Így teszed tönkre a munkával az ünnepeidet

szerző: Jobline
2017 december 07.

Jön a karácsony, és minden esély megvan arra, hogy megint felborul a munka-magánélet egyensúlya – az utóbbi kárára.

Szinte hihetetlen, de megint itt az év vége. Azonban az ünnepekre való meghitt ráhangolódás helyett nem teszünk mást, csak vásárlunk, főzünk, csomagolunk, díszítünk, mintha nem lenne megállás. Az ünnepek előkészületein kívül a munkahelyi stressz is körbelengi a karácsonyt (a szeretet helyett).

Egy tanulmány szerint a megkérdezett emberek 56%-a arról számolt be, hogy az ünnepek alatt a munka a megélt stressz elsődleges tényezője. Miért van ez így? Talán mert azon aggódunk, hogy a munka meggátol minket a szabadidőnkben, a barátainkkal, családtagjainkkal való találkozásban, de attól is stresszelünk, vajon képesek leszünk-e kikapcsolódni és lazítani picit. Utóbbi még akkor is kihívás, ha egyébként szabadságot veszünk ki: a férfiak csupán 41%-a, a nők 27%-a ért abban egyet, hogy ki tudta magát pihenni az ünnepek alatt.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Mindezt tudván azonban tehetünk is azért, hogy a munkánk ne ássa alá az ünnepi hangulatunkat. Nézzük, hogyan ártunk magunknak az év ezen időszakában:

Nem veszünk ki szabadnapot decemberben
Csak feltételezzük, hogy minden egyes szociális tevékenységünk, mint például a családi ünneplések, gyerekprogramok, vagy szomszédolás, majd belefér a már amúgy is túlzsúfolt napirendünkbe. Pedig nem így van. Ám ha minden egyes héten legalább egy napot kiveszünk ebben a hónapban, akkor nem is gondolnánk, mennyi időt spórolunk meg egy kis szusszanásra, ráadásul ezek a lélegzetvételnyi szünetek az állami munkaszüneti napokkal megspékelve akár hosszabb felüdülést is kínálhatnak.

 


Még ha sikerült is szabadnapokat kivennünk, nem bírunk elszakadni a munkától
Ha szeretjük a mártír szerepét játszani, és legszívesebben tönkretennénk az ünnepeket, akkor továbbra is ellenőrizzük a postafiókunkat. Tanulmányok szerint az okostelefont használó szakemberek 60%-a napi 13,5 órán át elérhető, hétvégenként pedig további 5 órán át. Ezért hanyagoljuk az okostelefonunkat, ha szeretnénk élvezni is az ünnepeket. Amikor csúcskategóriás tanácsadókat arra kértek, hogy egy bizonyos ideig ne nézzenek e-maileket a munkahelyükön, azonnal azt jelentették, hogy jelentősen kevesebb stresszt tapasztaltak, ám sokkal nagyobb kedvvel vetették bele magukat a munkába.

Túlságosan megengeded magadnak, hogy mindenen stresszelj
Legtöbbünk egész évben stresszel a munkán egy bizonyos szintig. Ám az ünnepek közeledtével a nyomás felerősödik. Az ünnepi készülődés és a munkafolyamatok lezárása miatt úgy érezzük, hogy szűkös időkeretek között vagyunk kénytelenek ezt a hónapot végigcsinálni. Amikor extra nyomást érzünk, gyakran hajlamosak vagyunk panaszkodni az átélt stressz miatt, és megosztani ezt a körülöttünk élőkkel. Azonban ezzel csak ártunk, hiszen még több stresszt teremtünk. Ahogy a bölcsek mondják: „amire összpontosítasz, abból lesz több.” Mi lenne tehát, ha nem panaszkodnánk? Mi lenne, ha minden kötelezettségünket időben és stressz nélkül teljesítenénk? Ettől még persze biztosan érni fog minket bizonyos mennyiségű stressz, de mi legalább nem rakunk egy adagot a tűzre azzal, hogy még akkor is benne vagyunk az idegfeszítő helyzetben, amikor már rég túlestünk rajta.


A The Muse cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen