Mérgező munkahelyek: hogyan ismerjük fel és mit tegyünk ellene?

szerző: Jobline
2018 január 11.

A munkahely akár második otthonunk is lehet, kivéve, ha nehezen elviselhető körülmények uralkodnak.

Vannak időszakok, amikor nem szeretünk munkába járni, de ez még nem jelenti azt, hogy negatív munkahelyi környezetben dolgozunk. Mégis karrierünk során sokunknak volt már rossz szerencséje a mérgező munkahellyel: egy 2009-es felmérés szerint a megkérdezettek 64%-a vallotta azt, hogy jelenleg is olyan munkakörnyezetben dolgozik, amelyet károsnak tart, 94% pedig úgy nyilatkozott, hogy már dolgozott mérgező kollégával a karrierje során. A negatív munkahelyi légkör ráadásul rengeteg pénzbe kerülhet egy munkáltatónak az egészségügyi ellátási költségek, a munkaerő-kiesés, az alacsony teljesítmény miatt.


A romboló munkahelyi légkör kialakulásáért és fennmaradásáért számos tényező tehető felelőssé, így a munkahelyi pletykálkodás, a megfélemlítés, szekálás (bullying), a mikromenedzsment, vagyis a túlságosan ellenőrző, kontrolláló vezetési stílus, vagy a menedzserek, illetve beosztottak nárcizmusa. Ezek együttesen akadályozhatják meg a pozitív és rugalmas munkakultúra kialakulását.


Az ellenséges munkakörnyezet több szempontból is diszfunkcionálisan működik. Lássuk a legjellemzőbb tüneteket:


Méltánytalanság

 • Két vagy három ember munkáját is elvégezzük, de semmilyen elismerést nem kapunk ezért.
 • A munkatársak ellopják az ötleteinket, és a sajátjukként tüntetik fel őket.
 • Egyes dolgozók megúsznak bizonyos következményeket, míg mások nem.
 • A vezetők, illetve a csapat tagjai nem vállalnak felelősséget a feladatokért, vagy másokat okolnak a saját mulasztásukért.


Immorális vagy illegális tevékenységek

 • A munkatársak azt kérik, fedezzük őket vagy hazudjunk értük.
 • Felkérést kapunk az adatok, jelentések, dokumentumok hamisítására.
 • Egy munkatárs szexuális szívességeket tesz előrejutásának érdekében.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

Abuzív módon viselkedő vezetők és munkatársak

 • Mi vagy mások szexuális zaklatást szenvedünk el.
 • A munkatársak elmulasztják a határidőket és befolyásolják a teljesítményünket.
 • A munkatársunk vagy vezetőnk rasszista, szexista vicceket mond.


Fizikai veszély

 • Mi vagy mások veszélyben vagyunk a nem biztonságos munkakörülmények miatt.
 • Megfenyegettek vagy megtámadtak minket vagy másokat.

 

 

Forrás: Jobline


Bosszantó tevékenységek

 • Munkatársaink folyamatosan megszakítják a munkánkat, belenéznek az aktáinkba.
 • Folyamatos pletykálkodás, kémkedés, besúgás.


Az, hogy miként válaszolunk ezekre a problémákra, tőlünk, illetve attól is függ, milyen súlyos a helyzet, és kapunk-e megfelelő támogatást a cégtől.


Udvariasan konfrontálódjunk

Számos interperszonális problémát fel tudunk oldani egyszerű kommunikációval. Ha például valaki zavar minket a munkában, mondjuk el neki, hogy most dolgoznunk kell, később viszont a rendelkezésére tudunk állni. Ha a csapattársak elpazarolják az időnket, hibáztatás nélkül mondjuk el nekik, hogyan segíthetnek a határidők teljesítésében. A túl hangosan beszélő kollégákkal szemben is fel tudunk lépni, ha udvariasan megkérjük őket, hogy beszéljenek halkabban.


Ne konfrontálódjunk

Bizonyos esetekben a szép szó nem elég. Az agresszivitás – mind verbális, mind fizikális értelemben – aláássa a biztonságot és megköveteli az emberektől, hogy az erőforrásaikat a produktív munkából olyan védekező műveletekbe irányítsák át, mint a „küzdj vagy menekülj” stresszreakció. Ha fizikailag is veszélyben érezzük magunkat, soha ne szálljunk szembe az elkövetővel, ám ne hagyjuk annyiban a dolgot. Jelentsük a problémát a HR-részlegnek vagy a vezetőnknek, extrém esetekben a rendőrségnek szóljunk.


Legyen pártfogónk

Ha segítséget kapunk a HR-osztálytól, be kell bizonyítanunk az esetet. Vezessünk nyilvántartást arról, mikor mit tett a bántalmazó. Még jobb, ha a munkatársaink is tanúskodni tudnak, és hajlandóak kiállni értünk.


Tervezzük meg a kilépésünket

Ha a „fejétől bűzlik a hal”, fogadjuk el, hogy nem változtathatunk egymagunk egy egész szervezeti kultúrán. Ha a cég támogatja az ismétlődő szekálást, és ez már számos áldozatot felmondásra kényszerített, jelöljük ki távozásunk időpontját, és kezdjünk el dolgozni egy jobb lehetőségért.


A mérgező munkakörnyezet kezelésére számos stratégia létezhet, mégis a legfontosabb az, hogy megértsük a játszmákat és a játékosokat, hiszen csak így tudunk megfelelő támadási és védekezési stratégiát kialakítani velük szemben. Győzni csak akkor van esélyünk, ha megértjük a játszma rendszerét és dinamikáját, bizonyítékokat keresünk a megfélemlítésre, és szövetségeseket állítunk magunk mellé.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen