Ha kirúgtak, így kezdd újra

szerző: Jobline
2018 január 03.

Csalódás, harag, megkönnyebbülés – az adott helyzettől és alkattól függ, ki mit érez olyankor, amikor kirúgják. Az biztos, hogy a világ nem omlik össze ettől, hanem új fejezet nyílik az életedben. Ha van megfelelő stratégiád, zökkenőmentes lesz az átmenet.

A kirúgás után akár értéktelen porszemnek érezted magad a végtelen világegyetemben, akár majd kibújtál a bőrödből örömödben, az újrakezdéshez érdemes megtenni az alábbi lépéseket.

Kicsit sajnáld magad, aztán a csapj a lovak közé
Az új korszak kezdetén zárd le a régit, csapj búcsúbulit a barátokkal vagy egyedül otton egy pizza és üveg bor társaságában. Ha nem akarsz kirúgni a hámból, jogodban áll kicsit sajnálni magad, számba véve, milyen sokat tettél a cégért és ők milyen rútul kihasználták a lekesedésedet. Aztán gondolj arra, hogy valaminek vége lett, és új kívások előtt állsz, vagy ahogy Coelho is megmondta, amikor egy ajtót becsuknak, kinyílik egy másik.

Ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, és megfelelő tartalékok állnak rendelkezésre, tarts egy kis szünetet, mondjuk utazz el egy két hétre valahová vagy legalább pár napig csak azzal foglalkozz, amit igazán szeretsz.

Kezdj el tanulni valamit, rengeteg online tanfolyam van. Ez szellemileg és lelkileg is formában tart, mert érezni fogod, hogy napról napra egyre gazdagosz valamilyen téren.

Ha van párod, dolgozzatok többet a kapcsolatotokon és tölts több időt a barátaiddal – mindebből rengeteg inspirációt meríthetsz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Aztán amikor elérkezett az újrakezdés napja, először egyél egy kiadós reggelit, mert szükség lesz energiára, és egy egyfajta jutalom, amellyel elindítod magadat az új úton.

Itt a lista, hogy mit kell tenned az első napon és az utána következő hetekben:
# 1. Frissítsd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet
# 2. Kérj referenciákat
# 3. Kezdj el munkát keresni (vagy ha ezt még korainak tartod, találd ki, hogy merre szeretnél elindulni)  
# 4. Miután testreszabtad az önéletrajzodat és a motivációs leveledet, kezdj el állásokra jelentkezni
# 5. Ne feledkezz meg a networkingről, ez mindig megtérülő hosszú távú befektetés. Ha nincs kedved emberek közé járni, ott van az internet: szakmai fórumokon szólj hozzá a téged érdeklő kérdésekhez, így látatlanban kapcsolatokat tudsz építeni, amik később munkát vagy kedvező referenciákat gyümölcsözhetnek.

 Közben igyekezz minél többet mozogni. Általános tapasztalat, hogy az álláskeresőkben két hét után alábbhagy a tettvágy, a sport pedig segít abban, hogy ne kerülj gödörbe. Vezess naplót, a tapasztalatok rendszeres feldolgozása is segít tartani a ritmust.

Ha volt valamilyen maszek munkád, most érdemes több energiát áldozni rá, hátha sikerül főállássá változtatni.

Számold ki, a félretett pénzed mennyi időre elég, és ha elfogy, hogyan tudnád fenntartani magadat. A mai munkaerőhiányos időkben ez nem lesz nehéz feladat.

A nagyok is elbuknak, de aztán felállnak és leporolják magukat
Amikor valaki túl hosszú időn át frusztrálódik – például hónapokig nem talál megfelelő munkát –, hajlamos elkeseredni. Ha esetleg kezded úgy érezni, hogy lelkierőd véges, gondolj arra, hogy a világ legsikeresebb embereit is érték kudarcok. Csak néhány példa.
Walt Disney-t kirúgták a Kansas City Startól, mert a főnöke úgy gondolta, hogy nincs semmi fantáziája.
Opray Winfrey a baltimore-i tévénél került lapátra azzal az indokkal, hogy túl sok érzelmet visz a munkájába.
Steven Spielberget háromszor nem vették fel a Dél-Kaliforniai Egyetem filmszakára.
A néhai Steve Jobs azt mondta, az volt élete legszerencsésebb napja, amikor kirúgták a cégtől, amelyet ő alapított.
Harland Sanders, a világ legnagyobb étteremlánca, a KFC alapítója ötven felett kezdett el befutni, addig volt gőzmozdony-kazánfűtő, biztosítási ügynök és benzinkútkezelő is. Ám évtizedeken át az volt a mániája, hogy a titkos receptje alapján készült rántott csirkét szeretni fogják az emberek, és igaza lett.


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen