Így mutasd meg, hogy megérett már számodra az előléptetés

szerző: Jobline
2018 január 08.

Szeretnél előre lépni? Ne abban bízz, hogy majd kihalásos alapon úgyis öröklöd valakinek a pozícióját, hanem légy proaktív, bizonyítsd be, ideje már, hogy menedzserként folytasd a munkádat.

Jól végzed a munkádat, az évek során rengeteg tapasztalatot szereztél, ezért nyilvánvaló számodra, hogy hamarosan előléptetnek. A bökkenő csak az, hogy mindez leginkább számodra nyilvánvaló, lehet, hogy a főnökeid nincsenek ezzel tisztában, vagy ha igen, nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. Elvégre elvárható, hogy megfelelő színvonalon teljesíts. Ezért könnyen lehet, hogy a legközelebbi átszervezéskor hoppon maradsz: kívülről hoznak majd új munkatársat abba a pozícióba, amit kinéztél magadnak. Mi a megoldás? Észre kell vétetned magad. Ennek a legegyszerűbb módja, ha arra az emberre koncentrálsz, akinek a legnagyobb rálátása van a munkádra – ő tud majd előléptetésre ajánlani, ha újraosztják a lapokat. Ez az ember pedig a közvetlen főnököd. Mi tehát a teendő?

# 1. Bizonyítsd be, hogy megoldod a problémákat
A vezetésre termett emberek nem arra várnak, hogy valaki megmondja nekik, mi a teendő, hanem stratégiában gondolkodnak, kitalálják a megoldást és a tettek mezejére lépnek. Vagyis legközelebb ha valamilyen probléma adódik, ne csupán jelentsd a főnöködnek, hogy baj van, hanem azonnal kínáld fel a megoldást is.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Vegyünk egy egyszerű példát: visszaesett a céges portál forgalma. Ilyenkor az a rutineljárás, hogy szólsz a főnöködnek, és várod tőle az utasítást, addig is elmész kávézni. Legközelebb ne légy ilyen passzív, bármennyire is megszokott egyébként ez a hozzállás. Úgy jelentsd a problémát, hogy már kitaláltál mondjuk egy nyereményjátékot, amellyel vissza lehet csalogatni az elpártolt felhasználókat, sőt új követőket is lehet szerezni. Ehhez kapcsolatba kell lépned a marketingesekkel és sales-esekel, hogy szerezzenek szponzorokat a játékhoz, illetve szálljanak be a problémamegoldásba a saját termékeny ötleteikkel. Ha szerencséd van, mert a cég olajozottan működik – van rá esély, hogy nem –, olyan komplex haditervet tudsz prezentálni a főnöködnek, amely bizonyítja, hogy nemcsak stratégiában gondolkodsz, de össze tudod hangolni a különböző részlegek munkáját is.      
Gondolj egy kicsit magadra is: ha úgy érzed, hogy bizonyos változatásokkal hatékonyabban tudnál dolgozni, ezt is add elő a főnöködnek. Azt bizonyítod vele, hogy nem vagy passzív elszenvedője a munkahelyi történéseknek, hanem jobbító szándék vezérel, mert ki akarod hozni magadból és az osztályból is a maximumot.

 

 

Forrás: Jobline


# 2. Használd ki az apró lehetőségeket, amikor menedzserként próbálhatod ki magad
Mutasd meg, hogy készen állsz az előléptetésre! Gyakran előfordulhatnak kisebb feladatok, amikor embereket vagy projektek részleteit kell menedzselni. Jönnek a gyakornokok, akiket mentorálni kell? Jelentkezz! Le kell vezetni egy értekezletet? Szólj, hogy szívesen vállalod! Helyettesíteni kell valakit, aki részt vesz egy másik projektben? Vedd át a feladatot, és bizonyítsd be, hogy te is helyt tudsz állni. Ha a főnököd nyaralni megy, és el kell varrni bizonyos szálakat helyette, teremj ott, és szólj, hogy te majd megoldod a helyzetet.

# 3. Lásd át a cég működését
Ha menedzseri pozícióra vágysz, tudnod kell, mi hogyan működik a cégnél. Csak ennek fényében tudsz épkézláb stratégiát kidolgozni, amivel tátermettságedet bizonyítod.   
Egyszerű az eljárás. Tekints úgy magadra, mintha kívülről jelentkeznél egy meghirdetett menedzseri pozícióra. Ilyenkor mi az álláskereső dolga? Megismerkedik a cég küldetésével, üzleti stratégiájával, felépítésével, elolvassa a sajtóban róla megjelent cikkeket és interjúkat, utánanéz a vezetők szakmai önéletrajzának. A piaci versenytársakkal is meg kell ismerkedni, hogy tudni lehessen, a cég milyen gazdasági környezetben valósítja meg céljait.
Ezután gondold végig, tudásoddal miként tudsz elhelyezkedni a megismert struktúrában. Ha teheted, beszélgess el más részlegeken dolgozó munkatársakkal, ismerd meg a munkájukat, vesd össze a te feladataiddal, és töprengj el azon, miként tudnád összehangolni őket. Mindezek alapján már kidolgozhatod, mit kell tenned azért, hogy észrevegyenek és rád gondoljanak, amikor előléptetések kerülnek szóba.

# 4. Mindig légy professzionális
Ne feledd: ha szeretnél egy szinttel feljebb jutni, napról napra bizonyítanod kell. Nem csúszhatsz a határidőkkel, nem eshetsz be fél óra késéssel az értekezletre, időben válaszolnod kell az e-mailekre, és ha nem is kell mindenkivel barátkoznod, jól teszed, ha minden munkatársaddal korrekt szakmai kapcsolatot ápolsz.
Mindez nagyon triviálisnak tűnik, pedig rengeteg múlhat a megfelelő szakmai hozzáálláson. Amennyiben mindenki látja, hogy te vagy az az ember, aki teljesen korrekt és akire minden helyzetben számítani lehet, könnyű lesz az utad fölfelé.


A The Muse cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen