Gödörben vagy? Így mássz ki belőle!

szerző: Jobline
2018 január 12.

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy úgy érzi, megrekedt egy ponton, és se előre, se hátra. Ilyenkor kérhetünk külső segítséget, de ki-ki maga is sokat tehet azért, hogy elmúljon a válsághelyzet.

A mesében Münchausen báró a saját hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból, és meglepő módon ez a fantasztikus módszer a való életben is többé-kevésbé működhet. Cselekedni kell annak érdekében, hogy túllendülj a holtponton.

# 1. Rúgd fel a rutint
Vegyünk egy átlagos napot. Az ember felkel, ráncba szedi magát, elindul munkába a szokott útvonalon. Mielőtt megérkezne a munkahelyére, megveszi a brióst és a tejet a sarki adóelkerülő albán péknél, majd az irodába megérkezve beizzítja a gépét, aztán majszolja a brióst, amíg megnézi az e-maileket. És így tovább. Ismerős, ugye?
Nos, ha úgy érzed, megrekedtél, ez a napi rutin legyen az első, amit elfelejtesz. Reggel az otthoni elnyújtott szöszmötölést, ami alatt fásultan arra szoktál gondolni, hogy megint olyan utálatos napod lesz, mint az összes előző, váltsd ki futással vagy tornával. Ehhez persze korábban kell felkelned és a vérpezsdítő testmozgás után gyorsabban kell összekapnod magad, de pont ez a lényeg. Miután sikerült beizzítani a rakétákat, ne a megszokott útvonalon menj munkába, hanem kis kerülővel, és fedezz fel egy olyan környéket, ahol még nem jártál. Vedd észre, hogy valaki egy késő-szecessziós házat csempészett a bérkaszárnyák közé, amelyek falán még ott éktelenkednek az ötvenhatos géppisztolysorozatok nyomai. Az egyik erkélyen macska tollászkodik flegmán, aztán fölkapja a fejét, és becsmérlő pillantást vet rád. Lám, megannyi történet bontakozhat ki előtted, ha nem azzal foglalkozol állandóan, hogy milyen ramaty a hangulatod.

A reggelit ne a géped előtt edd meg – mindegy, hogy hol, de ne kötődjön a munkához. A nap folyamán is változtass minden szokásosodon. Ezek látszólag lényegtelen apróságok, de belőlük tevődik össze az a rutin, amibe már belefáradtál.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


# 2. Tűzz magadnak célokat, amik jobb kedvre derítenek
Összefolynak a szürke napok, és nincs semmi, amiben örömödet lelnéd? Hát legyen! Emeld fel a fejedet, mert lehet, hogy a fától nem látod az erdőt. Találj ki valamit, ami nem megszokott, amitől másnak érezheted magad. Iratkozz be főzőtanfolyamra vagy legalább tervezd el, hogy este nekiállsz sütögetni valamit. Tervezd el, hogy hétvégén a barátaiddal beveszed magad az erdőbe, ahol minden zöld, csönd honol és nem eszi meg a papírt a nyomtató. Mindegy, mit találsz ki, az a lényeg, hogy jó legyen rágondolni, mert némi perspektívát tud nyújtani.

 

 


# 3. Légy kicsit önző – jó értelemben
Végzed a munkádat, mint egy robot, az ehhez illő lelkesedéssel? Ha megrekedtél, részben az is az oka, hogy régóta húztad be a féket, és már lassan el sem tudod képzelni, milyen az élet a taposómalmon kívül. Itt az ideje, hogy kicsit önző légy, és új fontossági sorrendet állíts fel. Mi az igazán lényeges az életben? Hogy tartani tudd a határidőket, hogy megfelelj a főnökök és a kollégák elvárásainak, vagy hogy jól érezd magad? A gödörből könnyű eljutni a kiégésig, vagyis abba az állapotba, ahol már minden végképpp kilátástalannak tűnik. Addig kell lépned, amíg csak átmeneti mélypontról van szó.
Minden órádnak leszakaszd virágát, azaz carpe diem, ahogy a régi rómaiak mondták. A régi görögök pedig a hedonizmus feltalálásával járultak hozzá az általános jól-lét kialakításához. Vegyél róluk példát, légy kicsit önző. Miközben hosszabb távú célokat tűzöl ki magad elé, amikre gondolva felderülsz, rendszeresen okozz magadnak apró örömöket is, és direkt ne bosszankodj azokon a napi kellemetlenségeken, amiken eddig mindig felhúztad magad.

# 4. Hagyd el a komfortzónádat
A komfortzóna kényelmes és biztonságos, de börtönné is válhat, ha a megszokások rabjai leszünk. Mikor tettél utoljára valamilyen erőfeszítést? Mikor csináltál valamit másképpen – jobban –, mint ahogy begyakoroltad az évek során? Lehet, hogy már régen kinőtted azokat a kereteket, amelyek közt létezel, és azért érzed magad gödörben, mert titkon érzed, hogy változtatni kellene a dolgokon. Kis változtatásokban is érdemes gondolkodni, de merészet is szabad álmodni. Talán új munka után kell nézned, esetleg be kell fejezned az elfáradt párkapcsolatot, netán ideje a városból vidékre költöznöd vagy megfordítva.

Ha az apró örömök nem segítenek, lehet, hogy nekifutásból kell kiugranod a gödörből. Engedd el, rázd le, ami visszatart.


A The Muse cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen