabadúszók számára megoldást jelenthet, ha más sorstársakkal tartják a kapcsolatot. „Ha te vagy az alkalmazottak egyike magányos a munkahelyen, ezt úgy tudod a leghatékonyabban leküzdeni, ha őszinte kommunikációt kezdeményezel erről – véli Sandhir. – A vezetőknek pedig világossá kell tenniük, hogy az alkalmazottak nyugodt szívvel fordulhatnak hozzájuk olyan dolgokkal, amelyek gátolják a teljesítményüket vagy a munkahelyi elkötelezettségüket.”

Sandhir azt tanácsolja, hogy a menedzserek tartsanak heti rendszerességgel ellenőrzéseket a munkavállalókkal való kommunikáció elősegítésére és az elszigeteltség érzéseinek feltárásra. Sandhir szerint a közösségi elismerés is remek módja lehet annak, hogy a vezetők biztosítsák a dolgozók számára, hogy jobban kapcsolódni tudjanak az irodához és általában a munkahelyükhöz.

Mindezeken kívül számos egyéb, könnyen megvalósítható megoldás is segíthet a munkahelyi magány kezelésében. Távmunka esetén például remek segítséget nyújthat a rendszeres videókonferencia, skype-os beszélgetés vagy a havi személyes találkozók beütemezése.

Ha egyéni vállalkozó vagy és nincs közvetlen menedzsered, alkalmazottad vagy munkatársad, vedd fontolóra a coworking irodák vagy kávézók használatát. Ez lehetővé teszi, hogy olyanokkal dolgozz „együtt”, akik hasonló helyzetben vannak, mint te, ez pedig segít csökkenteni a magány érzetét, és növelni a produktivitást. Emellett persze szervezz rendszeres találkozókat ügyfeleiddel, megbízóiddal.

Hiába vagy magányos, nem vagy egyedül. Több ezer távmunkás, kisvállalkozó, szabadúszó osztozik ezekben az érzésekben. A munkamódszereken való apró változtatások azonban feloldhatják a magány érzését.

A The Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen