Digitális detox: applikációk, amiket 2018-ra törölj le a telefonodról

szerző: Jobline
2017 december 27.

Belegondoltál már, mennyit babrálod az okostelefonodat és hány applikációt töltöttél le már, amióta megvan? E programok többsége csak az idődet rabolja és depressziót okozhat. Szabadulj meg tőlük!

Kétségtelen, hogy eddig az okostelefon a 21 század egyik legnagyobb innovációja, ha tekintetbe vesszük, mekkora hatással van a mindennapi életünkre és hosszú távon az egész gazdaságra. Az okostelefon egyik nagy csodáját a letölthető appok jelentik, rá is repültek a piacvezető cégek: az Apple App Store-ban 2,2 millió, a Google Play Store-ban pedig 2,8 millió alkalmazás található. (Mire ezt a cikket végigolvasod, még több lesz.)

Egy májusi statisztika szerint az átlagos felhasználó 60-99 alkalmazást tárol a készülékén, amiből kilencet naponta használ is. Ennyi appra nincsen szükség, érdemes jó pártól megszabadulni. Íme néhány ötlet, mi való a kukába:

# 1. A depressziót gerjesztő alkalmazások
Jó ideje köztudott, mert alapos kutatások bizonyítják, hogy a közösségi média rövid távon sikerélményt okoz – amikor meglátod, mennyivel nőtt a követőid száma, csak úgy vibrál az agyad boldogságközpontja –, hosszú távon viszont súlyos frusztrációk forrása, mert sosem elég a lájkokból, és mindig sokan lesznek olyanok, akiknek jóval több elismerés jut. Egy 2013-as kutatás szerint minél többet használja valaki a Facebookot, annál rosszabbul érzi magát lelkileg. Ott van még az Instagram, a Snapchat és a Twitter: gyakori használatuk súlyosan rombolja az önbecsülést. Ha így van, mit keresnek a telefonodon?


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

# 2. Az időrabló alkalmazások
Az okostelefon kapóra jön, ha sokat kell várni az orvosi rendelőben vagy a város egyik végéből a másikba metrózunk. Az ember csak előkapja, elindítja a Candy Crush-t és hipp-hopp, már el is röppent az idő. Csakhogy az ilyen játékok akkor is előkerülnek, amikor sokkal értelmesebben is eltölthető az idő. Brit pszichológusok felmérése szerint az átlagos felhasználó alig a felére becsüli azt az időt, amit valójában elfecserél a telefonjával. Riasztó adatok derültek ki egy másik kutatásból: évente 23 napot töltünk a telefon babrálásával, ami összesen 3,9 év egy átlagember életében.
Milyen alkalmazások rabolják a legtöbb időt? A fönt már említett közösségi platformok, a játékok, a társkereső szolgáltatások és minden egyéb olyan applikáció, amelyek révén jórészt olyan emberekkel kommunikálsz, akikkel valószínűleg soha az életben nem fogsz találkozni.


 


# 3. A lehúzós alkalmazások
Az okostelefon már önmagában nem a legolcsóbb játék, de az igazi költekezés akkor kezdődik, amikor a gazdája elkezdni használni. A legtöbb applikációt úgy tervezték, hogy pénzt húzzon ki a felhasználók zsebéből. Ismerjük el, zseniális trükk, hogy játékok garmadáját lehet ingyen letölteni, ám amikor valaki igazán belemerül a program használatába, csak akkor haladhat tovább – gyűjthet ezt-azt –, ha fizet érte. Becslések szerint jövőre 37 milliárd dollárt költ az emberiség ezekre az úgynevezett in-app vásárlásokra. A legnépszerűbb lehúzós játékok a Pokémon Go, a Candy Crush Saga, a Clash of Clans és a Clash Royale.
Más ravasz ingyenes alkalmazások arra buzdítanak, hogy nem-digitális termékekre fecséreljük a pénzünket. A leghírhedtebbek az Amazon és Groupon, Amerikában a Walmart. A működésük pszichológiai háttere pofonegyszerű: amikor az ember unatkozik, kínjában hajlamos hetet-havat összevásárolni.

# 4. A robotolásra késztető alkalmazások
Az okostelefonnak köszönhetően bárki bármikor elérhető, bármilyen dokumentum továbbküldhető. Ez a csoda azonban azt is jelenti, hogy a munkát nem hagyjuk az irodában, hanem mindenhová magunkkkal vihetjük. A probléma jelentőségét mutatja, hogy Franciaországban életbe lépett egy törvény, amelynek jegyében az alkalmazottaknak „joguk van szétkapcsolódni”, amennyiben nem szeretnének akkor is dolgozni, amikor nincsenek a munkahelyükön. (A törvény az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégekre vonatkozik, és a megállapodás lehetőségét nyújtja a munkáltató és a dolgozói érdekképviselet között.)

Tényleg majdnem az egész iroda a zsebünkben lehet: a Microsoft Office egyes projektjei letölthetők telefonra, akárcsak a Google Docs, s ennek révén mondjuk simán megszerkeszthetjük az aktuális szerződésmódosítást, amíg eljutunk A-ból B-be, vagy hajnalban még ki sem kászálódtunk az ágyból, de már megkezdjük a munkavégzést.

Kell ez nekünk?


A Fast Company cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen