Öt titok: így tartsd be az újévi fogadalmadat

szerző: Jobline
2017 december 28.

Az újévi fogadalom bűvös kifejezés hallatán sokan csak legyintenek: úgysem lehet betartani. Lefogyok, leszokom a káros szenvedélyemről, megtanulok programozni? Reménytelen... Pedig nem. Öt tanulságos példa arra, hogy működhet a dolog.

Egy hétig viszonylag könnyű betartani az újévi fogadalmat, sőt van, aki akár egy hónapig is eljut. Aztán elvész a kitartás, és ugyanott tartunk, ahol az elmúlt év végén, amikor megszületett a szent elhatározás. Szólaljanak meg azok, akiknek sikerült. A fő kérdés: mi volt a módszerük?

A kis lépések politikája
Akinek immár tíz éve sikerül betartania újévi fogadalmát, az Frank Schebesta, a finder.com pénzügyi portál egyik alapítója. Tíz éve ugyanaz a fogadalma: minden áldott nap cselekedj valamilyen egészen apró pozitív dolgot, ami a fejlődésedet szolgálja. Hallgass hangoskönyvet, törölj egy fölösleges applikációt az okostelefonodról, ne hagyd abba a reggeli futást, amikor úgy érzed, már erőd végére értél. „Mivel soha nem nagy lépésekben gondolkodtam, szépen fejlődtem emberileg és szakmailag egyaránt – magyarázza Schebesta. – Kimatekoztam, hogy ha naponta egy százalékot fejlődöm, az 365%-nyi fejlődés egy év alatt. (Ennek érdemes lenne utánaszámolni, de a szám mindenesetre jól megfogható és inspirálhat másokat – a szerk.) Ha naponta egy kis lépést teszünk, az egy év alatt óriási haladást jelent.”

Schebesta minden napját azzal kezdi, hogy elmantrázza magának az aktuális fogadalmát. „Addig föl se kelek, amíg be nem lőttem a napi célomat. Ez a szokás segített abban, hogy nőjön a nyereség, fejlődjön a céges kultúra és nemzetközileg is terjeszkedhessünk.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

Naponta le kell írni a fogadalmat
Schlomo Zalman Bregman rabbi tett egy újévi fogadalmat, hogy aktívabb lesz a közösségi oldalán és a weboldalán, hogy megduplázza követői számát. Úgy gondolja, azért járt sikerrel, mert mindennap beírja a fogadalmát a naplójába.
„Szerintem nem elég év elején beírni a fogadalmat a naplóba, mert mit sem ér, ha nincs mindennap az ember orra előtt. Van egy mondás, amit mindig szem előtt tartok: adjál hozzá pár nullát. Például ha egyszer elmész a konditerembe, attól még nem fogsz lefogyni. De ha adsz hozzá pár nullát, vagyis 100-szor vagy 1000-szer mész el, már eredményt tudsz elérni.”
Mivel folyamatosan emlékeztette magát arra, hogy mit szeretne, Bregman a fő célra tudott koncentrálni. „Büszkén kijelenthetem, hogy egy hónap alatt teljesült, amit 2017-re elhatároztam. Majdnem 100 000 követőm lett a Facebookon és hetente több mint 350 000 ember tölti le az általam közzétett videós és egyéb tartalmakat.”

 


Kell egy erős „miért”
Eve Dawes, a Fitness by Eve alapítója még 2012-ben tett egy újévi fogadalmat, amit azóta is betart. „Elhatároztam, hogy egész hétre előkészítem a napi menümet, hogy mindig egészségesen táplálkozhassam. Ezzel ráadásul időt is meg tudok spórolni.”
Dawes annak tulajdonítja a fogadalom sikerét, hogy a „miért” erősebb, mint a „miért ne”.
„Sorold fel, miért csinálod mindezt és mi az, amit nem szeretsz az életedben. Így mindig lesz viszonyítási pontod és tudni fogod, merre halad az életed.”

A fogadalom másoknak is hasznára legyen
Jim Carrey filmje, Az igenember inspirálta Caleb Backe-t, a Maple Holistics marketingmenedzserét, hogy két éve újévi fogadalmat tegyen. A filmben Carrey banktisztviselőt alakít, aki folyton nemet mond az ügyfeleknek. Miután megfogadja, hogy ezután igent fog mondani, mindenkinek hitelt folyósít, amit korábban megtagadott volna, és kiderül, hogy ennek köszönhetően az embereknek rendbejön az élete és az ügyfelek végül nagy profitot hoznak a banknak. „Elhatároztam, hogy igent mondok a csapatom tagjainak, valahányszor csak tehetem – mondja Blacke. – Például hagyom őket lazsálni, ha ezt igénylik. Azelőtt se hajtottam ostorral az embereimet, de rájöttem, hogy fejlődnöm kell ezen a területen.”
Backe úgy véli, azért tudja betartani a fogadalmát, mert nem rá vonatkozik. „Nem kell sokat tennem, és mégis barátságosabbá tudom alakítani a munkahelyünket. Az embereknek folyton nemet mondanak, ezért üdítő dolog, ha legalább a munkahelyükön igenekkel találkoznak.”

Ki kell küszöbölni a hibalehetőségeket
Kate Hanley személyiségfejlesztő coach 2016-ban elhatározta, hogy többet fog mozogni. Ezért beszerzett egy kutyát. „Azóta kénytelen vagyok naponta legalább kétszer 20-30 percet sétálni vagy futni – magyarázza. – Ez nem kerül nagy erőfeszítésbe, és lelkiismeretfurdalásom lenne, ha elmulasztanám a feladatot.”


A Fast Company cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen