A pozitív érzelmek 6 előnye a munkahelyen

szerző: Jobline
2018 január 16.

Az elégedett dolgozó a legjobb munkavállaló, rövid és hosszú távon egyaránt.

Mindenki számára nyilvánvalónak kell lennie, hogy amikor elégedettek vagyunk, a munka is jobban megy. Ennek ellenére sokan vannak, akik csak hajtanak, amíg be nem fejezik az adott feladatot. Ez ugyan látszólag szintén produktív munkát eredményez, ám tanulmányok bizonyítják, hogy az elégedett dolgozók a legjobb munkavállalók, és a boldogság nagyobb eredményeket hoz. Ezen kívül még további öt előnye van annak, ha minél több elégedett munkaerő dolgozik a cégnél.

#1. A boldog munkavállaló elkötelezettebb
Az elkötelezettség az összes teljesítménymutatóra hatással van, azonban manapság igen nehéz ezt az attitűdöt elérni a munkavállalóknál. Ha valaki csak azért dolgozik, hogy pénzt keressen, valószínű nem érdeke elköteleződni egyetlen munkáltatónál sem. Azonban ha a cégek erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy javítsák a munkavállalói elégedettséget, azzal együtt az elkötelezettség és a produktivitás is növekedni fog.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. A boldog munkavállalók kevesebbet mennek táppénzre
Esetükben kevésbé valószínű, hogy fizikai vagy lelki egészséggel kapcsolatos kérdésekben orvoshoz forduljanak, és emiatt kiessenek a munkából. Az elégedett munkavállalók között nem igazán találni depressziós, frusztrált vagy stresszes alkalmazottat. A munkavállalók boldogságának megőrzése tehát nagymértékben megkíméli a vállalatokat a munkából való kieséssel járó plusz költségektől.

#3. A boldog munkavállalók hatékonyabbak
Ráadásul kevésbé valószínű, hogy mulasztani fognak. Az elégedett dolgozók kevesebb hibát ejtenek a munkájukban, ráadásul gyorsabban is dolgoznak, hiszen sokkal könnyebben fókuszálunk és hozunk döntéseket, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

 


#4. A boldogság pénzügyileg is kifizetődő
Martin Seligman pszichológus szerint a boldog dolgozók általában magasabb fizetést és jobb teljesítményértékelést kapnak, mint boldogtalan társaik.

#5. A pozitív gondolkodás a csapatteljesítményt is növeli
Az optimizmus, a másokról való gondoskodás, mások inspirálása a hibáztatásuk helyett és a megbocsátott hibák megvédik a csapatot a negatív eseményektől, növelik a már meglévő pozitívumokat, és olyan új alkalmazottakat vonzzanak a céghez, akik tápláló környezetet teremtenek.

#6. A pozitív hozzáállástól jobban működik az agyunk
Egy TED beszédében Shawn Achor szerző arról számolt be, hogy az agy jobban működik, amikor boldogok vagyunk. Azt javasolja, hogy ahelyett, hogy a sikerre úgy tekintenék, mint ami boldoggá tesz minket, inkább nézzük úgy, hogy a boldogság tesz minket sikeressé. Achor azt állítja, hogy az optimizmus a vállalkozói siker egyik legnagyobb előrejelzője, ugyanis lehetővé teszi az agy számára, hogy „egyszerre több lehetőséget is érzékeljen”.

A Tlnt.com cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen