A brutális főnök megkeseríti az életedet – hacsak nem vagy pszichopata

szerző: Jobline
2018 február 01.

Érdekes eredményre jutott egy új menedzserkutatás: az abuzív főnökök miatt egyre több pszichopata kerül vezető beosztásba, mert ők másképp reagálnak az agresszióra és az extrém stresszre.

Minden második munkával kapcsolatos cikkben szerepel a megállapítás, hogy aki kilép, általában a főnökét akarja otthagyni, nem a munkahelyét. Hiszen nem kellemes dolog narcisztikus vagy pszichopata főnöknek dolgozni.

Ám vannak kivételek. Néha mégis jó lehet olyan embernek dolgozni, akibe egy csöpp empátia sem szorult, amennyiben erős vezetői tulajdonságokat tud felmutatni. Hidegfejűek, karizmatikusak és könyörtelen üzleti döntéseket tudnak hozni.

Sok vezető minősíthető pszichopatának, de amíg magasra jutottak, nekik is valakik alatt kellett dolgozniuk. A Journal of Business Ethics című szaklapban megjelent tanulmány szerint a pszichopaták számára kedvező egy bizonyos fajta, a többség által gyűlölt vezetői stílus, mert ilyen környezetben jól tudnak fejlődni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Charlice Hurst, a kutatás vezetője szerint a pszichopátiának két dimenziója van: az elsődleges és a másodlagos.

„Mindkét dimenzióhoz magas fokú antiszociális magatartás társul – magyarázza a kutató. – Az elsődleges pszichopatáknak nincs empátiájuk, megfontoltak és semmitől nem félnek. Lubickolnak olyan helyzetekben, amelyekben mások stresszelnek, megrémülnek vagy dühbe gurulnak. A másodlagos pszichopaták viszont forrófejűek és nagyon impulzívak.”

 

 


A pszichopaták egy része nyugodt és megfontolt
Az elsődleges pszichopaták jól tudnak együttműködni agresszív főnökeikkel, mert konfliktus esetén sem veszítik el a fejüket, hűvösen felmérik a szituációt és szorgosan dolgoznak a megoldáson. 
Hurst és csapata 149 dolgozó felnőttet toborzott, és megkérték őket, hogy vegyenek részt két kísérletben. Az elsőben az volt a feladat, hogy véleményezzék olyan menedzserek képeit, akik konstruktívak, illetve olyanokét, akik gorombák voltak. Az eredmény azt mutatta, hogy az erősen, illetve kevésbé pszichopatának minősülő alanyok reakciói között nem volt lényeges különbség. Az elsődleges pszichopaták azonban azt mondták, jobban érezték magukat a képek megtekintése után, és el tudnák képzelni, hogy goromba főnökkel dolgozzanak.
A második kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy véleményezzék a saját főnökeiket aszerint, hogy mennyire gorombák, pletykásak, mennyire hajlandók elismerni az eredményeket, belegyalogolnak-e mások privátszférájába, illetve megtartják-e ígéreteiket. Az elsődleges pszichopaták elfogadóbbak, pozitívabbak és elkötelezettebbek voltak.

Az általános következtetés az lett, hogy az elsődleges pszichopaták hasznot tudnak húzni a goromba főnökök magatartásából, az általuk gyakorolt nyomás alatt lendületesen tudnak fejlődni. Vagyis míg mások kényelmetlenül érezték volna magukat az indokolatlanul durva bánásmód miatt, ők éppen ettől kaptak szárnyakat.

Hurst szerint ez a tendencia hosszú távon káros, mert azok alá adja a lovat, akik a durva bánásmód kultúráját képviselik. 
„A goromba főnökök alatt szárnyaló pszichopaták helyzetelőnyt élveznek a többi kollégájukkal szemben – mondja a kutató. – Ha egy cégnél a gorombaság kultúrája uralkodik, és erről a vezetés nem tud vagy nem tesz semmit ellene, növekedhet a dolgozók elkötelezettsége. Hogy miért? A nem pszichopaták el fognak menekülni, míg az elsődleges pszichopatákat sikerül megtartani, hiszen ebben a közegben érzik jó magukat. Ha ezt a logikát végigvisszük, a cég oda juthat, hogy a törzsgárdája csupa elkötelezett pszichopatából fog állni.”


A Business Insider cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen