Így ronthatod el a motivációs leveledet

szerző: Jobline
2018 január 24.

A jól megírt motivációs levél nagyot lendíthet az álláskereső jelentkezésén, de katasztrofális hatása is lehet, ha szakértelem nélkül van összetákolva. Ezekre vigyázz!

Egy ideje vita folyik arról, kell-e egyáltalán motivációs levél, hiszen a jelölt internetes jelenléte – LinkedIn-profil, blog, saját honlap, egyéb profilok a közössségi médiában – mindennél ékesebben szólhat arról, hogy mivel foglalkozik és milyen ember. A vita még nem dőlt el, és sok helyen továbbra is pályázati követelmény a motivációs levél, ezért érdemes fontolóra venni a téma szakértője, Sophia Amoruso #GIRLBOSS című könyvében olvasható tanácsait, amelyekből a Business Insider válogatott. Amoruso egyébként egy gyorsan növekvő online ruházati áruház, a Nasty Gal alapító vezérigazgatója. Szerinte 4 hiba esetén garantált, hogy a munkáltatónak azonnal elmegy a kedve a jelölttől.

1. Arról szól a motivációs levél, hogy te mit akarsz
Sok álláskereső arról értekezik a motivációs levelében, hogy ő mi akar a cégtől, azaz milyen elvárásai vannak. Például ha Amoruso olyasmit lát a motivációs levélben, hogy a jelölt rajong a divatért, és milyen jó lenne, ha a Nasty Gal munkatársaként ennek a szenvedélyének hódolhatna, több tapasztalatot szerezhetne és új horizontokat fedezhetne fel, már erőteljesen nyomja is a delete gombot. „Azt szeretném tudni, hogy az álláskereső mit tud tenni értem, nem azt, hogy mit akar tőlem” – foglalja össze a lényeget.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

2. Nem áll össze a történet
Amoruso számára az az egyik legidegesítőbb dolog a motivációs levelekben, ha a jelentkező múltja, jelene és jövője nem áll össze egybefüggő történetté. Egyszer például előfordult, hogy egy reklámszövegírónak jelentkező jelölt elfelejtette megemlíteni, hogy Amerika egyik legnagyobb presztízsű szakirányú egyetemén végzett.

Ha valaki nem írja le, hol volt, hol van most és merre tart, a potenciális munkáltató sosem fogja megtudni” – szögezi le Amoruso.

A másik eset. Ha a jelölt nem iratkozott be túl sok speckolra az egyetemen, mert heti 30 órában dolgozott, hogy el tudja tartani magát és fizetni tudja a tandíjat, ez nem szégyen, sőt. Ezt is szépen bele kell írni a motivációs levélbe, mert fejlett gazdasági felelősségről és munkaetikáról tanúskodik.

3. A motivációs levél kéretlenül úgynevezett építő kritkát tartalmaz
Amoruso értékeli a konstruktív kritikát, sőt az állásinterjún kifejezetten meg is kéri a jelöltet, hogy mondjon véleményt, szerinte azonban ennek nincs helye a motivációs levélben.

Ez a gesztus szerinte olyan, mintha valakivel már az első talákozás alkalmával közölnénk, hogy milyen jót tenne neki, ha fogyna pár kilót. Ízléstelen dolog, vélekedik Amoruso.

A kritikától nem szokott megrendülni, hanem legszívesebben írna egy epés válaszlevelet a fogadatlan prókátorokkal kapcsolatban, ez azonban nem lenne professzionális gesztus, úgyhogy nem teszi.

4. Nem vetted a fáradságot, hogy átolvasd, vagy egyszerűen nem tudsz írni
Ha a motivációs levél hemzseg a hibáktól vagy döcögős a szöveg, Amoruso arra következtet, hogy a jelölt sebtében összecsapta, ahogyan munka közben is mindent összecsapna a Nasty Galnél.

Azt javasolja, hogy érdemes helyesírás-ellenőrzőt használni, de nem szabad benne vakon megbízni, ezért olvassa el a szöveget valaki más is, lehetőleg írástudó ember.

„Teljesen mindegy, hogy a jelölt milyen pozícióra jelentkezik, legyen képes világosan kommunikálni" – írja Amoruso.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen