A 10 legcikibb hazugság és kínos baki, amivel a HR-esek az önéletrajzokban találkoztak

szerző: Jobline
2018 január 04.

Szabad-e hazudni az önéletrajzokban? És túl őszintének lenni? A keményvonalasok szerint soha, és az őszinteség kötelező, a megengedőbb iskola hívei viszont úgy vélik, akkor hazudhatunk, ha nem lehet vele lebukni, és vigyázni kell az őszinteséggel. A most összegyűjtött tíz delikvensnek nem sikerült.

Majdnem minden HR-menedzser talált már legalább egy szemet szúró hazugságot az önéletrajzokban a pályafutása során. Az olyan önéletrajz-hibák, mint például a múltbeli tapasztalatok kiszínezése vagy a kedvenc háziállattal való pózolás a képen, egyáltalán nem mennek ritkaságszámba, viszont egy biztos: megakadályozzák, hogy bejussunk az interjúra. Lehet, hogy az első benyomás számít a leginkább, de ne egy kínos hazugsággal tűnjünk ki a tömegből.

Harris Poll felmérést végzett a Career Builder számára: 2,575 HR-menedzsert kért meg arra, hogy meséljék el a legborzalmasabb önéletrajz-bakikat, amelyeket a jelentkezők valaha elkövettek. A megkérdezett szakemberek 75%-a állította, hogy hazugságon kapta a jelentkezőt önéletrajzának olvasása során. Úgy tűnik tehát, nem érdemes ilyen nagy kockázatot vállalnunk egy jól hangzó hazugsággal, már csak azért sem, mert a HR-esek mindössze 12%-a mondta azt, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel hív be egy pályázót személyes meghallgatásra, ha valami szokatlan információra bukkan az önéletrajzában. Ez az arány pedig, valljuk be, nem túl nagy.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Szerencsére nem a lódítás az egyetlen módja annak, hogy kitűnjünk a tömegből. A HR-esek 60%-a értékeli nagyra, ha a pozícióra szabjuk az önéletrajzunkat, és 38%-uk kíváncsi arra a jelentkezőre, aki még motivációs levelet is mellékel a CV-je mellé. Ugyanakkor fontos számba vennünk azt is, hogy a HR-esek igen nagy százaléka elutasító üzemmódban olvassa az önéletrajzokat – derült ki egy pszichológai vizsgálatból. Ez annyit jelent, okot keresnek arra, hogy mihamarabb a következő jelölthöz jussanak. A túlzások, mint például a rengeteg kulcsszó, felsorolás, a túl sok személyes névmás, a jelen idő használata múltbeli állások leírásánál, a rossz betűtípus és formázás, a nem aktív közösségimédia-URL mind fekete pontot ér, a füllentéseket azonban egy baki sem überelheti.

 

 


A Business Insider szerint ez a 10 hazugság és hiba volt a legszembetűnőbb, amivel a megkérdezett HR-esek valaha találkoztak.

#1. Egy jelentkező azt állította, hogy a Microsoftnál dolgozott, de nem tudta, ki az a Bill Gates.

#2. Az álláskereső azzal dicsekedett, hogy ő hozta létre azt a komputerkódot, amit valójában a HR menedzser írt.

#3. Egy pályázó olyan önéletrajzot csatolt, amit teljes egészében az internetről töltött le, és amihez egyáltalán nem illett a motivációs levele.

#4. Az egyik jelölt azt állította, hogy terrorelhárító volt a CIA-nál, amikor valójában még középiskolába járt.

#5. Az egyik jelentkező azt írta, hogy Nietzschétől tanult. (Nietzsche 1879-ben hagyta abba a tanítást, és 1900-ban halt meg.)

#6. Egy pályázó elárulta, hogy háromszor bukott meg egy fontos képességet adó vizsgán, de negyedszerre is megpróbálja. Talán azt hitte, hogy pluszpontot kap az őszinteségéért?

#7. Egy jelentkező a horrorfilmek nézését tartotta a hobbijának.

#8. Az álláskereső olyan képet mellékelt az önéletrajzához, amelyen kis kedvenceivel szerepelt.

#9. Egy jelölt úgy érezte, hogy személyiségéről leginkább családja árulkodhat, ezért kisebb családregényt mellékelt a jelentkezéséhez.

#10. Egy jelölt büszkén újságolta el, hogy képesítést szerzett pont attól a cégtől, ahová jelentkezett. Könnyen kiderült, hogy ez nem igaz...Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen