A kevesebb több: így kurtítsd meg az önéletrajzodat, hogy mindenkinek kedve legyen elolvasni

szerző: Jobline
2017 december 05.

Hacsak nem magas szintű vezetői pozícióra jelentkezel, érdemes az önéletrajzodat egyoldalassá tenned. De hogyan valósíthatod meg ezt a cseppet sem könnyű műveletet anélkül, hogy ne kelljen 8 pontos betűméretet használnod, amit csak nagyítóval lehet kiolvasni? Íme néhány tipp, mellyel rövidre szabhatod a mondandódat.

#1. Vágd le a margókat
Valaki valahol egyszer úgy döntött, hogy az alapértelmezett oldal margójának 1,25 cm-nek kell lennie. Nos ez nem éppen helyspóroló megoldás. Természetesen nem az a legjobb megoldás, ha a szinte kilógnak a mondataid a lapról, de nyugodtan állítsd a felére ezt a margóméretet, így több felületed lesz a kifejtésre.

#2. Kombináld össze a szekciókat
Az új szakaszok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy világosan látszódjon, milyen tapasztalatokat szereztél, de az újabb és újabb szakaszok új címsorokat is igényelnek, amelyek viszont helyet foglalnak. Próbáld meg a szekciókat összekombinálni – pl. „képességek és érdeklődési körök”.

Új év, új élet! Töltsd fel CV-det a Jobline-ra, hogy azonnal jelentkezhess a legjobb állásokra akár mobilról is. BELÉPÉS, vagy REGISZTRÁCIÓ után néhány kattintással megteheted.

#3. Az egybetartozó információkat egy sorba írd
Ha eredetileg két oldalas lett az önéletrajzod, lehet minden információt külön sorba írtál. A cégnév és a munkakör például nyugodtan kerülhet egyazon sorba, ahogyan a lakcímed, telefonszámod, e-mail címed is a neved alatt. Ráadásul a címedet nem is kell tartalmaznia az önéletrajzodnak, különösen akkor nem, ha már nem is ott laksz.

 

Forrás: Jobline

#4. Állítsd kisebbre a sor- és bekezdésközöket
A Microsoft Word programban manuálisan beállíthatod a sorok és új szakaszok közti távolságot, és nem is gondolnád, mennyi helyet tudsz ezzel megtakarítani. A betűtípusod legyen 10 pontos (kivéve a nevedet, ami 14).

#5. Rövidítsd le a felsorolásokat
A felsorolások nagyon lényeges elemei az önéletrajzodnak, hiszen itt van lehetőséged a tényleges tapasztalataidról információt adni. Ám annak érdekében, hogy a HR-es valóban elolvassa, maximalizáld két sorosra ezeket, és törekedj a kulcsszavak, egyszerű tőmondatok használatára.

#6. Mérd fel reálisan a helyzetet
Bár eddig csak formai megoldásokról volt szó, itt az ideje, hogy a legnehezebben kivitelezhető lépést is érintsük, mégpedig a tartalom szerkesztését. Vizsgáld felül, vajon az önéletrajzban szereplő összes információ releváns-e az adott munkakör szempontjából. Próbálj meg objektív maradni. Ha nem vagy biztos benne, hogy egyes tapasztalataid vajon fontosak-e a HR-es számára, inkább vágd ki azokat az olyan információknak a kedvéért, amelyek szinte biztosan szembeötlőek és vonzóak a számára.

A szakmai profilunk egy oldalra való sűrítése olykor emberpróbáló feladat. Ha túl nehezen megy, gondolj úgy a folyamatra, mint egy mentális puzzle játékra, ahol az a cél, hogy a legjobb képet rakd ki magadról a potenciális munkáltató számára.


A The Muse cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


CV  •  önéletrajz  •  jó tanács
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen